neděle 7. dubna 2019

Smrtící tajnosti


Smrtící tajnosti jsou již šestým dílem série Inspektorky Eriky Fosterové od plodného autora Roberta Bryndzy. Já nejsem zarytým fanouškem detektivek, málokdy se do nich pustím. Ale u Bryndzy vždycky ráda udělám výjimku a zatím jsem nikdy nelitovala.

Tentokrát se pohroužíme do zimního období konkrétně k mrazivým Vánocům, které jsou jak stvořené pro zločiny a vyplouvání starých i nových křivd.

Erika se krátce po uzavření drsného případu sériových vrahů vrhá do další akce. Tentokrát se snaží nalézt vraha mladé 22 leté burlesky.  Marissa Lewisová je krásná, úspěšná, žádaná a především ambiciózní žena, která ví co chce a nebojí si o to říct. V okolí je známá díky častým pletkám s ženatými muži a upozorňuje na sebe i svým výrazným make-upem a prací. Dá se říct, že mnoha lidem byla trnem v oku.  Zvlášť když se kolem ní ochomýtala řada podivínů, fanoušků, obdivovatelé i nepřátel. Její životní styl se jí stal osudným a před domem byla ubodána nožem. Tenhle násilný čin zanechal kolem místa čin spoustu krve, ale v podstatě žádné důkazy. Erika tak bude mít spoustu práce s rozlousknutím případu.

„Chovala se k různým lidem ve svém životě pokaždé jinak? Byla hodná? Byla to mrcha? Byla čestná, nebo lhářka? Spoustě lidem poskytla důvod, aby si přáli její smrt.“

Budu se opakovat, ale já fakt nevím, jak to autor dělá, že jeho příběhy jsou díl od dílu lepší a propracovanější. Tentokrát jsem již opravdu nečekala, že budu takhle nadšená. Většinou jednotlivé díly série mají sestupnou tendenci, ale série Inspektorky Eriky Fosterové trhá všechna má očekávání.

Detektivky od Bryndzy mají skvělý náboj a vždycky se u nich odreaguju. Jsou napínavé a zároveň pokaždé jiné. To je největším plusem těchto příběhů, autor ke každému dílu přistupuje odlišně a má zcela jiný koncept. Čtenář nikdy neví, v jakém okamžiku bude vrah odhalen.

Robert Bryndza prostě stále zlepšuje svůj spisovatelský um a s příběhem si víc a víc pohrává. Tentokrát musím připustit, že si bravurně hrál i s čtenářem. Dokonale mi popletl hlavu, předchozí díly byly stejně napínavé a poutavé, ale takové „jednodušší“.  Ale tentokrát došlo k několika zvratům. Opravdu jsem byla v šoku z odhalení pachatele. To by mě ani v nejmenším nenapadlo. Vážně skvěle vystavěný případ.



Tahle série má opravdu hodně fanoušků a není se čemu divit, čte se v podstatě sama, případy jsou zajímavé, řešení je pokaždé zcela odlišné a navíc je zde sympatická hlavní hrdinka, kterou si nejde neoblíbit.
Podle mého soukromého názoru zatím nejpřekvapivější Eričin případ.  

Ukázka:
Marissa už téměř otáčela klíčem, ale postava k ní chvatně přistoupila, popadla ji za rameno a zády ji hodila na dveře. Objevil se stříbrný záblesk a pak na skleněné průzory masky dopadla sprška krve. Kosmetický kufřík spadl na zem. Marissa zvedla ruce ke krku a teprve poté ucítila strašlivou bolest způsobenou hlubokou ranou, která jí prořízla hrdlo. Snažila se křičet, ale vydala pouze klokotavý zvuk a ústa se jí naplnila krví. Zvedla obě ruce, postava zavrávorala a rozmáchla se. Nůž Marisse prořízl dva prsty, proťal látku kabátu a zabodl se jí do předloktí.


Hodnocení: 4,5/5

Děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Tvá recenze zní moc a moc dobře. Přemýšlím, že bych též mohla zkusit detektivky a zkusit něco od tohoto autora. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Další Bryndza, toho musím taky mít :)Hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat