čtvrtek 5. ledna 2017

Přečtené knihy - prosinec

Prosinec byl, co se týče přečtených knih nejslabším měsícem. Ve škole nám začaly zápočty a k tomu všemu jsem měla naplánované směny v Levných knihách. Před Vánoci byl obchod zaplaven lidmi, kteří ještě v posledních dnech snažili urvat, co možná nejvíc dárků. Fronty se prodlužovaly, zákazníci byli nevrlejší, přicházely nové palety se zbožím a v obchodě nebylo k hnutí. A brigádníci tak zažili kruté časy, plné kličkování a sbírání shozených věcí. Ale aspoň se člověk nenudil. :D

A teď se vraťme ke knihám, dobrovolně se přiznávám, že jsem stihla přečíst jen 3.

1. místo Nebezpečné lži


zdroj

Konečně jsem se dočkala nové knihy od Beccy Fitzpatrickové, od které jsem zatím četla všechno. A ani tentokrát mě naštěstí nezklamala, což mě těší. A vynahradilo to i fakt, že jde o paperbackové vydání a k tvrdým deskám série Zavržený mi to prostě neladí. Škoda.

Estelle Goodwinová byla zařazena do programu na ochranu svědků. Stává se Stellou Gordonovou, musí se rozloučit se svým bývalým životem a vším, co doposud znala.  Vypořádává se se skutečností, že nyní bude žít v malém městečku v Nebrasce. Na starost ji dostala Carmina – chladná, pedantská bývalá policistka, s kterou si od začátku nesedla. Hrdinka žije v neustálé nejistotě, zda ji nedožene minulost.
Velký plus vidím ve schopnosti autorky vykreslit dokonalého hrdinu, s kterým se setkáme i zde. Místní hoch je svalnatý, hodný, krásný, ochranitelský a věrný, co víc si přát. :)

Hodnocení: 90% 


2. místo Temná tání

Temná tání
zdroj
Temná tání jsou druhý dílem série Smrtné zimy. Tentokrát v osadě moc neohřejeme, protože se spolu s hrdiny vydáme na cestu za proroctvím. Změníme tedy prostředí a také nepřítele. Hrdinové už vědí, že zemi neohrožují malmaci, ale smrtelně nebezpečné krvácení a také, že nejsou jedinými přeživšími. V Temném tání narazíme na několik dalších osad a skupin lidí, z nichž se všichni nechovají zrovna přátelsky. A některým se vyloženě zamlouvá, že neplatí žádné zákony, které je třeba dodržovat. Chtějí totiž získat, co největší území. A ti, kteří jim stojí v cestě, hořce litují.

 Příběh je v mnohém temnější a drsnější. Některé scény se vám vryjí do paměti. Počítejte, že během cesty na hrdiny čeká nejedna zkouška a že k cíli všichni nedorazí.
Celá recenze zde.
A teď už jen počkat na závěrečný díl. ;-)

Hodnocení: 80%


3. místo Projekt alfa
Projekt Alfa je debutem mladé české autorky Lenky Dostálové. Začátek knihy měl dobře našlápnuto, od první stránky hlavní hrdinka střílí jednu vtipnou hlášku za druhou a její sarkasmus a ironie byly příjemným zpestřením. Pak už se děj stal těžko uvěřitelným a udělal z Layly takovou novodobou superhrdinku.
Mě mrzí fakt, že čeští autoři situují svá díla do zahraničí a nepoužívají krásná česká jména. I když v Projektu alfa to chápu, protože tohle by se jinde než v Americe ani stát nemohlo. :D
Jedná se o sci-fi příběh, řadící se do young adult literatury.
Hlavní hrdinka Layla Morgensternová studuje taneční školu.  Tanec je pro ni naprosto přirozený, je její vášní a radostí. Při jedné hodině nečekaně omdlí, a když se probudí, nic není jako dřív. Trpí bolestmi a také se zdá, že se změnila. Layla je úplně zmatená, neví, co se s ní děje, ale hodlá na to za každou cenu přijít.

Hodnocení: 65%

Co jste stihli za prosinec přečíst vy? Byl to pro vás úspěšný měsíc nebo naopak? 

12 komentářů:

  1. Nebezpečné lži jsem zaregistrovala, ale na jejich čtení jsem nijak nepospíchala. Ani jsem nevěděla, že jde o paperbackovou vazbu... Je to vážně škoda, protože se, jak říkáš, nehodí k předešlé sérii, kterou jsem si v pubertě oblíbila :D (Dokonce jsem se doslechla, že některé z knížek ze série Hush Hush jsou vyprodané, tak jsem ráda, že je mám doma :D)
    A na knížku Temná tání se chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš já už mám dávno po pubertě a na Zavrženého nedám dopustit. :D Na Databázi knih už mi i jedna slečna psala, jestli ji série neprodám - je téměř nadlidský úkol ji sehnat v češtině, takže jsem hrozně ráda, že ji vlastním. :)

      Vymazat
  2. Zaujímavé knihy, zapáčila sa mi tá posledná, ale všetky vyzerajú ako dobré čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po delší době jsem chtěla zkusit něco od českého autora. :)

      Vymazat
  3. Ani jednu neznám, ale hodně mě zaujaly ty Nebezpečné lži. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
  4. Na Nebezpečné lži se taky chystám, tak ráda slyším, že to bylo fajn čtení :) Temná tání mě taky lákají, ale musím nejdříve zdolat Smrtnou zimu. Přeji, ať je leden i celý nový rok plný skvělých knih!

    OdpovědětVymazat
  5. Beccu Fitzpatrickovou mám hrozně ráda díky její andělské sérii, takže se rozhodně chystám i na její další knihy= Černý led a Nebezpečné lži :)
    Smrtnou zimu mám doma a na její čtení jsem fakt zvědavá, protože názory jsou dost rozporuplné :)
    Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Becca je skvělá. :D Jsem zvědavá na tvůj názor na Smrtnou zimu. ;-)

      Vymazat
  6. Sérii Zavržený jsem nečetla, ale tahle kniha od Beccy mě zaujala, tak se možná dostane na seznam knih, které bych si ráda přečetla. )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zavrženého mohu jen doporučit. :) A Nebezpečné lži jsou také čtivé. ;-)

      Vymazat