sobota 6. ledna 2018

Diabolik


Diabolik je vesmírný příběh plný napětí a zvratů. Tahle čtivá kniha odehrávající se v budoucnosti v galaktickém Impériu čtenáře zaujme nejen svým fascinujícím dějem, ale především svojí nádhernou obálkou, která prostě zaujme na první pohled.

„Já nejsem jako jeden z těch tygrů támhle, kteří jsou geneticky uzpůsobení k tomu, aby byli mazlivý a nechali se drbat na břiše. Nejsem tady, abych ti dělala společnici. Jsem vražedkyně připravená pro tebe zabíjet nebo se nechat zabít, podle situace. Jsem tvůj nástroj, tvoje zbraň – tvůj majetek.“

Nemesis (diabolik)byla naprogramována, aby milovala Sidonii a stala se tak její ochránkyní. Mnoho let žily a vyrůstaly bok po boku. Sidonia si Nemesis z celého srdce oblíbila a vždy v ní viděla více než jen stroj určený k zabíjení. Jejich cesty se měly rozdělit, vyšel totiž v platnost zákon zakazující vlastnění diaboliků. Senátor rozkaz obešel a nejen to, místo své milované dcery, jejíž přítomnost mocný Imperátor vyžadoval, poslat do jámy lvové diabolika, kterého nikdo ani v nejmenším nečekal. Nemesis neváhá ani chvíli a přijímá tento nelehký úkol, za několik málo dnů, musí změnit nejen svoji podobu, ale také chování a především projít kurzy stylingu, etikety nebo třeba tance. Z bytosti bez soucitu se musí stát křehkou, plachou, pokornou a milující dcerou senátora. Nikdo nesmí projevil sebemenší podezření. Nemesis za žádnou cenu nehodlá ohrozit bezpečí Sidonie.


Autorka stvořila originální svět, který se odehrává v mém oblíbeném prostředí – tedy  vesmíru. Kniha je promyšlená, poutavá a především neobvyklá. Kincaid přišla se skvělým nápadem diaboliků, bavilo mě pozorovat jejich postavení, zaběhlou roli ve společnosti a vývoj jejich citové stránky. Autorka se zabývá otázkou lidskosti a čtenář si tak může v průběhu čtení sám sebe zeptat  –  Co vlastně dělá člověka člověkem?

„Imperátor si přeje, abych mu poslala svoje drahocenné jehňátko na popravu. Ne – já mu místo toho pošlu svoji anakondu.“

Diabolici jsou unikátní uměle vytvořená stvoření, která se chovají jako zvířata a také je tak s nimi zacházeno. Jsou vězněni v klecích a najíst dostanou, jen když si to zaslouží. Jsou vychováváni pomocí elektronických šoků a nejrůznějších druhů mučení.  
Diabolici jsou kříženci, zuřiví zabijáci a nemilosrdní vrazi. Vypadají jako lidé, ale jsou to predátoři bez soucitu. Pomocí naprogramování jsou schopni být loajální jen k jedné osobě, kterou mají za úkol bránit a tu chrání, ovšem zbytek lidí se musí mít na pozoru.

V úvodu čtenáře čeká pomalý rozjezd, ve kterém je postupně vysvětlován a popisován nový svět a veškeré jeho zákonitosti. I já jsem se chvíli ztrácela mezi jednotlivými rody a jejich rolemi. Mnohé jména mi na první přečtení neuvízla v hlavě, ale v průběhu vypravování jsem vše pochopila a galaktické Impérium jsem si oblíbila. Příběh navíc postupně nabírá na obrátkách a přinese nečekané zvraty a překvapivé závěry.

Doktor přikývl. „Nemesis si k tobě teď vytvořila vazbu. Bude pro tebe dýchat a žít po všechny dny tvého života.“

Autorka přišla s vykreslením budoucnosti, ve které je možné téměř cokoli. Například změna vzhledu není nejmenším problémem. Obrousit kosti do vyžadované délky je často používaným procesem. Nelíbí se vám barva pleti, můžete ji obměnit. Místo, abyste museli létat vesmírem, stačí si nasadit brýle a pomocí avatara se budete moci zúčastnit společenských událostí. A to je teprve začátek možností, které objevíte na stránkách Diabolika. Budoucnost, která je v mnohém pokroková je zároveň v mnoha věcech zpátečnická. Můžete si změnit svůj vzhled k nepoznání, na druhou stranu můžete být označen za kacíře. Imperátor potlačuje vědecké znalosti a zakazuje vědecké pokroky.



Příběh je vyprávěň ich-formou z pohledu diabolika tedy uměle vytvořené bytosti, která byla stvořena s jediným účelem, aby ochraňovala vybranou osobu, až do roztrhání těla. Charakter postav se v průběhu knihy mění a Nemesis prochází tou největší proměnou. Z krvelačného, brutálního diabolka se postupně vyvíjí v milující kamarádku a především dívku, která se poprvé zamiluje. Jde o pozvolné probuzení citů a emocí.

„Nestvůra. Já vím, co se děje za těma tvýma studenýma, nelidskýma očima. A přesně proto byli diabolici zakázaní – chrání jednoho, a představují přitom nebezpečí pro ostatní.“

Kniha je plná intrik, lstí, společenského předstírání, spletitých politických machinací, boje, krutosti a nespravedlnosti.  Na druhé straně v příběhu nechybí ani láska, protože ta vyklíčí i v té největší tmě. V žánru young adult je to působivé dílo s poutavým prostředím a nabušenou technologií. Diabolik je opravdu čtivým ztvárněním sci-fi příběhu. Rozhodně si nenechám ujít další díl, kterého se už nemohu dočkat.

S. J. Kincaidová je americká autorka, která se narodila v Alabamě. V době, kdy žila ve Skotsku u strašidelného hřbitova, si uvědomila, že chce být spisovatelkou. Jejím debutem se stal první díl série Insignia. Autorce naposledy v roce 2017 vyšel druhý díl série Diabolik s názvem The Empress snad se ho brzy dočkáme i s českým překladem.

Ukázka:
„A pokud někdo přijde na to, že jsme ušetřili našeho diabolka, pak se o ten problém postaráš.“ Pouhé pomyšlení ve mně vyvolalo silný ochranitelský pud. „Bez zaváhání.“ „I kdyby to znamenalo,“ zahleděla se na mě ostrým ptačím pohledem, „že začneš u sebe.“ Nesnížila jsem se k odpovědi. Samozřejmě, že bych pro Sidonii zemřela. Je celý můj svět. Nemiluji nikoho jiného než ji a necením si ničeho jiného než její existence. Bez ní nemám důvod být na světě. V porovnání s tím by smrt byla vysvobozením.

Hodnocení: 5/5
Moc děkuji Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Pěkná recenze, bohužel jsem asi jediná, kterou kniha (vlastně ani obálka) nějak výrazně nezaujala. :)) Když ale vidím jak ji všichni vychvalují, ještě se na ni zaměřím. :))

    OdpovědětVymazat