neděle 11. února 2018

VÝBĚR

Ty vyber, kdo přežije vypráví o budoucnosti, ve které lidskou rasu ovládají algoritmy, které rozhodují, kdo je vyvolený a bude žít v ráji a kdo je postradatelný a zůstane bez ochrany a elektřiny za zdmi Edenu. 
Tahle antiutopie je zasazená do zajímavého světa řízeného technikou, kterému vládne VÝBĚR.

V novém ráji Edenu žije pouze 1% z původní lidské rasy. Své místo dostaly jen ty nejpotřebnější, nejužitečnější, nejkvalifikovanější osoby a zbytek světa se o sebe musel postarat ve chvíli, kdy zkolaboval stávající systém, vypadla elektřina a najednou nic nefungovalo. Jedni si tedy žijí v luxusu a ti druzí pouze přežívají.

Propastný rozdíl můžeme vidět u hlavního hrdiny, který než utekl, tak si žil jako král obklopen roboty a nejrůznějšími, nejmodernějšími vymoženostmi, které za něj udělaly potřebnou práci a splnily mu, co mu na očích viděly. V Edenu je vše možné. Jeden přístroj vám vyčistí zuby a u toho odstraní zubní kámen, další stroj vám zkontroluje pokožku a vybere správný přípravek na ní, další přichystá oblečení podle počasí nebo jídlo, které vám zrovna dodá nejvíc energie. Neexistuje zde žádná kriminalita, ani ploty nebo zdi. Všude panuje klid a mír – prostě ráj.

„Skutečným jádrem našeho nového světa je to, že každý dělá, co umí nejlépe, co má nejradši nebo prostě to, co ho nejvíc baví. Každý je šťastný, protože se už nemusí za ničím pachtit. Dospěl již na vrchol jen tím, že je člověkem a že žije.“

V tomto thrilleru postupně odkrýváme pravdu o ráji a jsme svědky boje o holé přežití. Ty vyber, kdo přežije nám ukazuje možný vývoj společnosti, která hledá východisko ze vzniklé neudržitelné situace – ve světě docházejí zdroje, protože se plýtvalo zdroji, přibývá terorismu, nesnášenlivosti, dluhů i odpadů.  Autor v knize ukazuje realistickou vizi budoucnosti, z které až mrazí. 

Na knize bylo vidět, že si s ní autor dal velkou práci a prozkoumal mnoho zdrojů a podkladů z oblasti vědy, ovšem více než na výzkum se měl spíše zaměřit na dějovou linii a přidat trochu té akce, na úkor popisné strohé části.

Kniha vypráví o nejnovějších technologiích, pokroku ve světě, o digitalizaci a vizualizaci a vzájemné propojenosti. Nechybí ani tajemství, velkolepé plány či nevyzpytatelná věda. Ty vyber, kdo přežije je psána er-formou tedy vypravěčem, který přibližuje osudy několika protagonistů a v ději se tak střídají kapitoly před, v den výběru a po výběru, jde o opravdu různorodou směsici.

„Život, v němž mělo všechno smysl, kde neexistovalo nebezpečí a on se mohl oddávat všem choutkám, které si jen dokázal představit.  Opečovávaný a obletovaný, plný bezpečí, vřelosti, potěšení, A pak současnost – nelítostný boj s chladem a hladem, s nemocemi a smrtí.

Jelikož se v ději objevuje hodně nových pojmů, nechybí vzadu v knize slovníček, který vám během čtení osvětlí různá slova. Můžete si vyhledat třeba přesné popsání VÝBĚRU jako označení první umělé inteligence, která je schopna se sama učit a rozvíjet se.

zdroj
O apokalypsách a různých antiutopiích mě baví číst, což bylo důvodem, proč jsem se na tuto knihu moc těšila. Taky jsem si první kapitoly užívala a líbily se mi (z celého příběhu  nejlepší), ukazují totiž hlavního hrdinu jako psance. Sparks utekl z Edenu a žije v kruté divočině. Je hladový, unavený, špinavý a v neustálém nebezpečí.Měl vše a najednou nemá nic.


Opět si otře otravnou jizvu, která mu připomíná jeho dřívější život. Čip implantovaný do kosti – jeho univerzální osobní rozhraní k VÝBĚRU, nazývané VEŠEBT – s deseti tisíci triliony výpočetních operací za vteřinu, ho tenkrát spojovalo s veškerým věděním lidstva.

TY vyber, kdo přežije je kniha plná vědeckých myšlenek, z kterých mi šla hlava kolem. Knize by prospělo vyhnout se přílišnému popisu nezáživných skutečností. Autor se zbytečně moc rochnil ve vědeckých termínech a zanedbával postavy a samotný děj, což se výrazně podepsalo na celé knize.

Na knize mi také vadilo, že je poměrně chaotická a hůře se v ní orientuje. Skáče se od jednoho hrdiny k druhému, od jednoho roku k dalšímu. Potenciál zajímavý, začátek i poměrně akční, ale ten prostředek byl zdlouhavý a na můj vkus, až moc popisný a technologický. Tato kniha spíše sedne mužským čtenářům, kteří vědecké stránce věci snad lépe rozumí. Stále jsem čekala, že konec knihu přeci jen trochu vylepší celkovou bilanci, ale bohužel se tak nestalo. I závěr knihy mě hodně zklamal, byl neskutečně uspěchaný a navíc nedokončený. 

Ukázka:
Eden byl každé jaro obklopen nekonečným mořem divokých květů a půda se podivuhodně rychle zotavovala. Nedotčené různorodé lesy okolo Edenu budou po mnoho staletí v dostatečném množství vyrábět kyslík. Vyspělá technologie umožnila snížit škodliviny na nulu. Eden byl prvním městem na světě, jehož výstavba a provoz nezpůsobovaly přírodě žádné škody. A s pomocí superalgoritmu VÝBĚR byl tak dokonale střižen na míru lidským rozměrům a naplněn tak efektivní krásou, že z míst, která kdy člověk stvořil, se právě v něm nejvíce vyplatilo žít. (str.24)  

Hodnocení: 2,5/5


Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete objednat na stránkách KnihyDobrovský!

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, o knize jsem uvažovala, nakonec jsem si ale vybrala jinou. Nebyla jsem si jistá, jestli by mě kniha bavila. A jak je vidět, nejspíš nebavila... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba by tě zrovna zaujala. :D To dopředu člověk nikdy neodhadne.

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Kniha má zajímavý nápad a potenciál, určitě se po ní podívám :) A když už nic jiného, jestli po technické stránce sedne spíše mužům, tak taťka sci-fi čtenář z ní bude nadšený :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Nápad je to opravdu povedený, proto jsem se na knihu tak těšila, bohužel mi nějak nesedl autorův styl psaní. Tak snad bude mít u taťky větší úspěch.

      Vymazat