pondělí 5. prosince 2016

Smrtící vir útočí


Rozkaz zabít nemůže uniknout fanouškům série Labyrint, tato kniha je totiž prequel díky kterému zjistíme víc informací. Budeme svědky každodenního boje o život. Je to velmi napínavý příběh, který vám nabídne bezcitný, nebezpečný a zdecimovaný svět.

Sluneční erupce vypálily Zemi, sežehly vše, co jim stálo v cestě, zdecimovaly planetu. Rozpoutaly pekelný žár a způsobily všudypřítomné, neutuchající sucho a dusno. Země se stala nehostinným místem - pustinou. Panika způsobila, že místo toho, aby si lidé pomáhali, tak si navzájem ubližují.

Stali se z nich zoufalci, lidé bez naděje, kteří žijí den za dnem s tíživým pocitem, že ten příští může být poslední.

Silné erupce způsobily vznik mocných tsunami (kvůli okamžitému tání ledovců, výrazně stoupla voda). Navíc v ovzduší dosud hnízdí zrádná radiace. Na to kolik přežilo lidí, je zachovaných zdrojů, zásob jídla a vody velmi málo, pouze omezené množství.



Hlavní hrdinové bydlí v osadě. Po strašných zážitcích a hrůze, kterou prožili, konečně žijí v relativním klidu, vše se ale brzy změní. Do ovzduší se dostává virus, který nemilosrdně zabíjí. Je vysoce nakažlivý a snadno se přenáší. Navíc nebezpečně mutuje a lidé kvůli němu šílí, pohrává si totiž s lidským mozkem.

Děj knihy se odehrává 13 let před Labyrintem. V budoucnosti, kde před slunečními erupcemi hrála velkou úloha moderní technika např. bergy (vznášedla), transkatry (zbraně - po vystřelení, z člověka zbude jen oblak dýmu). A i když jde o poněkud deprimující dílo, nechybí zde ani láska a silná emoční pouta mezi lidmi.

Je to jeden z těch okamžiků, kdy mozku chvíli trvá, než srovná krok s událostmi, které se člověku odehrávají před očima – šok dočasně zablokuje cestu.

Rozkaz zabít se skládá z prologu, z 67 krátkých kapitol, z epilogu a z přísně tajných záznamů.
V knize se v úvodu a konci setkáme i s naším oblíbeným Thomasem a Teresou, zjistíme víc z role, kterou hrají v ZLOSINU. Nakoukneme do jejich dětství i do okamžiku předtím, než Thomas nastoupil do výtahu a byl vpuštěn do labyrintu.

James Dashner žije s manželkou a svými čtyřmi dětmi v Rocky Mountains. Dříve se živil jako účetní, dnes se na plný úvazek věnuje spisovatelské dráze. Rád lyžuje, sleduje filmy, televizní pořady a miluje čtení knih. Je také autor trilogie The 13th reality.

Na úspěch série Labyrint navázala i filmová podoba příběhu. Takže pokud jste si sérii oblíbili a kniha vám nestačí, můžeme se v roce 2018 těšit na Vražednou léčbu (už třetí část). Hlavní roli si zahrál můj nejoblíbenější herec Dylan O´Bryan(můžete ho znát ze seriálu Teen wolf nebo filmu Stážisti), takže jak jistě tušíte, jsem z této verze více než nadšená.

Ukázka:
„Moje hlava! Moje hlava! Moje hlava!“
„Darnelle, zašeptal Mark, i když se cítil provinile a dělalo se mu z toho špatně, věděl také to, že ani náhodou nemůže jít dovnitř a pokusit se mu pomoci. Hloupost by pro to byla slabé slovo. „Moje hlaváááá!“ vyrazil ze sebe Darnell jediným dlouhým, protahovaným zakvílením, v němž bylo tolik zuřivosti, že Mark znovu couvl. Nevěděl, jestli by další pohled snesl. Uvnitř bylo slyšet nějaký pohyb, šouravé kroky. Pak hlasitá rána do dveří. Po ní další. A ještě jedna. Buch. Buch. Buch. Mark zavřel oči. Věděl, co je zdrojem toho strašlivého zvuku. Trina byla najednou u něho, popadla ho do náruče a pevně stiskla, rozechvělá vzlyky. Alec zaprotestoval, ale jen vlažně. Stejně už bylo pozdě.

Hodnocení: 4/5

Recenze psaná pro Literární svět.



6 komentářů:

  1. O knize slysim prvne a hlavně Labyrint taky neznam. Napravim 😂:)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem ještě Labyrint nečetla - viděla jsem jenom film a ten je nic moc, nicméně na knížky se chystám už docela dlouho :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze :) Knihy jsem také ještě nečetla, ale viděla filmy a ty se mi hodně líbily :) Na knihy se tedy určitě chystám a těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu. :) Stejně jako tebe mě filmy oslovily a už se nemůžu dočkat, až bude další část v kinech.

      Vymazat