sobota 22. prosince 2018

Impérium času



Impérium času je druhým dílem sci-fi série Nové Pompeje od anglického autora Daniela Godfreye, který v minulosti ukázal, že i debutové dílo může prorazit. Kniha byla zařazena mezi nejlepší knihy roku 2016.

Hlavní hrdina Nick Houghton žije dvojí život. V Nových Pompejích (tedy replice vytvořené společností NovusPart) si zařídil nový život a stal se Decimusem Horatiusem Pullem. Tenhle bývalý vědec milující historii se stal součástí svého snu. Přizpůsobil se novým podmínkám a vybojoval si své místo na výsluní. Postupně zjišťuje, že každá doba má i své stinné stránky. Navíc Nové Pompeje čelí novým hrozbám jak zvenčí, tak zevnitř. Obávaně nové technologie se opět hlásí o slovo a dojde k několika velkým změnám.

Je to zásadní archeologická událost našeho věku. Dalo by se to přirovnat k otevření Tutanchmonovy hrobky. Ovšem s tím, že po objevení zabouchnete dveře a jednoduše odkráčíte pryč.

Tuhle knihu dělá jedinečnou to, že vychází z alternativní historie, cestování časem a navíc se zabývá tragédií v Pompejích, s žádným podobným dílem jsem se zatím nepotkala. Obsahuje vize budoucnosti, kdy lidé ovládají čas a mění tak tok dějin. Čtenáře čeká spousta algoritmů, technologií i konspiračních teorií. Navíc má Impérium času opět krásnou obálku, která koresponduje s dějem.

Do příběhu se vracíme až 15 let po předchozích událostech a několik kapitol jsem byla poněkud zmatená. Přeci jen první díl jsem četla hned po jeho vydání. V knize vystupuje mnoho postav a chvíli mi trvalo, než jsem se opět zorientovala v ději, ve kterém se lze rychle ztratit a je třeba knihu číst pozorně.

Technothriller o cestování časem a o využití nových technologií nás zavede do období antického Říma, kde nás čeká otroctví, nucená manželství, popravy a gladiátoři. V knize se skáče v čase, objevují se kapitoly z nedávné minulosti, ze současnosti, ale i z doby krátce po Kristu.

Knih pro dospělé čtenáře na pomezí žánru sci-fi není moc, takže série Nové Pompeje v tomto směru rozšířila výběr na trhu. Impérium času se určitě neřadí mezi oddechovky, právě naopak. Při čtení musíte zapřemýšlet. Nejde o jednoduché převyprávění, ale složitě koncipovaný děj.

„Čas je napsaná kniha, kterou nemůžeme změnit. Nemůžeme ji porazit. Jak už jsem vám řekl, začal jsem věřit v osud.“



Bohužel Impériu času chyběl spád a čtivost prvního dílu, který byl i napínavější a měl své nezpochybnitelné jedinečné kouzlo. Druhý díl je už poněkud překombinovaný a poměrně složitý na pochopení. Jde o zamotané čtení, navíc mnohé skutečnosti nebyly řádně dovysvětleny.

Jde o zajímavé dílo, které ovšem ocení pouze vybraní čtenáři. Mohu ji doporučit dospělým čtenářům se zvídavou myslí, které fascinuje antické období, a nepohrdnou cestováním časem a nezaleknou se složitých konspiračních teorií.

Daniel Godfrey vystudoval geografii na Emmanuel College v Cambridgi a vlastní titul doktor věd v oboru dopravního plánování. Godfrey vystudoval geografii, píše povídky pro My Weekly a Writers' Forum. Ve volném čase nepohrdne dobrým sci-fi příběhem. Jeho debutový thriller Nové Pompeje získal velkou pozornost a prestižní Financial Times jej zařadily mezi nejlepší knihy roku 2016.

Ukázka:
„Řekněme, že by ses rozhodl, že sem tentokrát nepojedeš a zůstal bys v Nových Pompejích?“ Rozhodně bych se měl líp než tady, to je tutovka. „Hověl bych si ve své vile,“ vypravil ze sebe Nick. Špatně se mu mluvilo. „Schovával by ses, tak to myslíš,“ opáčil vzápětí. „Možná už cítíš to, co si tak úzkostlivě nechceš přiznat.“ „A to je co?“ „Nejsi Říman, Nicku. Jsi obyčejný britský knihomol, který našel svůj sen a ten mu zhořkl v ústech. Jsi milovník Říma, který už dál nemůže žít podle stejných morálních zásad jako ostatní občané města.“ Nick se znovu zadíval na fotky. Napadlo ho, kde je teď asi Amel, ale vzápětí mu to začalo být jedno. Už ji nikdy neuvidí.

Velice děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku vydaného v edici nakladatelství Omega!

Hodnocení: 3/5

4 komentáře:

  1. Super recenze, první díl a i tenhle mě opravdu hodně zaujaly. Určitě mám v plánu si je co nejdřív přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám stejný názor. Druhý díl mi taky přišel slabší než první. Jsem zvědavá, co bude ve trojce.

    OdpovědětVymazat