pátek 4. ledna 2019

Noční můra King


King je novinka nakladatelství Ocelot, kterou jsem ve spolupráci s Megaknihami dostala na recenzi.  Nad knihou jsem neváhala, protože nejen že má působivou obálku, ale jednou za čas si ráda sáhnu po new adult literatuře.  Jde o první díl temné série vyprávějící o Kingovi, který je agresivní, sebevědomí, dominantní průserář, který se právě vrátil z lochu a má pěkně nevymáchanou pusu.

Kniha přináší mix drog, rvaček, tetování, alkoholu, prostituce, zbraní, motorkářů, party, sexu, násilí a ztráty paměti. Na jejím konci na nás čeká ukázka z pokračování příběhu nazvaného Tyran, který si rozhodně nemůžu nechat ujít. King je opravdu čtivá kniha, jejíž kulisu tvoří podsvětí. Rozhodně nejde o nevinné čtení, ale spíše peprné popichování hlavních protagonistů.

Včera v noci jsem si myslel, že jsi vyděšená holčička, neschopná mi dopřát to, co chci a co potřebuju.  Ale na tom už nezáleží. Protože teď jsi můj majetek a můžu si s tebou dělat cokoliv, co se mi kurva zachce.“


Kniha je vyprávěna dvěma hlavními hrdiny. Doe ztratila paměť, byla nalezena zakrvácená v popelnici a od té doby si prošla pasťákem, stala se bezdomovkyní, až si ji pod svá křídla vzala nenapravitelná feťačka. Dívky jsou na samém dně, vydají se na party, kde chtějí obě prodat svá těla, aby měly kde přespat, získaly ochranu a především jídlo. Doe je rozhodnutá přijít o svou důstojnost, jen aby přežila, a právě na divoké party se potkává s uhrančivým tatérem Kingem.

Barney King  je ďábel, má za sebou drsnou minulost, vyžívá se v mlácení a rád si užívá. Odmala žije život za hranicí zákona. Je to známý kriminálník s nechvalnou pověstí a s nabušeným tělem. Rád se napije, zapaří a ženy mu sami padají k nohám.

Hlavní hrdina je temný a děsivý. Pokud rádi čtete o darebáčcích, kteří jsou neskutečně přitažliví, ale zároveň tvrdohlaví, komplikovaní, panovační neurvalci, tak je King něco pro vás.

„Štěně, chceš vědět, jak vím, že jsem to nebyl já, o kom se ti zdálo, když ses ve spánku málem udělala?“ „Chci,“ zašeptala jsem. „Protože, zlato, kdybych to kurva byl já, o kom se ti zdálo, ječela bys mnohem hlasitěji,“ řekl zastřeným hlasem.



Tenhle erotický román je jedinečný a to nejen tím, že se v něm vyskytuje přemíra vulgarismů. Autorka dokázala, že na jednu stránku knihy se vejde opravdu velké množství sprostých slov.  Zarazily mě i poněkud drsnější poměry, z kterých hrdinové pocházejí. Některé scény byly opravdu šokující až děsivé. Nechybí ani krev, či mrtvá těla. Kniha není určená pro každého, rozhodně ne pro romantické duše, ani pro ty, kteří si potrpí na vytříbenou mluvu. Určitě bych ji nedoporučovala mládeži, protože není zrovna dobrý vzorem ani příkladem.

Příběhu kromě přemíry vulgarismů mohu vytknout jedině grafickou stránku, ta je bohužel příšerná. Kniha je nesourodá,  působí chaoticky a vzhled stránek by bylo do příště třeba značně poupravit. Jinak mohu jen a jen chválit. Dílo je plné zadržované touhy, sexuálního napětí, kriminality a nadávek. King otevírá dveře podsvětí, a pokud se nebojíte vstoupit, uhrane vás.  

King je kniha, která mi vzala vítr z plachet, nemohla jsem se odtrhnout od čtení. Přečetla jsem ji za jediné odpoledne a přiznám se, že jsem chvílemi byla v rozpacích z některých scén, které byly poněkud drsnější, než jsem od jiných new adult románů zvyklá. Ale zase to byla pořádná sexy jízda. King je sice noční můra, ale zatraceně žhavá. I přes velké množství vulgarismů a ožehavých scén se mi kniha líbila. Konec byl opravdu překvapivý a skončil neskutečně napínavě, takže se už nemůžu dočkat pokračování.

Ukázka:
Nebrečela jsem, když jsem se probudila v nemocnici a nemohla jsem si vzpomenout ani na to, jak se jmenuju. . Nebrečela jsem, když mi řekli, že si už možná nikdy nevzpomenu. Nebrečela jsem, když mě šoupli do pasťáku plného úchyláků. Nebrečela jsem, když jsem odtamtud utekla a musela žít na ulici. Nebrečela jsem, když jsem dospěla k závěru, že jediný způsob, jak přežít je využít k tomu své tělo. Nebrečela jsem, když mi kulka štrejchla o ucho. Nebrečela jsem, když mě potetovaný psychopat, o kterém jsem ani na moment nepochybovala, že mě zabije, připoutal k posteli. Ale přijít o první plný žaludek za posledních několik týdnů? Rozbrečela jsem se.

Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji milým Megaknihám za skvělé zprostředkování téhle žhavé knihy.

8 komentářů:

  1. Myslím, že by King nebyl pro mě. Možná tak jednou, kdy bych dostala chuť na něco podobného, tak by se mi to mohlo popřípadě líbit.
    Jinak ale pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu. King určitě není vhodný pro všechny. Ale třeba si v budoucnosti k new adult najdeš cestu. :)

      Vymazat
  2. King už na mě také čeká :-) Díky tvé recenzi se ještě víc těším, jen si na čtení budu muset ještě chvíli počkat, mám před sebe zkouškový :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hodně štěstí přeji. :) Ale rozhodně se máš na co těšit. :)

      Vymazat
  3. Super recenze, naprosto s tebou souhlasím. Hlavně to velké množství vulgarismů knize ubírá body. :) Trvalo mi, než jsem si na to zvykla. Na druhou stranu je to po delší době kniha, která mě naprosto vtáhla do děje. :) A co si budeme povídat... ten konec! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto s tebou souhlasím! Příběh je naprosto úžasný, ale grafické uspořádání knihy naprosto úděsné. Kdyby nebyl příběh tak skvělý, nejspíš by mě odradila už jen ta úprava. Jen doufám, že nebude zkázou pro další díly, to by byla škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem, že v dalším dílu se zapracuje na grafické úpravě. Tak snad se můžeme těšit. ;-)

      Vymazat