čtvrtek 29. prosince 2016

Nejlepší knihy čtené v roce 2016

Je tu konec roku 2016 a já se rozhodla ve zkratce rekapitulovat. :)
V únoru jsem se konečně rozhodla a založila tenhle blog, do května jsem chodila na praxi a zároveň jsem se sžívala s blogerským světem, v červnu se mi podařilo obhájit absolventskou práci a získat titul diplomovaného specialisty, o prázdninách jsem se slunila na brigádě na místním koupališti a také jsem oslavila své 23. narozeniny. (Proč ten čas tak letí?), v září jsem navštívila Nizozemí, v říjnu jsem nastoupila na vysokou školu a v listopadu jsem získala brigádu v LK.

Od ledna do prosince jsem zvládla přelouskat úctyhodných 96 knih. A v knihovničce mi přibylo  dokonce 105 kousků.

A tady je výběr těch nejlepších:


Jiskra v popelu


Pokaždé, když mě napadlo, že budu psát tenhle článek tak mě vždy  jako první napadla Jiskra. Má u mě pomyslné první místo, děj byl prostě skvělý a Elias přímo dokonalý.  Působivý příběh nás zavede do brutálního světa plného násilí, krutostí a záště. Autorka bravurně dávkuje napětí a uzavírá kapitoly nějakou zásadní zápletkou nebo zvratem. V průběhu příběhu se hádky přiostřují a napětí přibývá, má v zásobě několik přelomů v ději, takže čtenář si může vydechnout, až po úplném přečtení knihy, protože v průběhu může dělat jen jediné a to otáčet stránky, kniha vám nedovolí se od ní vzdálit na delší dobu, budete totiž chtít vědět, jak to celé dopadne. Pokud někdo ještě nečetl, tak vřele doporučuji.







Dvůr trnů a růží


Díky téhle skvělé knize jsem se poprvé setkala s Maasovou, která se ihned zařadila mezi mé oblíbené autorky, protože i první díl Skleněného trůnu mi ukázal, že Sarah prostě umí psát a její styl mi jednoduše sedne. Prostě jeden příběh je lepší než ten druhý. Dvůr trnů a růží je psaný na motivy Krásky a zvířete. Dvůr trnů a růží je vyprávěn z pohledu odolné, zatvrzelé a nebojácné Feyre. Spolu s kterou budeme uneseni naštvaným zvířetem a budeme cestovat po Prythianu.

Dvůr trnů a růží si mě prostě naprosto získal. Talentovaná autorka mě vtáhla do děje a díky napětí, lásce a nebezpečí jsem si knihu zamilovala. A už netrpělivě čekám na další díl.








Všechno, úplně všechno


Někdy prostě dopředu vím, jak kniha bude pokračovat a někdy jako v tomhle případě jsem nevěděla, nebo jsem možná nechtěla uvěřit, že by to mohlo být opravdu tak. Příběh mě hrozně dojal, knihu jsem prostě nemohla odložit a během dne jsem ji měla přečtenou. Neskutečně dojemný příběh o odhodlání o touze i strachu, který se mi vryl do paměti, který vypráví o Madeline Whittierové, která je alergická na celý svět. Má SCID tedy vzácnou chorobu, u které nikdo neví, co je jejím spouštěčem, jediná zaručená věc je, že následky bývají tragické.  Na knize se mi taky hrozně líbilo, že je obohacená o různé tabulky, obrázky, deníkové zápisky,  apod. Prostě nevíte, co vás čeka na další straně.








Další skvělá kniha, která předčila moje očekávání. Konečně kniha, která mi připomněla moje oblíbené Hunger games.
Dramatický příběh nás zavede do Svazu národů s hlavním městem Tosu, který je zpustošený válkou a živelnými katastrofami. Přeživší se snaží udělat z nehostinné země místo vhodné k životu pomocí genetiky a modifikací. Z 18 kolonií jsou proto vybíráni ti nejlepší, kteří se zúčastní Testování, které oddělí zrno od plév a jen ti nejschopnější dostanou šanci studovat na Univerzitě.











Neohlížej se


Neohlížej se je napínavá young adult, která v sobě mísí prvky detektivky, thrilleru a dívčího románu, celkové spojení těchto stylů vytvořilo z tohoto díla něco neuvěřitelně čtivého.   Příběh je psán z pohledu sedmnáctileté hlavní hrdinky, kterou trápí ztráta paměti. Samantha byla považována za nezvěstnou už několik dní, když ji šerif objevil zakrvácenou, roztřesenou, pomlácenou a bosou šourající se po ulici. Samantha si vůbec nemůže vzpomenout, co se ji stalo.  U Neohlížej jsem byla celý děj napjatá, jak to s hrdinkou dopadne a kdo po ní vlastně jde. Armentrout je další autorka, od které si plánuji přečíst zbytek jejích knih.


Malíř vzpomínek


zdroj
Bryan Pierce (hlavní postava) je mimo mnoho jiných talentů vynikající malíř,také umí nespočet nejrůznějších jazyků, hraje na nepřeberné množství nástrojů a je mistrem v mnoha dalších disciplínách jako je hraní šachů nebo třeba oprava hodin.
 Pierce trápí vidiny, které neumí ovládat, přepadají ho zcela nečekaně a na několik hodin ho vyřadí z běžného života, ale zároveň se z nich budí s novými umy a vědomostmi.
 V knize se prolínají nejrůznější období, roky, postavy i události. Zavítáme nejen do Ameriky, ale i Ruska, Japonska, Holandska, Egypta, Říma nebo Islandu. Jde o napínavé, zamotané, romantické dílo. :)












Dívka, již jsi tu zanechal


zdroj

Tento rok jsem od Jojo Moyesová přečetla ještě Jeden plus jedna, ale Dívka byla prostě lepší. Já se příběhům z války vyhýbám, ale kvůli Moyesové jsem udělala výjimku a dobře jsem udělala. Je to opravdu silný a dojemný příběh. Kde se prolíná minulost s přítomností.
 Momentálně se chystám na Život po tobě.















Rudá královna


zdroj

Povedená fantasy vyprávějící o světě, kde vládnou Stříbrní, kteří mají různé nadpřirozené schopnosti a krutě vládnou Rudým. Rudé berou jako méně cenné, podřízené, kteří dělají podřadnou práci a bojují za Stříbrné ve válkách. Do tohoto rozpoložení vstoupí hlavní hrdinka Mare, která převrátí zaběhnutý řád vzhůru nohama.
Rudá královna mě zaujala krásnou obálkou a i příběh mě vtáhl do děje. A to i přes fakt, že hlavní hrdinku zrovna nemusím, tak čtení jsem si užila. A ten konec byl prostě grandiózní.
Četla jsem i druhý díl, ale ten byl pro mě zklamáním, hrdinka je ještě protivnější a bohužel děj mě tentokrát neoslnil. Snad mi to třetí díl vynahradí.










Ostrov lhářů

zdroj

Kniha, která není pro každého. Buď jste z ní nadšeni, nebo zklamání. Ostrov lhářů vypráví o velmi bohaté rodině Sinclairových, kteří vlastní soukromý ostrov - prolezlý přetvářkou a řadou lží. V příběhu mají velkou roli čtyři kamarádi, kteří spolu vyrůstali a jejichž životy byly ovlivněny chováním a skutky celé rodiny. Kniha, s překvapivým závěrem, který vás zdrtí. Já osobně ještě dlouho o Ostrově lhářů přemýšlela.














Láska mezi písmenky


A v závěru něco na odlehčení nálady. Taková krásná, pohádková knížka, která mi vykouzlila úsměv na tváři. Navíc jsou uvnitř krásné ilustrace. Oddechové čtení po náročném dni.

Delilah, která svou spřízněnou duši nepotkala v parku, v kině ani ve škole, ale v pohádkovém příběhu. Láska je mocná čarodějka a přenáší se i do knihy a zpět. Dozvíte se, jaké je to - když randíte s hrdinou s knihy. :D




Tak to byla nejlepší desítka a pro větší inspiraci několik dalších knih, které se mi také skvěle četly a bavily mě.


Od Metafory bych ještě doporučila kromě Nepřátel a milenců ještě  Ztracenou, která nedávno vyšla je to napínavý thriller.

Stínová královna na motivy Sněhurky.






zdroj













Které knihy letos nejvíc bavily vás? Budu moc ráda, když mi některé doporučíte. :) 

14 komentářů:

  1. Dívka, již jsi tu zanechal je opravdu skvělá a též ji řadím mezi nej knihy roku. Naopak Dvůr trnů a růží patří mezi největší zklamání.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné shrnutí :)
    Jiskru v popelu mám na čtečce a ačkoliv jsem si ji chtěla ještě v roce 2016 přečíst, nestihnu to, takže si ji schovávám na rok 2017 :)
    Sarah J. Maas je autorka, do které se kompletně v příštím roce pustím. Jak do Skleněného trůnu, tak i do Dvoru a nemohu se dočkat :)
    Všechno, úplně všechno mi nedávno dorazila a šíííleně moc se na knihu těším, tak snad mě nezklame a budu stejně nadšená :)
    Univerzitu výjimečných mám taktéž doma a taktéž ji plánuji v příštím roce. Ještě před ní si chci ale přečíst Hunger Games, abych mohla srovnávat :D
    No a i když jsem další knihy četla také, skončím asi u Neohlížej se, jinak by tento komentář byl nekonečný :D
    Jennifer jsem si neskutečně oblíbila, takže i tuto její knihu prostě musím mít <3
    Přeji šťastný Nový rok a mnoho dalších skvělých knih v roce 2017 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář. :) I tobě přeji šťastný nový rok. A ať jsi z vyjmenovaných knih stejně nadšená jako já. :)

      Vymazat
  3. Teda 96 přečtených knih je úctyhodné číslo, já se svojí 70kou se můžu jít zahrabat.
    Některé knihy se mi taky moc líbily, ale většinu jsem bohužel ještě nečetla, rozhodně se na ně v novém roce musím dostat.
    Jinak se mi tvůj článěk vážně moc líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. :) Sedmdesát knih je náhodou také krásné číslo, to vůbec není špatný výsledek. ;-)

      Vymazat
  4. Měla jsi tedy náročný rok - ale zdá se, že celkem úspěšný.
    Za mě určitě taky Dvůr trnů a růží, ale ještě víc jsem si užívala Dědičku ohně a Královnu stínů. Skvělý byl i Zaklínač, Napůl divoký nebo Antibohyně.
    Ze zmiňovaných knih bych se určitě chtěla dostat k: Jiskře v popelu, Ódinovo dítě nebo Pomsta a Rozbřesk :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych se zase ráda chtěla dostat k dalším dílům série Skleněný trůn a k sérii Napůl zlý, které jsi zase četla ty :)

      Vymazat
  5. Přečetla jsi toho vážně hodně :) A skvělý výběr knih :) Četla jsem Let 305, Dvůr trnů a růží, Jiskru v popelu a Univezitu výjimečných a musím souhlasit, že to jsou výborné knížky :) Hezké čtení i v novém roce :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezké shrnutí, a skvělý čtenářský počin :-)
    Zaujal mě Malíř vzpomínek. Jinak jsem nic z tvého seznamu nečetla. Přeji příjemný a nový rok a plný skvělých knih.
    Monika alias Mermaidka

    P.S.: Moji knižní oblíbenci za rok 2016 jsou k nahlédnutí zde: http://umermaidky.blogspot.cz/2016/12/ohlednuti-za-moje-top-5_30.html

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji. I tobě přeji nejen čtenářsky úspěšný nový rok. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jiskru v popelu mám stále doma v knihovně a nestihla jsem jí ještě přečíst. Snad se poštěstí v roce 2017! Moc hezký výběr knih za minulý rok!

    OdpovědětVymazat