pondělí 15. dubna 2019

Boj o přežití


Evoluce je prvním dílem sci-fi série německého autora Thomase Thiemeyera, který se specializuje na thrillery a knihy pro mládež. Kniha ukazuje svět, ve kterém převzala vládu příroda. Evoluce, jak už název napovídá, vypovídá o vývoji druhů a přežijí jen ti nejsilnější. Příroda má totiž svoji nevyzpytatelnou cestu a planeta se neustále mění a s ní i životní podmínky.

Hned v úvodu čtenář nalezne citát anglického přírodovědce a tvůrce teorie o původu druhů Charlese Darwina - “Všechno, co je proti přírodě, je jen dočasné.“ Evoluce nabízí zajímavý pohled na možnou budoucnost planety. Lidé se totiž neumějí chovat k Zemi, způsobují jí mnohé problémy.  Soustavně znečišťují přírodu a ničí ekosystém. Měli bychom si uvědomit, že si o podobný scénář v podstatě sami říkáme.

„Málem jako zámek Šípkové Růženky,“ šeptala Lucie. „Jako by tu všichni kouzlem upadli do hlubokého spánku.“ 


Příběh nás zavede ke skupince několika mladých lidí letících z Německa na vytoužený výměnný pobyt do Spojených států amerických.  V průběhu letu dojde k nečekaným problémům a pilot je donucen nouzově přistát v Denveru. Od první chvíle je jasné, že tady něco nehraje. Okolní krajina se změnila, cestující nemají signál, vše okolo nich je opuštěné, staré, rozbité prostě v havarijním stavu.  Zdá se, že přistáli v jiné době, která je nehostinná a plná nebezpečí. Cestující nemají potřebné informace, zato spoustu otázek a všechny čeká velký boj o přežití.

Nelze opomenout, že autor zpracoval „okoukané“ téma, nepřišel s originálním ani kreativním námětem, právě naopak. Cestování časem tu už bylo několikrát zpracováno, dokonce i v podání přeživších cestujících z letadla. Já osobně jsem nedávno četla Let 305, který vychází ze společného základu. Cestující nastoupí v dnešní době a vystoupí v budoucnosti, kde jsou obklopeni novým prostředím a číhá na ně nebezpečí.

V knize mě taktéž neskutečně vytáčely anglické výrazy, které tam byly až násilnou formou vraženy a vyčnívaly jako pěst na oko. Nepochopila jsem, proč měl autor potřebu přidávat do volně plynoucího rozhovoru hlášky typu clean,hello,so chat nebo finally.

I přes drobné nedostatky je tahle dobrodružná kniha čtivá, v každé kapitole se střídají vypravěči – mladí přeživší z letadla. Každý z nich přináší jiný pohled na věc a především odlišný charakter a zájmy. Dohromady tvoří zajímavý mix, který zabaví.

„Ale já z téhle záležitosti nemám dobrý pocit. Není tady rádiové spojení. A světlo tu taky není.  Všechno tu jde úplně šejdrem. Kdybych nevěděl, že to není možné, řekl bych, že jsme v absolutní zemi nikoho.“



Tahle dystopie vyprávějící o cestování časem zaujme nejen dívky, ale i kluky. V první řadě jde o dobrodružství a o přežití. Ve volných chvílích je trocha času na romantiku, ale naštěstí jen okrajově. Pokud máte rádi katastrofické scénáře, nové technologie, cestování časem nebo krvelačné šelmy, tahle kniha bude pro vás ta pravá. Jde o jednoduchý, čtivý děj, který byl chvílemi velmi napínavý.

Německý autor Thomas Thiemeyer, vystudoval geologii a geografii. Později se začal živit jako spisovatel a ilustrátor. Píše především vědecké thrillery a knihy pro mládež, s kterými získal už řadu ocenění. Jeho příběhy jsou v tradici klasických dobrodružných románů a často zahrnují objev potopených kultur a hrozbu tajemných sil. Autor žije se svou rodinou ve Stuttgartu.

Ukázka:
Letadlo ještě stále drncalo zběsilou rychlostí po přistávací dráze. Prudký náraz ho roztřásl. Zabočilo do strany, sjelo z ranveje a rozorávalo louku. Jem viděl okénky, jak kolem fičí listí a větve. Pak se letadlo převrátilo na stranu. Jednostranné zatížení způsobilo, že se jedno křídlo zarylo do země a letadlo se roztočilo jako bláznivý kolotoč. Ocelové monstrum klouzalo se skřípěním po ranveji, kde se konečně zastavilo. Skomíravé zaskučení, poslední zachvění a pak nastalo ticho. Vzduch nesnesitelně páchl spáleninou. Kouř dráždil Jemovy dýchací cesty, tak se rozkašlal. Chtěl ven, pryč odtud, a nebyl sám.

Hodnocení: 3,7/5

2 komentáře:

  1. To zní moc, moc dobře. Na knihu jsem již parkrát narazila, ale nikdy jsem ji nezkusila. Věřím, že bych si ji teď určitě přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak teď jsi mě nalákala :) Super recenze, něco takového už jsem delší dobu hledala. Dostala jsem chu´t zase na nějakou tu dystopii nebo boj o život ve stylu Hunger Games :D

    OdpovědětVymazat