sobota 4. listopadu 2017

Opravdová Lauren Graham

Představitelka ukecané Lorelai Gilmorové herečka Lauren Grahamová vydává další knihu tentokrát s názvem Rychleji mluvit nedokážu. Její prvotina Jednoho dne, možná (Someday, Someday, Maybe) slavila v Americe velký úspěch a stala se bestsellerem. 

Na pouhých 200 stran je v kostce vměstnán život Grahamové. Vše začíná útlým dětstvím, herečka svým fanouškům prozradí, že se často stěhovala. Narodila se na Havaji, pak žila v Japonsku, po rozpadu manželství jejích rodičů zakotvila s otcem na hausbótu. Přibližuje nám své začátky v herectví, školní léta a neopomene zmínit zajímavé projekty, na kterých se podílela.

Jednou jsem šla na rande naslepo, protože moje asistentka se kamarádila s asistentkou toho herce. Ten mě chtěl poznat, když spatřil můj obličej na obřím billboardu. Klasický způsob pozvání na rande, že?


Grahamová se částečně podělí i o svůj soukromý život a problémy s hledáním partnera. Poodhalí zákulisí showbusinessu, poodhalí  triky přímo z Hollywoodu a přiblíží své účinkování v módním projektu Runway a v seriálu Famílie.

Těžištěm celého díla a hlavním důvodem sepsání knihy je vyprávění o Gilmorových děvčatech a oblíbené postavě Lorelai. Grahamová popisuje, jak se k roli dostala a co pro ni znamená. Taktéž se zaměřuje na jednotlivé série seriálu a vypichuje z nich oblíbené scény, komentuje svoje módní přešlapy nebo třeba svůj účes. Postava veselé, odvážné, ukecané a chytré Lorelai byla pro herečku velká výzva, ale především obrovská zkušenost a zábava. 

Pořád si myslím, že plánovat je dobré, avšak mějte na paměti, že plány se mění. Já si musela vytvořit nový plán, i když ze začátku nedával téměř žádný smysl.

Tohle autobiografické dílo je psané samotnou protagonistkou -Lauren Grahamová se bez strachu pustila do převyprávění úseků ze svého života. Tahle sbírka úvah a esejů je ovšem poněkud chaotická. I když je samotná autorka sympatická a vtipná, tak jí často utíkají myšlenky a ona skáče od jedné věci k druhé. Vše je bráno letem světem, taková rychlá sonda do života známé celebrity. Přeskakuje se od minulosti, do současnosti a zpět. Tak trochu bláznivý styl psaní, Lauren očividně nejenom rychle mluví, ale i píše. :D

zdroj


Celá kniha je zpestřena fotografiemi z různých etap hereččina života. Navíc jsou použity v textu i přepisy telefonních hovorů s poznámkami.

A potom, co jsme se rozešli, jsem na sebe aplikovala repelent proti mužům v takové síle, že se pořád ještě zkoumá na Klinice Mayo. Alespoň tak to cítím.

V knize Rychleji číst nedokážu se autorka dotkla několika témat, ale vše vzala hodně rychle a nic pořádně nerozvedla. Mám z knihy pocit, že je to takový mišmaš myšlenek, které zrovna Lauren napadly. Přesto jde o rozverné dílo, psané vtipnou formou a specifickým stylem humoru.
Nejvíce prostoru je v díle dáno seriálům Gilmorova děvčata a Famílie, těšila jsem se, že odhalím nějaké pikantnosti z natáčení. Velmi mě zajímaly vzájemné vztahy mezi herci, jak si na place všichni rozuměli, jak se sžili se svými postavami . Bohužel podle mého názoru nebyla Grahamová moc sdílná a vůbec by knize neuškodilo, kdyby se poněkud více rozepsala a rozvedla některé skutečnosti. Přesto si myslím, že kniha Rychleji mluvit nedokážu velmi potěší věrné fanoušky a zpříjemní jim dlouhé chvíle.  

 Malíř prezentuje své plátno. Při hraní jste tím plátnem vy sami.

Mnozí to o Grahamové nevědí, ale kromě toho, že je slavnou herečkou, je zároveň i spisovatelkou a producentkou. Lauren je nejen inteligentní, ale navíc má smysl pro humor.  Dokázala obhájit nejen bakalářský titul z angličtiny, ale i ten magisterský z herectví na Southern Methodist University. Momentálně žije se svým dlouholetým přítelem Peterem Krausem (kterého poznala při natáčení Famílie) střídavě v Los Angeles a New Yorku. Nikdo by této usměvavá osobě nehádal, že letos oslavila kulaté padesáté narozeniny.

Ukázka:
Nyní se přesuneme ke cvičení. Možná vám to bude připadat divné, ale ty aktivity, které dělají obyčejní lidé, fungují také. Bylo mi řečeno, že obyčejní smrtelníci běhají, chodí na procházky, do tělocvičny a cvičí jógu. Popravdě, my v Hollywoodu děláme totéž. Nicméně klinické výzkumy prokázaly, že spalujete více kalorií, když utíkáte před novináři. Dále se osvědčily lekce spinningu spojené s psychickým terorem. Pokud na vás bude křičet někdo o deset let mladší a krásnější než vy, budete prostě cvičit víc.

Hodnocení: 3/5


Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku! Knihu si můžete koupit zde.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze, kniha se mi (jako milovníkovy Gilmorek) zalíbila na první pohled. Bohužel se mi nějak vyhnula. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem nedávno dočetla a knížka se mi moc líbila. :) Lauren je skvělá. :)


    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat