sobota 18. března 2017

Přečtené knihy - únor 2017

Začala jsem sepisovat příspěvek a nestačím se divit. Za únor jsem přečetla dokonce 10 knih, což překvapilo i mě samotnou. Pojďte se podívat, jaké příběhy se mi líbily nejvíc.

1. místo Zrada


zdroj
Tentokrát jsem měla rozhodování poněkud snadnější, pět hvězdiček jsem dala pouze jediné knize - Zradě. Opět se mi potvrdilo, že tahle série dovede překvapit a nadchnout. Já už se nemůžu dočkat dalšího dílu a rozhodně si nenechám ujít novinku od autorky Stačí jen chtít.

Příběh se opět odehrává v budoucnosti ve Spojených státech amerických. Svět se stále vzpamatovává z války a ničivých katastrof. Půda je kontaminovaná, řeky jsou znečištěné, stavby zbořené a lidé se snaží vytvořit Zemi zase obyvatelnou. K tomu jsou určeni absolventi univerzity, protože pouze jim je dovoleno vládnout a vynalézat.
Hlavní hrdinkou je i nadále Malencia Valeová, která už v předchozím díle prokázala svoji odolnost, vynalézavost inteligenci. Ani tentokrát nemůže polevit ze své ostražitosti, ale naopak musí použít všechny své schopnosti a dovednosti, aby se udržela mezi těmi, kteří uspějí. 
 Recenze zde.
Hodnocení: 93%






2. místo Zakázané přání 




Tento pohádkový retelling se odehrává mezi písečnými dunami daleko v orientu. Kde se lidé obávají mocných džinů.
V troskách kdysi mocného města, hluboko v srdci jeskyni leží bájná, zapomenutá lampa, která v sobě ukrývá mocnou džinku Zahru. Ta už několik století netrpělivě čeká na svého osvoboditele, který jí konečně vynese z pasti na denní světlo.

 Mladý nic netušící chlapec Aladin je silou kouzelnému prstenu přiveden k lampě, s níž je svázaná džinka, která je povinna splnit svému pánovi tři přání. Ovšem džinové jsou zákeřní a mazaní. Každé přání má svoje následky.
Recenze zde. 






3. místo Hranice nevinnosti


zdroj







Hranici nevinnosti jsem si pořídila ve výprodeji už před nějakou dobou, ale k přečtení jsem se dostala, až teď. Tahle malá, útlá kniha je plná romantiky, ale i bolesti. Zasmějete si, ale některé momenty vás chytí za srdce. Po všemožných thrillerech a depresivních dystopií, to bylo vítané zpestření.









4. místo Neviditelná knihovna


Děj je zasazen do unikátní Knihovny plné vzácných knih a jedinečných příběhů.
Knihovna je záhadná organizace, která tají svoji existenci. Její sbírka knih i prostory jsou opravdu rozsáhlé a zaměstnává celou řadu schopných a inteligentních lidí. Mladší knihovníci, kteří jsou řádně proškolení a připravení jsou posíláni do nejrůznějších alternativních světů, aby vypátrali a přinesli vzácná a jedinečná díla v pořádku do Knihovny, kde budou uložena mimo prostor a čas.

Opravdu se nejedná o oddychové čtení, autorka do každé strany vsunula spoustu informací -  aby se člověk v záplavě všeho neztratil, je potřeba se na čtení soustředit. Ze začátku mě styl psaní autorky zaskočil, ale na „přehlcenost“ děje jsem si brzy zvykla a hrdiny jsem si oblíbila. V budoucnu si určitě plánuji přečíst další díl. 
Recenze zde. 


5. místo Čistý


zdroj

Čistý vypráví o bezútěšné budoucnosti, kterou zavinili sami lidé. Exploze zpustošili Zemi, zničili krajinu, kontaminovali vzduch, vodu i půdu, na přeživší se neustále snáší popel a prach. Slunce přes neodbytné mraky nesvítí. 
Zemí se pohybuje spousta krvelačných již neidentifikovatelných tvorů, kteří ztratili lidskost, jsou to takové smrtící bestie. Z příběhu čiší bezmoc, krutost, beznaděj, úzkost a děs.

Série Čistý je jiná, než jiné dystopie, je totiž opravdu depresivní. Recenze zde. 









6. místo V pasti


zdroj
V pasti je opravdu povedený thriller, který jsem přečetla za den. Prostě jsem nutně musela zjistit, jak to celé dopadne. Navíc prostředí drogového podsvětí bylo nebezpečné a napínavé. I v tomhle případě si nenechám ujít další díl.

Děj je opravdu překvapivý, nabitý napětím a především originální.

Kniha nabízí nejen nezvyklé prostředí, ale i hrdiny. Je rozdělena na tři části. Příběh se odehrává během pouhých tří měsíců. Každý měsíc přináší nové informace, které jsou dávkované v krátkých kapitolách.
 Recenze zde.










7. místo Strážci příběhů


zdroj
Strážci příběhů se mi četli krásně. On je to takový miloučký pohádkový příběh. Určený převážně mládeži, chvílemi to na mě působilo, až moc dětsky, ale na druhou stranu jsem si užila vstupování do známých příběhů. Škoda, že takovou schopnost nemám, měla bych dlouhý seznam knih, kam bych se bezpodmínečně musela vypravit.

Pohádková kniha vypráví o nečekaném dobrodružství mladé Amy, která po letech zjišťuje, že zdědila úžasné nadání. Může vstupovat do příběhů a setkávat se s jakýmikoliv knižními postavami. A Amy postupně zjišťuje, jak celé vcházení do příběhů funguje. A jelikož je velmi nadaná a zvídavá zjistí, že v literárním světě řádí zloděj, který krade základní autorovi myšlenky a tím vše ničí a mění. Alenka z nenadání prošvihne zajíce a nedostane se do říše divů, Malý princ nemá svou milovanou květinu, Šípková Růženka se probudila dřív, než ji políbil princ a ve Snu noci svatojánské začalo sněžit. Vše je vzhůru nohama a Amy se snaží dopadnout zrádce a ochránit literární svět, který jí je tak drahý.




8. místo Pasažérka


zdroj
Pasažérka je prvním dílem romantické trilogie. Vypravěč nám přibližuje těžký život Nicholase Cartera, který na vlastní kůži zažil otroctví a každodenně se vypořádává s předsudky a netolerancí lidí kvůli své barvě pleti. Když vyrostl, stal se sluhou mocného rodu Ironwoodů, kteří kontrolují a řídí všechny ostatní cestovatele časem. Hlavní hrdinkou je i Henrietta Spencerová -  kurážná, lehkomyslná a odhodlaná mladá dívka pocházející z 21. století.  O svém výjimečném daru neměla nejmenší potuchy a byla neočekávaně vržena do boje o vládu nad budoucností.

Dobrodružný příběh nás zavede na loď mezi piráty, do divoké džungle, rozlehlé pouště, občanské revoluce či druhé světové války

Pasažérka skončila ke konci především z toho důvodu, že jsem se na příběh těšila, až moc. Cestování časem je téma, které mě fascinuje. Navíc ta obálka je naprosto dokonalá. Ale při čtení jsem neměla problém knihu odložit. Nehltala jsem každou větu, přesto dám této sérii ještě šanci a ráda bych si přečetla další díl. Třeba se to v následující části pořádně rozjede. :)




9. místo Deník fejsbukové matky


Deník fejsbukové matky mě pobavil a některé obrázky mě rozesmály. Je to vtipná kniha, která je originální a nevšední. Ale vlivem konkurence se nakonec dostala, až na předposlední pozici. 
Lucie si vzala na paškál nejprve rok 2012, 2013 a nakonec i 2014. Nechává nás nakouknout do svého soukromí a nestydí se. Ke konci nechybí ani tip na rodinný výlet nebo recept na vychvalovanou rybí polévku.
Recenze zde.






10. místo Vysoká hra


zdroj



Kniha, která mě vyloženě zklamala. Vysoká hra je sice taková oddechová jednohubka, ale děj nijak neoslní. Ve Vysoká hře se v jisté míře objevují prvky románu pro ženy, detektivky a erotického románu. Téměř celý příběh se točí kolem velmi komplikovaného vztahu dvou agentů, kteří v minulosti prožili vášnivý románek, který kvůli velkému nedorozumění špatně skončil. Po letech se tito dva opět setkávají a nebezpečné city, rány z minulosti, společné vzpomínky, rozjitřené emoce i pošlapaná důvěra znovu vyplouvají na povrch.
Celou recenzi si můžete přečíst zde. 










A co jste v únoru přečetli vy? :)

18 komentářů:

  1. První knížku jsem sice nečetla, ale obálka mi hrozně připomíná Divergenci :D Hlavně ten znak je znakem jedné frakce, pokud se nepletu, ne? :D
    6. knížka mně zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že v něčem mi Univerzita Divergenci připomíná a není to jen tím znakem. :D

      Vymazat
  2. Hranici nevinnosti si rozhodně musím pořídit. Takové romanťárny mám nejraději. :D
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné kousky a skvělé čtecí skóre :) Univerzitu výjimečných jsem četla kdysi v angličtině a teď se chystám i na český překlad :) A Zakázané přání mě také láká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové kdyby bylo skóre i nadále, tak by to nebylo špatné. :D

      Vymazat
  4. Teda 10 knih za měsíc, to je pěkné. Musím říct, že bych si většinu z nich ráda přečetla.

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, těch je. Zradu, Neviditelnou knihovnu a V pasti si chci taky přečíst. ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Pro mě minulý měsíc moc úspěšný nebyl :) 10 knížek je parádní číslo. Tak ať se ti daří i dál :)

    OdpovědětVymazat
  7. Samé skvělé kousky :)
    První díl Univerzity výjimečných na mě čeká v poličce a já se nemohu dočkat, až se do něho pustím. Snad to bude co nejdříve :)
    Čistý na mě naopak čeká na čtečce. A taky už nějaký ten pátek... :D
    Hranici nevinnosti a celkově Abbi miluji, je to moje srdcová záležitost <3
    Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Univerzita výjimečných je prostě skvělá, užij si její čtení. :)

      Vymazat
  8. Deník fejsbukové matky jsem četla. Nevím proč, ale moc mě to nezaujalo. Nejspíš takový typ knihy není pro mě. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to kniha pro každého. Já jsem od ní raději nic nečekala a nakonec jsem se pobavila. :D

      Vymazat
  9. Deset knih už nedávám :D To bych neměla čas na školu, práci a kurzy :D Takže super :))

    OdpovědětVymazat