neděle 26. února 2017

Série Čistý

Už jste slyšeli o postapokalyptické trilologii Čistý od autorky Julianny Baggotové?

Pokud ne, já vám tuto sérii v několika příspěvcích mileráda představím a přiblížím. :)

První díl vyšel v nakladatelství Jota už v roce 2014 a vypráví o bezútěšné budoucnosti. Kvůli nebezpečným a ničivým explozím je Země zničená a lidé zdeformovaní. Ti, kteří přežili se vypořádávají s novým, nevyzpytatelným světem, ve kterém číhá nebezpečí na každém kroku.


zdroj



1.díl Čistý

Pressia si toho z Explozí ani ze života Předtím moc nepamatuje. Přespává ukrytá ve skříňce v ruinách starého holičství, kde žije se svým dědečkem, a myslí na to všechno, co je pro ni nenávratně ztraceno – jak ze světa zábavních parků, kin, narozeninových oslav, tatínků a maminek zbyl jen popel a prach, jizvy, trvalé popáleniny a zdeformovaná lidská těla. Jenže teď, když dospěla do věku, kdy se musí všichni hlásit k milici, kde z nich buď vycvičí vojáky, nebo je, jsou-li příliš postižení a slabí, využijí jako živé cíle, už Pressia nemůže dál předstírat, že je malé dítě. A rozhodne se pro útěk.


Existují ovšem i takoví, kteří apokalypsu přečkali bez postižení. Čistí. Přežívají v bezpečném úkrytu za zdmi Dómu, který chrání jejich zdravá, uměle zdokonalovaná těla. Jenže Partridge, jehož otec je jedním z nejvlivnějších lidí v Dómu, si připadá izolovaný a osamělý. Jiný. I jeho trápí pocit ztráty – možná proto, že se jeho rodina rozpadla, otec je emocionálně odtažitý, bratr spáchal sebevraždu a matce se do tohoto útočiště vůbec dostat nepodařilo. Nebo za to snad může jeho klaustrofobie: pocit, že tenhle Dóm se stává kolébkou mimořádně bezohledného režimu. Takže když z jedné nechtěně prohozené poznámky vyvodí, že jeho matka možná stále ještě žije, rozhodne se Partridge dát svůj život v sázku a uprchnout z Dómu, aby ji našel.

2. díl Splynutí 



V druhé knize sledujeme další osudy Partridge a Pressie, kterým se spolu s jejich přáteli podařilo uniknout ze spárů Speciálních jednotek. Dobře ale vědí, že ještě nemají vyhráno. Jejich protivník sice utrpěl pár šrámů, ale jeho síla a odhodlání zůstaly nezlomené. Pokud jej mají porazit, bude je to něco stát.

Na scénu přichází tajemná dívka, která přináší vzkaz z Dómu: „Vraťte nám našeho syna, jinak zabijeme rukojmí.“ A první mrtví jasně dokazují, že jsou tato slova míněna zcela vážně. Partridge dobře ví, že to on je tím synem, jehož žádají zpět, ale také je mu jasné, že víc než o něj jim jde o obsah zkumavek, které dostal od své matky. Ty totiž skrývají důležitou složku léku na nemoc, na niž pomalu umírá jeho otec i další obyvatelé Dómu.

Aby ochránil nevinné, rozhodne se uposlechnout, i když se svým návratem vystavuje smrtelnému nebezpečí. To ale koneckonců hrozí i venku, protože Dóm má své cíle, a těch se jen tak nevzdá…



Závěrečný díl Oheň

zdroj

Po otcově smrti se Partridge ujímá vlády v Dómu, jednom z posledních útočišť v jinak zničené pustině, jíž se Země stala. Původně si mladý muž předsevzal, že Čistým odhalí všechny otcovy lži, svrhne nelítostný řád Dómu a sjednotí jeho obyvatele se znetvořenými Starými žijícími za jeho silnými zdmi. Jenomže s ohromnou mocí, kterou má nyní v rukou, je vše mnohem složitější a potenciálně nebezpečnější, než si kdy vůbec dokázal představit.


Skupina přeživších Starých se vydává na mimořádně náročnou cestu k Dómu. Pressia získala klíč ke spáse, a když se jí podaří ho dopravit až do Dómu, Staří se snad vyléčí a všechny hrůzy se již stanou minulostí. Jenomže Bradwell tak snadno odpouštět nedokáže a navzdory Pressiiným prosbám je odhodlán zničit Dóm a potrestat jeho obyvatele za to, že se podíleli na zkáze okolního světa. Bývalý vůdce rebelů El Capitan stojí na Pressiině straně a chce zachránit tolik lidských životů, kolik to jen půjde, ale je pro něj mimořádně náročné se vypořádat se svou temnou minulostí plnou násilí.



Bývalí spojenci a přátelé se stávají možnými nepřáteli na život a na smrt – a osud světa je nejistější než kdy dřív. Zřítí se lidstvo do záhuby? Nebo z všudypřítomného popela přece jenom vyvstane nový svět?



Na youtube dokonce koluje trailer, na který se můžete podívat. :)




Tuto neobvyklou sérii má na svědomí Julianna Baggottová kritikou oceňovaná autorka bestsellerů. Která píše i pod pseudonymy Bridget Asherová a N. E. Bode. Vydala již více než dvacet knih. Společnost Fox 2000 zakoupila k sérii Čistý filmová práva. Její další knihy jsou Harriet Wolf’s Seventh Book of Wonders, The Miss America Family nebo Girl Talk.



PS: Připravuji recenzi na první díl a ráda bych v dalších příspěvcích uveřejnila i vaše recenze. Můžete mi poslat odkazy na email spisy.jedne.knihomolky@seznam.cz nebo do komentáře. Budu se těšit. A předem děkuji za případnou spolupráci.:)

8 komentářů:

  1. O téhle sérii hodně dlouho přemýšlím, takže se vážně těším na tvou recenzi! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tahle série mi musela nějak proklouznout, ale netuším jak je to možné :/ Kdysi jsem četla Karanténu a byla jsem nadšená a pak mi ji už prostě nevydali. Myslím, že u této série jsem se obávala toho samého. Říkáš, stéjí to za to jo? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to něco jiného. Temnější příběh jsem ještě nečetla. Má opravdu tísnivou atmosféru. Kniha na mě zapůsobila, ale není pro každého. :D

      Vymazat
  3. Sérii znám, asi před rokem jsem četla první díl :) Docela se mi líbil, ale čekala jsem trochu víc :) No k dalšímu dílu už jsem se nedostala, ale ráda bych to napravila :) Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si musela při čtení dávat přestávky, abych vstřebala příběh a mrazivou atmosféru. Hodně chmurný a krutý svět. Určitě se pustím do dalších dílů, jsem zvědavá, jak to celé dopadne. ;-)

      Vymazat
  4. No, tak tohle mě fakt zaujalo. :) Jsme zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že i já jsem zvědavá, jak to celé dopadne. :D

      Vymazat