pátek 3. března 2017

Neviditelná knihovna


zdroj

Neviditelná knihovna je prvním dílem připravované série. Pro mě jako knihomola byla četba tohoto napínavého příběhu balzámem na duši. Děj je zasazen do unikátní Knihovny plné vzácných knih a jedinečných příběhů.

Knihovna je záhadná organizace, která tají svoji existenci. Její sbírka knih i prostory jsou opravdu rozsáhlé a zaměstnává celou řadu schopných a inteligentních lidí. Mladší knihovníci, kteří jsou řádně proškolení a připravení jsou posíláni do nejrůznějších alternativních světů, aby vypátrali a přinesli vzácná a jedinečná díla v pořádku do Knihovny, kde budou uložena mimo prostor a čas. Vědomosti a informace se nevyužívají k tomu, aby pomohly vylepšit svět – knihovníci se nevměšují do cizích záležitostí, pouze díla uchovávají a archivují. Pracovat pro Knihovnu je celoživotní závazek a pocta. Svým pracovníkům poskytuje určitý druh nesmrtelnosti, pokud se nacházejí  uvnitř -  nestárnou, ale venku se na nich nemilosrdný čas podepíše.





Knihovníci jsou svědomitě vybíráni a jsou odtrženi od původního života. Svoji práci by měli odvádět efektivně a nepozorovaně. Nezanechávat stopy, když se dostanou do úzkých nebo jsou v nebezpečí, mohou se spolehnout na Jazyk - to je jedinečná schopnost (kterou mají pouze knihovníci), která umí přimět věci, aby dělaly to, co vychází z jejich přirozenosti. Např. dokážou slovem odemknout či zamknout zámek.

Hlavní postavou je knihovnice Irene, která často pracuje v přestrojení, aby v utajení, co nejrychleji a nejefektivněji vypátrala hledanou knihu a odnesla ji své nadřízené. Na mise je posílána už nějakou tu dobu a nasbírala mnoho zkušeností. Na poslední výpravu jí byl přidělen pohledný, tajemný a čerstvě vyškolený nováček. Společně jsou vysláni do Londýna, kde vládne chaos.

zdroj
 Mise se začíná značně komplikovat a stávat nebezpečnou. Do boje o knihu se totiž připletli i mocní hráči jednak lichtenštejnský velvyslanec Silver z řad sličného lidu, který svojí magií ovládá druhé k poslušnosti, ale i obávaný Albrechtin, který zradil Knihovnu a zaprodal se chaosu. Jedna nepříjemnost střídá druhou. A knihovníci se budou muset „zapotit“, aby splnili zadaný úkol.

V průběhu děje vyplouvá na povrchu spousta nečekaných zjištění. Ani chvilku se během čtení Neviditelné knihovny nebudete nudit, autorka vás zasypává akcí a informacemi. Je to taková rychlá, dobrodružná jízda, kde nechybí nejroztodivnější bytosti, jako jsou upíři, vlkodlaci, fae, pekelní psi nebo draci. Příběh je plný napětí, akce a záhad.

Knihu bych rozdělila do dvou částí -  v té první se poprvé setkáváme s Knihovnou, zjistíme o ní důležité informace a její zákonitosti. Také odhalíme, jaké to je být knihovníkem a co to obnáší.
Druhá část je zaměřena na samotné vyšetřování přiděleného případu a honbou za zatoulanou knihou.  
Opravdu se nejedná o oddychové čtení, autorka do každé strany vsunula spoustu informací -  aby se člověk v záplavě všeho neztratil, je potřeba se na čtení soustředit. Ze začátku mě styl psaní autorky zaskočil, ale na „přehlcenost“ děje jsem si brzy zvykla a hrdiny jsem si oblíbila. V budoucnu si určitě plánuji přečíst další díl s názvem Maskované město, který by měl vyjít ještě letos u Omegy. :)

zdroj
Ráda bych pochválila nádhernou obálku, která je jako stvořená pro vystavení v knihovně. (Navíc fialová je moje nejoblíbenější barva, takže jsem opravdu spokojená s výběrem.)

 Neviditelná knihovna je debut anglické autorky Genevieve Cogman, která vyrostla na Tolkienovi a Sherlocku Holmesovi, což se projevilo na samotném příběhu, který je takovým mixem detektivky a fantasy..

Ukázka:
 První chrlič dosáhl vhodné výšky, aby se mohl vrhnout dolů. Široce se rozléhajícím jekotem zavolal na druhého chrliče, a pak se směrem k ní začaly snášet oba a jejich do oblouku široce roztažená křídla se temně rýsovala proti obloze. Irene zaječela, jak nehlasitěji mohla: „Granite, staň se kamenem a nehybně lež!“ Jazyk vždycky fungoval dobře, když nařizoval věcem být tím, čím byly přirozeně, nebo dělat to, co přirozeně dělat chtěly. Kámen chtěl být nehybným a pevným. Její příkaz jen posílil přirozený řád věcí. Byl tudíž dokonalým protijedem na nepřirozenou magii, která kamenným chrličům umožňovala létat.

Hodnocení:  4,5/5

Moc děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete koupit v Knihy Dobrovský




7 komentářů:

  1. Na Neviditelnou knihovnu koukám už nějakou chvíli, a moc se mi líbí. Neslyšela ani nečetla jsem nějaké negativní recenze, a to mě utvrdilo ještě více v tom, že si chci knihu opatřit a přečíst :) Krásná recenze, jsem zvědavá na další ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Ze by prvni "něco"logie, kterou bych si přečetla? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vzhledem k tomu, že se mi líbí příběhy o Doctoru Who, tak toto by se mi také mohlo líbit ;)
    SISTERSHOODS

    OdpovědětVymazat
  4. Joo, tak tuto knihu nutně potřebuji :O
    Skvěle napsané! :)

    OdpovědětVymazat