čtvrtek 20. dubna 2017

Noční lov

zdroj
Noční lov je pokračování úspěšné série Inspektorky Eriky Fosterové. Mnohokrát jsem slýchala názor, že kniha je ještě lepší než Dívka v ledu – nejen kvůli tomu jsem měla velká očekávání. A musím připustit, že příběh byl povedený. Opět jde o poutavé čtení.

V Nočním lovu se řeší další komplikovaný případ, který nevede nikdo jiný, než schopná Erika, která mistrně řeší vraždy, ale co se týče společenského chování je začátečník. Více než na politice a etiketě ji záleží na odvedení dobré práce. Práce je totiž celým jejím životem. Po smrti manžela Marka má problémy se sbližováním. A i když se snaží začít znova, stále ji něco brání v posunu.

Celé oddělení se soustředí na sériového vraha, který je mazaný a trpělivě sleduje své oběti, které nemají nejmenší podezření, že se něco děje. Vrah nezanechává žádné stopy, práci má promyšlenou a ví, co dělá. Noční lovec si libuje v používání sáčků, kterými dotyčného udusí. Udělá vrah někdy chybu? Rozluští Erika složitý případ?


„Já to vnímám tak, že špatní lidé jsou všude. Na světě je hodně dobra, ale stejně tak je tady i spousta zla. Jsou tady lidi, kteří dělají hrozné a špatné věci. A vy se musíte zaměřit na to, co můžete udělat, co můžete ovlivnit.“

I v tomhle dílo to Erika nemá lehké a musí bojovat, aby vyšetřování zůstalo v jejích rukou. Její nadřízení nemají rádi její přístup k autoritám, ale Erika je prostě taková, za každou cenu se snaží objasnit případ. Dalším shodným znakem je fakt, že inspektorka se opět stala trnem v oku vrahovi, který se k ní nebojí přiblížit a dát ji vědět o své přítomnosti.  Stejným rysem je časté střídání kapitol i hrdinů, takže nevíme, co máme očekávat na další straně. 

Ovšem je tu jedna významná výjimka v ději a tím je nečekané a brzké odhalení vraha, kterému je dán větší prostor v knize, takže se s  jeho charakterem a pohnutkami můžeme blíže seznámit a poznat, o jakého jde člověka. Odhalíme i něco z jeho minulosti.


Odhalení vraha mnoho stran před koncem příběhu je riskantní, řekněme si to na rovinu. Ale Brynza v napětí umí chodit, takže čtenářovu pozornost neztratí. Naopak já jsem byla hodně překvapená takovým zvratem a zajímalo mě, co zbytek děje přinese.

zdroj


V prvním díle nás mrazilo nejen z londýnské zimy, ale i z brutality činu a ani v Nočním lovu se nám tohle mrazení nevyhne. Některé kapitoly popisující vrahům den, jsou značně zneklidňující a znepokojující. Jeden by si pro jistotu šel zkontrolovat zámky u dveří.

„Víte, že tohle na mě neplatí. I když mě necháte tápat ve tmě, stejně si nějak rozsvítím.“

V Nočním lovu se i něco málo přiučíme z oblasti kybernetiky. Příběh je totiž okořeněn emaily mezi dvěma lidmi, kteří se seznámili na síti a s kterými se život nemazlil a každodenně museli čelit překážkám a nepřízni osudu. Každý se s noční můrou, kterou je sám život, rozhodl bojovat odlišně.

Robert Bryndza je plodný autor nejen, že už je v prodeji třetí díl oblíbené série, který se jmenuje Temné hlubiny, ale nedávno publikoval i čtvrtou část Last Breath. Snad se brzy dočkáme pokračování i s českým překladem.

Ukázka:
Postavou se vzdouvala vlna nenávisti. Při pohledu na muže ale zároveň cítila opojení, protože věděla, že své nenávisti může dát volný průchod. Muž v kuchyni navolil program na mikrovlnné troubě a položil krabičku s jídlem dovnitř. Ozvalo se pípnutí a digitální odpočítávání začalo. Šest minut. Muž se znovu napil vína a odešel z kuchyně. Za okamžik se rozsvítilo světlo v okně koupelny přímo nad přikrčeným stínem. Okno se pootevřelo a poté byl slyšet skřípot doprovázející otáčení zašlých kohoutků u sprchy. S bušením srdce se stín u okna rychle pustil do práce - rozepnul zip opasku na peníze, ze kterého vytáhl malý plochý šroubovák. 

Hodnocení: 4/5


Moc děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku a milou spolupráci.!

8 komentářů:

  1. Tak to vypadá fakt zajímavě, poslední dobou docela detektivnkám a thrilerům přicházím na chuť. ^^

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je nevyhledávám, ale jednou za čas se do těch, které mě zaujmou, ráda pustím. :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze, na Noční lov se právě chystám :) A když říkám práv, tak opravdu teď, zrovna jsem si ho přinesla z knihovny :) První díl mě spíše zklamal, snad se to ve druhém dílu zlepší :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já prostě nevím. Všichni to čtou, všichni to chválí, ale já stále ne a ne se ke knize dokopat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to taky chvíli trvalo, ale jednou za čas není špatné si přečíst detektivku. :)

      Vymazat
  4. Skvěle napsaná recenze :) Už se k téhle sérii musím dostat! Všichni ji tak chválí a já jsem pozadu.. to se mi nelíbí! Musím to dohnat :D
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat