středa 1. února 2017

Přečtené knihy - leden 2017

Za měsíc leden jsem stihla přečíst osm knih. Což je oproti téměř propadákovému prosincovému měsíci velký posun. :) Během ledna jsem se učila na zkoušky, ale knihy mi opravdu často sloužily jak takové odreagování. Do rukou se mi dostaly podle mého názoru zajímavé tituly. Popravdě se mi ještě nestalo, abych za jeden měsíc dala tolika příběhům na databázi knih pět hvězdiček. Takže jistě chápete, že pro mě bylo fakt těžké vybrat následující pořadí.


1. místo Čáry života


zdroj
Narazila jsem už na několik ne zrovna pozitivních recenzí, na nichž se mi potvrdilo, že já to vidím jinak. Mně se prostě knížka moc líbila, autorka má velkou fantazii. Vytvořila zcela nové světy a různorodé kultury. Všechno má promyšlené, propracované, uvěřitelné. Čáry života se odehrávají ve vesmíru, který od malička obdivuji (chtěla jsem být kosmonautkou). Navíc jsem si opravdu hodně oblíbila oba hlavní hrdiny. Obvykle jsem to já, kdo kritizuje románky v knize, většinou mi tam prostě nesednou, ale tady jsou oba tak skvělý, že jim to přeju. :D

Daleko ve vesmíru řídí Shromáždění devět hlavních, nezávislých a největších planet soustavy. Každá planeta je úplně jiná, odlišná téměř ve všem. Příběh je zaměřen na ledovou Thuvhe, kde dochází k velkým rozbrojům mezi národy. Thuvhesané jsou mírumilovný národ, jejichž klidný život byl narušen vpádem kočovníků – Šotetovů, kteří se zde rozhodli usadit.  Jejich cílem je si vydobýt právo na uznání jejich národa a to klidně i násilím. Dochází tedy ke krvavým potyčkám. Při jednom z nepřátelských nájezdů je unesen hlavní hrdina Akos se svým bratrem.


Hodnocení: 90%

2. místo Třpytný dvůr


Třpytný dvůr je prosperující instituce, která cíleně vyhledává nadějné, okouzlující, mladé dívky z chudých poměrů, které vzdělává. Dívky projdu proměnou v dámu, která zapadne do společnosti. Během roku se učí základy umění, historie, filosofie a jsou jim dávány lekce hudby. Zdokonalují se ve čtení, psaní či počítání. Nakonec vykonají závěrečnou zkoušku a podle výsledků jsou nabízeny zabezpečeným novousedlíkům v Novém světě – Adorii, která oplývá bohatstvím, ale zároveň jde o ne zcela zmapovanou krajinu, kde dochází k rozbrojům s původními národy.
Je to takový kouzelný příběh, který je plný soupeření, přetvářky, peněz, krásných šatů, konexí a večírků. V jistém smyslu připomíná Selekci.
Další povedená kniha od Richelle Mead, zatím první díl z připravované trilogie.




Hodnocení: 89%


3. místo Vadná



Vítejte ve světě, kde žádná chyba není tolerována. Vše se trestá jako výstraha pro ostatní.
Mezi lidmi se potulují vadní – ti, kteří se dopustili morálních nebo etických chyb. Za trest je jim vypálen jeden z pěti cejchů podle toho, jakou chybu udělali (př. za lež je ocejchován jazyk). Tito lidé jsou vyřazeni z běžné společnosti, musí se řídit určenými pevně danými pravidly.

Opravdu jsem od této knihy nečekala, že se mi bude tolik líbit. Ale je to tak zarážející a nespravedlivé a neuvěřitelné, že mě to vcuclo do děje a já jen nechápavě kroutila hlavou. Je to hodně emotivní kniha, která vás nenechá chladnými. Ale bude prostě v šoku.
Recenze zde.


Hodnocení: 88%

 4. místo Černooké Zuzany


Černooké Zuzany jsou povedený psychologický thriller, z kterého budete mít husí kůži a nebudete vědět, čemu věřit. 
Hlavní hrdince se v minulosti stalo něco tak ohavného a strašného, že si dodnes nepamatuje veškeré podrobnosti. Všichni si mysleli, že zvrácený a krutý vrah mladých dívek sedí ve vězení a čeká na trest smrti. Ale po letech se hrdinka přiznává, že si není jistá vinnou Terrella a začíná spolupracovat s jeho obhájci na jeho propuštění a zároveň na odhalení pravého viníka.
Recenze zde.








Hodnocení: 85%


5. a 6. místo  Tak padne náš svět a Životy, které jsme ztratili

zdroj


To bych nebyla já, abych se jednou za čas nepustila do nějaké té dystopie. V průběhu depky nejlepší odreagování. ;-) V této sérii, kterou jsem mimochodem vyhrabala v levných knihách za pár korun je hlavním protagonistou virus, který se nebezpečně rozrůstá a útočí na stále více lidí. Navíc vakcína je v nedohlednu. Hrdinové knihy každý den bojují o svůj život.
V dubnu se konečně asi po čtyřech letech můžeme těšit na závěrečný třetí díl, který konečně vyjde i v Česku.
 








Hodnocení: 78%


7. místo Ďáblova svatyně



Seznamte se s Danielem a Maxem jednovaječnými dvojčaty. Chlapci jsou si na první pohled neuvěřitelně podobní, ale jejich povahy nemohou být odlišnější.
Max trpí bipolární poruchou. Je sebestředný, dominantní manipulátor a chorobný lhář, který má násilnou povahu. Daniel je naopak milý, empatický, spolehlivý a inteligentní. Vždy měl slušnou práci a čistý trestní rejstřík.

Ďáblova svatyně je psychologický thriller odehrávající se v tajemném švýcarském středisku, která na první pohled vypadá jako ráj na zemi.

Recenze zde.





Hodnocení: 68%



8. místo Zlo



Zlo je román s prvky thrilleru je plný krve, pomsty, podrazů a akce. Setkáme se s federály, tajným agentem, nájemným vrahem, vyšetřovatelkou ve výslužbě a nechybí ani mafie. Testosteronem nabitá kniha, plná vulgarismů.
 Příběh plný grázlíků upozorňuje na fakt, že ruka zákona je v některých případech opravdu krátká a pouliční byznys vzkvétá. Vše se změní, když se do nelegálního byznysu zaplete nelítostný Marshall se svou honbou za nevinnou dívkou.
Recenze zde.








Hodnocení: 67%



A co jste v lednu přečetli vy?

16 komentářů:

  1. Krása, osm knih je paráda. Nejvíc mě teď z Tvého výběru láká asi vadná, slyším na ni samé superlativy :) A také bych se ráda dostala ke Zlu :) Přeji úspěšný únor, měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky i tobě přeji úspěšný únor. :) Vadnou mohu jen doporučit. ;-)

      Vymazat
  2. Slušný počet! Třpytný dvůr a Zuzany bych si také chtěla přečíst, ale není zrovna moc volného času :-D Čáry života nejsou asi nic pro mě, sci-fi zrovna neholduji :-D
    Ať máš únor také plný hezkých knih :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem zvědavá, co na mě v únoru čeká za příběhy. :) Škoda, že sci-fi není nic pro tebe, Čáry života jsou opravdu povedené. :)

      Vymazat
  3. Parádní kousky! Určitě bych si chtěla přečíst Vadnou, ke které mě přilákaly kladné recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vadná je opravdu překvapivá kniha a vůbec se nedivím, že ji tolik lidí chválí. :)

      Vymazat
  4. Krásné číslo, čteš jako o závod :) A samé pěkné kousky :) Hodně mě zaujala třeba Vadná :) A Třpytný dvůr byl skvělý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musela jsem využít volných dnů, než mi zase začnou školní povinnosti. :D

      Vymazat
  5. Krásné číslo :) To se se svými pěti můžu jít zahrabat :D Hm.. ty Čáry života... to začíná být čím dál tím větší lákadlo :) Ale ani ostatní knížky nevypadají špatně :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou pět knih je dobrý výsledek. :) S tím bych se nezahrabávala, ale klidně chlubila. ;-)

      Vymazat
  6. Knížky znám asi všechny, ale žádnou z nich jsem nečetla. S velkou pravděpodobností se ale chystám hned na první dva kousky (hlavně na Čáry života jsme zvědavá potom, co mě Divergence zklamala) a potom určitě kouknu po Tak padne náš svět.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Čáry života jsem se těšila hodně dlouho a líbily se mi víc než Divergence. :) Tak snad to u tebe bude stejný případ. :D

      Vymazat
  7. Až na poslední dvě knihy mám všechny na wishlistu a přeji si, abych je měla co nejdříve doma 😊
    Četla jsem jen Tak padne náš svět a teď- v únoru plánuji druhý díl 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám i můj wishlist je nekonečný a existuje ještě opravdu hodně knih, které bych hrozně ráda měla doma. :)

      Vymazat
  8. Pěkné knihy a některé jsem dokonce četla! Což je paráda. Ďáblova svatyně mě strašně zklamala. Strašný průměr, nebo nenabídla mi ta kniha nic nového ani zajímavého :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsme tentokrát četly alespoň jednu stejnou knihu. Akorát škoda, že tě Ďáblova svatyně zrovna nenadchla. :D

      Vymazat