pátek 22. června 2018

Zrcátko



Zrcátko je kniha, která předčila má očekávání. Po přečtení anotace jsem váhala, zda se mám pustit do čtení, ale jsem opravdu ráda, že jsem se nechala zlákat. Zrcátko je neskutečně čtivé, knihu jsem měla přečtenou během několika hodin, protože jsem se nemohla odtrhnout.

Díky této sci-fi se dostáváme do doby, kdy na trh vtrhnul nový, specifický produkt Zrcátko, který se stává stále žádanějším zbožím, ke kterému jeho majitelé značně inklinují. Přístroj má velké množství funkcí – monitoruje zdravotní stav, sjednává schůzky, odemyká dveře, fotí, překládá, zajišťuje platbu, apod. Zrcátko se snaží, aby byl jeho majitel šťastný. Postupně přebírá vzorce chování svého „pána“ a podstrkuje mu, co má říkat a co dělat. Spoustě lidí se tím změnil život, najednou ví, jak získat práci či partnera.

Poslouchej, Carle. To, co tu děláme, je evoluce. Stvořili jsme umělý organismus a vypustili ho na lidstvo, aniž bychom měli jasno o důsledcích. To už se nedá vrátit.

Zprvu jsou majitelé nadšení všemožnými funkcemi, které Zrcátko nabízí, zlepšuje se také kontakt s okolním světem. Zrcátko je populární pomůcka a vychytávka, která jde na dračku. I přesto, že se ozývají organizace zabývající se ochrannou dat a občanských práv. Ovšem není všechno zlato, co se třpytí – někteří uživatelé si začínají všímat toho, že zrcátka nefungují úplně přesně tak, jak by měla.
Zrcátko ukazuje možnou děsivou realitu, která jen čeká na šikovného vývojáře, který ji probudí k životu. Příběh byl opravdu uvěřitelný, líbilo se mi, že autor je inteligentní člověk, který ví, o čem mluví a má technickou stránku věci pod palcem. Příběh na mě působil autenticky a byl dramatický a poutavý.

„To si myslíte vy sám, nebo vám to předříkává vaše Zrcátko?“ zeptala se Freya.

Kniha je složená ze 75 krátkých kapitol, kde se různě střídají hlavní hrdinové příběhu. Jedním z vypravěčů je Carl – zakladatel firmy, která prodává Zrcátka. Andy – autista, který díky zrcátku konečně dokáže pochopit, co je to sarkasmus, nyní chápu významy tváře a dokonce si našel přítelkyni. Lucas – nepříliš inteligentní člověk bez práce, který díky Zrcátku dosáhl úspěchů. Freya – novinářka, která objevila, že se Zrcátky je něco v nepořádku. Jack – drogový dealer a zloděj. Jde o nesourodou skupinu hrdinů z různých společenských vrstev. Každý z protagonistů je jedinečný a každý vidí Zrcátko z trochu jiného úhlu, což skvěle doplňuje celý příběh.

Tenhle román určitě stojí za přečtení a především za zamyšlení. Po dočtení mně osobně tuhla krev v žilách, když jsem si uvědomila, jak pravdiví tento příběh může v budoucnosti být. Málokdo si uvědomuje, jak moc jsme závislí na nejmodernějších technologiích a  jak rychle jde věda dopředu. Ještě více alarmující je fakt, jak moc na nás mají vliv nejrůznější přístroje a nástroje a jak moc na ně spoléháme. Jsme dennodenně ovlivňováni.




Hovoříme tady o nejkomplexnějším počítačovém systému, jaký kdy existoval. Mluvíme o milionech navzájem propojených neuronových sítí, které svým uživatelům udílejí rady a neustále je sledují.

Skvěle zpracovaná kniha, kterou autor předělával v závislosti na pokroku techniky, aby lépe odpovídala skutečnosti a aby tím více zasáhla čtenáře a otevřela jim oči. Protože je ještě čas se zamyslet, kolik informací o sobě dáváme na internet a jak moc důvěřujeme reklamám a doporučením, které nám jsou podsouvána například v bannerech. Já osobně se snažím na věci udělat vlastní názor a především se snažím nebýt na síti tolik závislá, ale je to boj.

Karl Olsberg je německý spisovatel, který získal doktorát v oboru umělé inteligence. Je to vzdělaný člověk, který založil dokonce dvě společnosti, včetně softwarové firmy. Jeho prvním románem byl Das Systém. Momentálně žije v Hamburku se svými třemi syny.

Ukázka:
„Ahoj Andy,“ prohlásilo Zrcátko s jeho tváří. „Jsem si jisté, že z nás budou dobří přátelé. Neboť přece víš: sám sobě jsi nejlepším přítelem.“ Nyní si prosím natáhni náramek zrcitu, který byl v krabici, a nasaď si do ucha zrklips.“ Andy obojí udělal. Na náramku se objevil svítící nápis: Připojeno. Bylo trochu děsivé dostávat příkazy od stroje, který zněl jako sám Andy. Na obrazovce se nyní objevil záběr z kamery. Byl kruhovitý a pokřivený, protože kamera měla velmi široký záběr. „Nyní kalibruji zrcit a zrklips,“ prohlásilo Zrcátko. „Dokončilo jsem kalibraci. Nyní bych tě rádo poznalo blíž. Sděl mi prosím své uživatelské jméno na Facebooku.“
Jen prvního dne se po celém světě prodalo pět milionů přístrojů. Zrcátko se, coby nejúspěšnější elektronický výrobek, chystalo předstihnout dokonce i iPhone.

Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí tohoto skvělého recenzního výtisku! Knihu můžete objednat zde.

Jak jste na tom vy a technologie?

7 komentářů:

  1. Zrcátko jsem před nedávnem dočetla a nebyl to zrovna můj šálek čaje... Ze začátku jsem se absolutně nedokázala začíst a když se mi to povedlo, tak se všechno totálně zvrtlo :-/ Já a technické knížky.. to asi nikdy fungovat nebude..
    Pěkná recenze, měj se krásně ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě právě nečekaně tahle kniha sedla. Poslední dobou mám docela štěstí na příběhy, což jsem ráda, na druhou stranu mě tyhle typy knih baví, ale chápu, že pro někoho nejsou zrovna zajímavé. Snad ti příští kniha sedne lépe. Každopádně díky za pochvalu a taktéž se měj krásně. :)

      Vymazat
  2. To může být docela zásadní dílo! Asi se po něm podívám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Po zrcátku pokukuji a podle mě vypadá vážně zajímavě :) Recenz mě o tom přesvědčila ještě víc :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze. Knihu jsem také četla a mám úplně stejný názor :) taky mi trnulo, když jsem se pak dívala na lidi s mobilama v tramvajích.

    OdpovědětVymazat