sobota 28. října 2017

Vesmírná pouť


Od Illuminae jsem měla velká očekávání, nejen že zpracování knihy je netypické a přitahuje pozornost, ale navíc má příběh pozitivní a vesměs kladná hodnocení u čtenářů. A já už teď vím proč, Kaufmanové a Kristoffovi se totiž povedlo napsat čtivou a napínavou vesmírnou lahůdku.

Promiň, že jsem ti neodepsala. Měla jsem. Jenže když člověk řekne „Už s tebou nechci v životě mluvit“, nepočítá jaksi s tím, že ten den odpoledne někdo zaútočí na planetu.

Dramatický příběh odehrávající se v budoucnosti nás zavede na odlehlou kolonii, kde proběhla nečekaná invaze. Zabijácké komando z nepřátelské korporace Bai Tech vtrhlo do Kerenze a všude vypukl chaos, vybuchovaly rakety, vznikaly požáry, lidé se ze všech sil snažili zachránit – mezi nimi byl i mladý páreček, který se čerstvě rozešel. Pouze několika stům lidí se povedlo včas dostat ke třem záchranným plavidlům a evakuovat se. Zachránění, ale nemají vyhráno, čelí totiž palubní přesile, hlavní plavidlo bylo poškozeno, a pokud je dožene nepřátelská loď, je konec. Bai Tech nehodlá dopustit, aby pravda o vražedném útoku vyšla najevo a nemilosrdně se pouští do pronásledování. Aby toho nebylo málo, tak na palubě vypukla hrozivá epidemie, která zásadně mění lidské chování.

Naše věci, to je sled rozhodnutí, které ukazují, kdo jsme.

Paranoia se šíří vzduchem spolu se strachem a šeptandou, pasažéři jsou neklidní. Všichni vědí, že se něco děje a velení posílá dezinformace. Navíc celou loď ovládá umělá inteligence tzv. síť SPIRO, která řídí veškeré úkoly. Byla sestavena, aby pomáhala člověku, ale co když se tato technologie utrhne ze řetězu?

Jednu linku příběhu tedy tvoří opravdu dramatická část, plná smrti a druhou rovinu tvoří korespondence mezi dvěma mladými lidmi, kteří jsou každý na jiné lodi. Ezra Mason je jedním z pilotů na velící Alexandrii a talentovaná hackerka Kady Grantová je na výzkumném plavidle Hypatii a snaží se po sítí vypátrat pravdu, i když ví, že její jednání je nebezpečné a trestné.

zdroj


Říkat pravdu v čase všeobecného klamu je revoluční čin. Orwell

Kniha je koncipována jako taková složka složená z nejrůznějších důkazů, které vám osvětlí, co se vlastně stalo. Čtenář je vlastně takovým detektivem, který pátrá, vyšetřuje a postupně odhaluje pravdu. Vše je servírováno postupně a o zvraty není nouze.

Jedničku s hvězdičkou bych dala za naprosto fenomenální zpracování příběhu, které neuvěřitelně oživilo celé dílo. Illuminae je poměrně obsáhlá kniha, tvořená 600 stránkami, která rychle mizí před očima – nejen díky napínavému ději. Já příběh přelouskala za jediný den, prostě jsem začala číst a nemohla přestat. Design je originální, jedinečný a Illuminea prostě vyčuhuje z řady ostatních titulů a to nejen svými rozměry.

Jistě vím jenom jedinou věc. Ať přede mnou chtějí utajit cokoli, já to vypátrám. Musím se dostat tam, kde jsou schovaná tajemství. Mám větší zájem zabezpečit si nějakou budoucnost, než si oni myslí.

Kniha je  zaplněná nejen textem, ale i obrázky, nejrůznějšími grafy, tabulkami, ornamenty, zprávami, deníkovými zápisky, přepisy hlášení, technickými zprávami, datovými záznamy, nákresy lodí, obrazci a emaily. Každá strana je jiná a tvořená něčím jiným. Dopředu nevíte, co na vás v další chvíli vykoukne.

Ty si zasloužíš složit k nohám všechny hvězdy v galaxii a tisíc diamantů do vlasů. Zasloužíš někoho, kdo by s tebou běžel tak daleko a tak rychle, jak ty chceš. A držel tě za ruku, ne zdržoval.


Autoři, kteří se na příběhu podíleli, si s ním opravdu vyhráli a vyřádili se. Dokonale se doplňovali a vytvořili dílo, které mi vyrazilo dech. Já osobně se už nemůžu dočkat pokračování s názvem Gemina, která vychází začátkem listopadu.



zdroj


Jestli přijdu i o Ezru, vzdám to. Myslím, že nikdo jiný mi nezbyl. Ale dokud ho mám, budu se rvát zuby nehty, abychom se z toho dostali. Za každou cenu.

Tahle sci-fi ve stylu young adult má určitě, co nabídnout. Když pomineme to úžasné zpracování, které prostě nelze než vychvalovat, tak dostaneme i dramatický děj plný nebezpečí, strachu, lží, ale i velké lásky a odvahy.


Ukázka:
Tam, kde by měla být posádka o pěti stech lidech, se nás teď tísní přes dva tisíce. Tady, kde spím, bývalo skladiště pro geologické vzorky, čímž v zásadě myslím šutry. V ústech z toho zůstává ostrá kovová, skoro slaná vůně. Drží se i ve vlasech, takže si ji nosíte s sebou a ona se šíří kolem vás, když otočíte hlavu. Taky vzduch je tu HORKÝ a trochu vlhký, protože zdejší recyklace prostě není plánovaná pro tolik lidí. Člověk tím víc lituje, že máme vodu na příděl. Ale zvykne si. Sundali regály a narvali nás sem šestnáct. Každý máme svou palandu, takovou polici, co trčí ze stěny (a k ní pás, abychom se v noci nevykulili na zem).

Hodnocení: 5/5

Za tuhle vesmírnou pecku moc děkuji Megaknihám.! Byla to jízda:)

12 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, Illuminae vypadá vážně hodně zajímavě. :) Zatím jsem se k ní nedostala, ale rozhodně ji mám v plánu... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Illuminae je více než jen zajímavá. Určitě ji zkus, čte se sama a navíc je napínavá. ;-)

      Vymazat
  2. Také jsem ji četla a moc se mi líbila, hlavně tedy to netradiční zpracování.. :) Jinak příběh byl spíše průměrný.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že unikátní zpracování knihy samotnému příběhu výrazně prospělo. ;-) :D

      Vymazat
  3. Skvělý článek! :)
    Díky Tobě jsem se utvrdila v tom, že Illuminae opravdu potřebuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. :) Pokud máš ráda sci-fi, tak si na téhle vesmírné krasavici smlsneš. :D Já ji mohu jen doporučit. ;-)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla a líbila se mi i když mám pocit, že klasické vyprávění by se mi líbilo ještě více :) Na Geminu se proto nejspíše nechystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Tak já naopak byla ráda, že se autoři vyvarovali klasickému vyprávění, zpracování knihy je prostě jedinečné, dobře zapamatovatelné a hravé. ;-) Víc takových knih! :D

      Vymazat
  5. Na tuhle knihu už nějakou dobu koukám, asi si ji pořídím:) Skvělá recenze!
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem na knihu dlouho koukala a nakonec jsem neodolala. :D A dobře jsem udělala. ;-)

      Vymazat
  6. Tahle knížka mě děsně láká právě tím zpracováním...:D Sci-fi vlastně vůbec nemusím, ale prostě to provedení je tak zajímavý, že ji musim mít. Super recenze. Snad se knížky dočkám k Vánocům...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zpracování je prostě nejlepší. :D Já už netrpělivě vyhlížím pošťáka s druhým dílem, abych se, co nejdříve mohla pustit do čtení. :)

      Vymazat