neděle 9. dubna 2017

Griša

zdroj
Úspěšná trilogie Griša se v lednu konečně objevila i v České republice. A hned vzbudila rozruch svoji obálkou, které byla fanoušky kritizována, že se liší od povedeného originálu.

Autorka knihu zasadila do propracovaného světa grišů (skupiny mágů a kouzelníků). Pohádkové a zároveň tajemně temné prostředí je inspirované carským Ruskem.

„Když hoří oheň, spaluje dřevo. Požírá ho, až z něj zbude jen popel. Síla grišů funguje jinak.“
„Jak funguje?“
„Používáním síly se stáváme silnějšími. Sytí nás to, ne ničí. Většina grišů žije dlouho.“


Země je ve válce. Ravka je rozdělena Vrásou (územím, kde volbě poletují krvežíznivé stvůry), sousední národy útočí, lidé umírají. V téhle nelítostné době není nouze o sirotky. Alina spolu s Malem k nim patří. Odmalička jsou nerozluční, měli jenom sebe, takže jejich vzájemné pouto je silné. Jak čas běží, tak se z Mala stává pohledný, svalnatý a navíc nadaný stopař, za kterým se otočí kdejaká sukně. Ovšem Alina je jeho pravým opakem, je moc hubená, nemotorná, nevyniká a navíc má problémy se spaním.

 V rámci jejich vojenského výcviku jsou nuceni, spolu s ostatními z tábora vyrazit na nebezpečnou cestu přes zrádnou Vrásu stínů. Jejich obavy jsou oprávněné. Vokry se na všechny nelítostně vrhají. Nic netušící Alina tváří tvář jisté smrti objeví své skryté nadání. Je griša a její život se nenávratně změní. Z přehlížené, ztrhané a neduživé dívenky se má stát zachránkyně.

Má hnusně dlouhé drápy, kožnatá křídla a zuby ostré jako žiletky v několika řadách za sebou, aby si mohla pochutnávat na lidské mase. Je slepá. Protože vokry už po celé generace žijí a loví ve Vráse, osleply, ale povídá se, že lidské maso cítí na míle daleko.

Alina je vržena do neznámého privilegovaného světa. Učí se zacházet se svoji nově objevenou mocí, aby mohla svůj dar využívat. Není zvyklá být středem pozornosti, natož, když se jí dvoří samotný mocný vládce Temnyj. Boj o moc je v plném proudu a hrdinka se musí rozhodnout, komu bude stát po boku. 

Jsi Temnyj. Neříkám, že to máš v úmyslu, ale kdybys chtěl, klidně bys mě mohl poslat do Sibeye nebo hodit do jámy, kde mě už nikdo nenajde. Dokážeš rozpárat člověka vedví.“

Příběh je vyprávěn z pohledu netypické hlavní hrdinky, která je přehlížená, neoblíbená a v ničem nevyniká. Ale v průběhu příběhu se její postava výrazně vyvíjí. Z šedé myšky se stává mocná Světlonoška. Navíc v sobě kniha skrývá nejedno tajemství a těšit se můžete i na pořádný zvrat v ději. Čtenáře jistě potěší i krásně zpracovaná mapa.

„Alino,“ vyhrkl a já viděla, že svádí boj sám se sebou, „můžu za tebou dnes večer přijít?“ Váhala jsem. Věděla jsem, že když řeknu ano, nebude cesta zpátky.


zdroj
Griša je vhodná jako oddechové čtení, samotný příběh je jednoduchý a nemusíte u něj přemýšlet. Upozorňuji, že se nevyhneme ani známému milostnému trojúhelníku, který rozdělil samotné čtenáře na dva tábory.To nic nemění na faktu, že kniha se čte téměř sama a Bardugo ví, jak překvapit. Velký zvrat,  který si pro nás připravila stál zato a výrazně oživil knihu.

Já osobně jsem si příběh o Alině užila. Je vidět, že autorka má tenhle svět propracovaný a že si ho oblíbila (přeci jen se k němu stále vrací). Od začátku mě kniha vtáhla do děje svojí čtivostí a ani chvíli jsem se nenudila. Griša je plná nebezpečí, odvahy a magie.
Nezbývá než si počkat na pokračování. :)

Leigh Bardugo je izraelská autorka, která vyrůstala ve Spojených státech amerických. Pracovala jako novinářka či maskérka. Velmi ráda zpívá – dokonce má vlastní kapelu. Kromě trilogie Griša sepsala další sérii ze stejného prostředí, ale jinými hrdiny, první díl vydaný v roce 2015 nese název Six of Crows.

Ukázka:
Pak vzduch proťal zoufalý výkřik hned vedle mě. Hrůzou se mi zastavilo srdce, když se Alexejova paže vysmekla z mého sevření. V náhlém vzplanutí ohně jsem uviděla, jak se druhou rukou křečovitě drží zábradlí. Viděla jsem jeho skučící tvář sevřenou bolestí, jeho doširoka otevřené oči plné hrůzy a viděla jsem tu stvůru, co ho držela ve svých lesklých, šedivých pařátech a ve vzduchu zběsile mávala křídly, jak se ho snažila unést, viděla jsem její tlusté drápy zanořené hluboko do Alexejových zad a její pazoury potřísněné Alexejovou krví.

Moc děkuji Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

Hodnocení: 5/5

12 komentářů:

  1. Hezká recenze. Námět knihy se mi hodně líbí, a když vidím jak ji chválíš asi se na ni budu muset taky zaměřit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slýchám i negativní názory, ale mě si Griša získala. :) Snad to bude stejně i u tebe. ;-)

      Vymazat
  2. Já si od autorky zamilovala duologii Six of Crows, ale na tuto sérii se zatím nechystám, i když to se může změnit ;) Pěkná recenze :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se po přečtení Griši chystám i na Six of Crows. :) Snad bude tato série stejně dobrá. :)

      Vymazat
  3. Chtělo by to na recenzi trochu zapracovat, těšila jsem, že si přečtu po nějaké době zase názor na tuto průměrnou knihu, ale mohla jsem si přečíst asi jen tak shrnut děje. Škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad tvou výtkou se určitě zamyslím. Každopádně s tebou nemohu souhlasit s tím, že jde o průměrnou knihu. Ano, děj není nijak složitý, ale na druhou stranu je čtivý a ani chvíli mě nenudil.

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla a byla nadšená, vážně mě bavila :) Těším se i na autorčinu druhou sérii :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Mám z přečtení Griši stejné pocity a další série mi nesmí uniknout. :)

      Vymazat
  5. Mne se velmi libila, jsem rada, ze to se mnou sdilis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto. :) Mě si příběh získal. :)

      Vymazat
    2. Na knižku sa už vážne teším. Mám ju na poličke, ale ešte som sa k nej stále nedostala. Inak... ani som nevedela, že tam bude aj milostný trojuholník, tie až tak nemám rada, takže dúfam, že je vážne dobre spracovaný. A som veľmi zvedavá aj na autorkinu ďalšiu sériu, tú každý v poslednej dobe vychvaľuje.

      Vymazat
    3. Já jsem taky hodně zvědavá na autorky další sérii. :)

      Vymazat