pátek 6. července 2018

Hořící stránka


Hořící stránka je třetím dílem několikadílné fantasy série o nebojácné Knihovnici Irene a jejích společnících – drakovi Kaiovi a detektivovi  Valeovi. Příběh je opět plný knih, několika dimenzí, magie a nadpřirozených bytostí.

„Strávila jsem většinu života upřednostňováním knih před lidmi,“ řekla ostře Irene. „To, že mám ráda pár určitých lidí, na tom nic nemění.“

Už potřetí se setkáváme s Irene, která tentokrát řeší nejsložitější situaci. Hlavní hrdinové se setkávají tváří v tvář s opravdu velkým problémem. Alberich je opět na scéně, nehodlá se jen tak vzdát a je rozhodnutý celou Knihovnu zničit a Knihovníky spolu s ní. Mnohé portály už přestaly fungovat a mnozí nasazení agenti se nehlásí zpátky. Objevují se stále častější ztráty a cestování dimenzemi se stává opravdu nebezpečné. Institucí se šíří paranoia a strach. Sama Irene se bojí a to oprávněně, někdo se jí totiž pokouší zabít a ona se tak dostává do velkých problémů. Komu může věřit a jak porazí Albericha?

Kniha má stejně jako už jsme zvyklý povedenou a především krásnou obálku. Ten jednoduchý design, kterému v každém dílu vévodí jiná barva, prostě musím vyzdvihnout. Svým zpracováním rozhodně zdobí nejednu knihovnu či poličku.

„ Panika je to poslední , co bychom si mohli dovolit,“ řekla Coppelia. „Panika je antitezí dobré organizace, Irene. Panika je nepořádek. A já jsem proti ní už z principu.“

Kniha složená ze tří částí a 27 kapitol a je vyprávěna vypravěčem, který podává svědectví o patáliích Knihovnice Irene, kterou chrání drak Kai a přítel Vale- uznávaný detektiv. Příběh začíná oficiální cestovní radou Knihovny – je zde vypsáno, které brány je zakázáno používat a z jakého důvodu.
Irene je u Knihovny v nelibosti, má podmínku, opustila přidělené stanoviště, aby šla zachránit Kaie a porušila tak řád Knihovny, dostává tak poměrně nepopulární úkoly, které jsou mnohdy hodně nebezpečné. Ale stejně svých činů nelituje, Kai je prostě oslnivý, mocný, charismatický, ale Irene o sobě smýšlí jako o tuctové a nevýrazné Knihovnici. Dají se vůbec jejich životy propojit, a jak do všeho zapadá inteligentní, ušlechtilý, i když mnohdy otravný a sebelítostivý Vale? Irene má problémy nejen v kariérním, ale i osobním životě.

Ale hrůza z neznámého jí zahalovala srdce chladným stínem. Zvědavost ji však přiměla nezavírat oči. Tohle bylo něco, co ještě nikdy nedělala…

Tahle fantasy v sobě často a ráda míchá dobrodružné, akcí nabité úseky s vtipnými dialogy. Pokud jste si oblíbili u Knihovníků používání Jazyka – tedy schopnosti přetvářet realitu, tak si v tomhle dílu přijdete na své. Irene se tato schopnost bude mnohokrát hodit. Situaci do, kterých se dostane, budou často hodně vypjaté a hodí se jí každá výhoda.




Hořící stránka je rozhodně povedenější než předchozí spíše průměrná část. V Hořící stránce se stane opravdu hodně nečekaných věcí, které mě až šokovaly. A jak už jsme u autorky zvyklý, děj je prošpekovaný akcí, čtenář se tedy jen těžko může oddechnout, nebo odložit kapitolu, možná proto jsem knihu přečetla poměrně hodně rychle. Cogman si stále drží svůj styl psaní, který je typický takovou přehlceností, autorka vás zasypává akcí a informacemi.

Nechat se zabít bylo neuvěřitelně snadné. To umí každý. Zůstat naživu a v bezpečí bylo mnohem těžší.

 Je to taková rychlá, dobrodružná jízda, kde nechybí nejroztodivnější bytosti. Příběh je plný akce a záhad. Na druhou stranu mě tenhle styl i samotné postavy začínají postupně omrzet. Autorka tuhle sérii zbytečně prodlužuje.  A postupně pro mě osobně série ztrácí své kouzlo.

Genevieve Cogman je anglická autorka, která je odmalička fanynkou Tolkiena a Sherlocka Holmese. Kromě psaní knih ráda hraje počítačové hry, ke kterým dříve psala scénáře. Neviditelná knihovna je jejím debutem. The Lost Plot je čtvrtým a zároveň posledním dílem této fantasy série, který zatím vyšel jen v cizině. A v češtině si tak na něj budeme muset ještě chvíli počkat.

Ukázka:
Pavouci velcí jako ten první vyráželi ze záhybů pověšených plášťů, padali z rohů stropu a ztěžka vylézali zpoza omšelých obrazů visících v chodbě. Několik tuctů se jich jako vlna valilo po schodech. Na svých osmi nohách se houpali a cupitali způsobem, který by nikoho nenechal klidným. Irene se dívala, jak se drápou do jejího kufru a tvoří v něm chlupatou hemžící se vrstvu. Lezli jeden přes druhého a nohama mávali ve vzduchu. K celému tomu poprasku se přidalo i několik obyčejných pavouků, kteří poněkud uboze obíhali vnitřek kufru.

Hodnocení: 3,5/5
Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku, knihu můžete zakoupit v Knihy Dobrovský!

Jaký máte názor na tuhle sérii vy? 

8 komentářů:

  1. Pěkná recenze :) celá série vypadá skvěle a já se moc těším, až se k ní konečně dostanu. Téma knihovny, napětí, dobrodružství... přesně něco pro mě. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Z této série jsem dočetla zatím jen první díl, který byl poněkud chaotický. Ale chci zkusit i další díly a přesvědčit se, jstli se to nezlepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím tě zklamat, ale i všechny ostatní díly jsou tak trochu chaotické. :D

      Vymazat
  3. Na obálce mohu oči nechat! Zvažuji, že se do trilogie pustím :)

    OdpovědětVymazat
  4. The Lost plot neni posledni 27.listopadu vychází mortal world😅
    Kdy se oboji dostane k nam to těžko říct 😐

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já to myslela tak, že The Lost Plot je zatím poslední kniha, která doposud vyšla. :D Ale, když si tu větu čtu znovu, tak je opravdu zavádějící. :D

      Vymazat