úterý 24. května 2022

Strážce mrtvých

 Strážce mrtvých je čtvrtým dílem série Pouť mrtvého od ruského autora Pavla Korněva. Což je populární ruský autor, který kombinuje různé žánry jako je sci-fi, dobrodružné fantasy, detektivní příběhy či steampunk. Kdysi byl ekonomem, který léta pracoval pro velkou banku, než se jeho debut Led (vydalo nakladatelství Fantom Print v roce 2015) stal bestsellerem a on se již naplno mohl věnovat jen psaní. Mezi jeho další koníčky patří běh, plavání a vaření piva.

Tahle fantasy série je v žánru LitRPG, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi. Jedná se o čtivé i dramatické dílo, kde nechybí napětí, akce, drama, boje, oživlé mrtvoly, magie i úkoly.

Ne, neskočil jsem po nabídce na „spolupráci“ hned. Napřed jsem požádal o všechny detaily, v nich obvykle bývá zakopaný pes. Neměl jsem v úmyslu prodat sám sebe do virtuálního otroctví – pokud ovšem bylo virtuální.

Hlavní hrdina zažil děsivou zkušenost, vyzrál nad osudem a povedlo se mu vrátit mezi živé z virtuální reality. Nyní se snaží žít nový život. Odstěhoval se, změnil práci, vyhýbal se médiím, a dokonce si zajistil nové pojištění, i přes všechna opatření ho nepřátelé stejně vypátrali a opět mu jde o život. Pokud nechce žít v neustálém strachu, potřebuje se dostat do programu ochrany svědků. Je mu nabídnuta dohoda, ale na oplátku se po letech musí vrátit do virtuální reality a někoho vypátrat.

Strážce mrtvých přináší zcela jiný příběh. Hrdina dostává nový úkol, je nucen začít hrát zcela od začátku, a čtenáři jsou opět svědky vytvoření úplně nové postavy, která je v prvních chvílích naprosto bezbranná a slabá. V začátku je velmi složité něčeho dosáhnout, zvlášť když jsou všichni kolem silnější a vaší startovní lokací je hřbitov. Hrdina je osamocený, bez přátel i peněz. Ocitl se ve vzdálené, odstrčené chatrči, kde začíná jeho postupné levelování a vybírání dovedností. Postupně se stává pomocníkem v blízké vesnici a brzy vyráží na cestu do zajímavějších lokací, vstříc novým dobrodružstvím.

Nebylo to nic moc – čekal snad ale někdo, že za dvě hodiny dosáhnu ve hře nějakých úžasných výsledků? Obzvláště když jsem po většinu času trčel v hlídačově chatrči na hřbitově a bál se z ní vystrčit nos.

Četla jsem už několik děl o virtuální realitě a tahle je zajímavá tím, že v ní jde o život i v reálném světě. Samotný hlavní hrdina byl nejdříve uvězněn ve hře. Hacker ho spojil s nemrtvou postavu opředenou smrtí a hnilobným zápachem. Neměl téměř žádné šance na úspěch, ale jemu se stejně povedlo zachránit si kůži. Ovšem nyní, i když úplně změnil svůj život a skrývá se, ho dokázali nepřátelé vypátrat. Aby si zachránil kůži vrací se zpět do virtuální reality.

Hrdina si jako svou postavu vybírá nekromanta, což není obvyklá volba, člověk na to musí mít povahu, jelikož je obklopený mrtvolami, smradem a musí kuchat nejrůznější těla a k tomu všemu to přináší určité nevýhody ve hře. Ale hrdina je rozhodnut se co nejvíce přiblížit jeho původní mrtvolné postavě, která si dokázala sjednat pořádek a zamíchala herním světem.


Varování! Výběr této specializace může negativně ovlivnit herní zážitek pro ty uživatele, kteří nejsou připraveni sehrát roli sociopatického samotáře, obklopeného hnijícími mrtvolami. Přijmout/Změnit

Nepředvídatelné a velmi dramatické vypravování je plné oživlých mrtvol, pitev, kostí i nekromancie. Kniha je rozdělena na tři části a hned v úvodu se ještě dělí na část offline a online. Jedná se o čtivé, poutavé a napínavé čtení. A já už se nemůžu dočkat pokračování. Fanoušky jistě potěší, že nedávno u

nakladatelství Fantom Print vyšel v českém překladu již pátý díl, do kterého se chci okamžitě pustit, jelikož jsem velice zvědavá na další průběh příběhu.

Ukázka:

Měl bych vypadnout? Na druhou stranu byl den. Upíři ve dne spí, ne? Přesunul jsem se k rakvi, sehnul se nad ní a pevněji uchopil flamberg. Ne, to bych neměl. Rozhodně ne. Jakmile ho seknu, probere se a urve mi hlavu nebo ještě něco horšího. U těchhle pijavic člověk nikdy neví. Nesnáším už jenom pohled na ně! Muselo jít o mou averzi, která mě nutila stát a přemítat, jak bych se ho mohl zbavit. Jen pomyslete na všechny ty body, které bych mohl získat. A v pečetním prstenu na kostnatém prstu se mu skvěl rubín. Navíc měl na sobě kožené kalhoty a holínky s ocelovými špičkami. A jemnou košili s okružím a krajkovými manžetami. Byl to fakt švihák. Škoda, že jsem u sebe neměl dřevěný kůl. Na druhou stranu jsem netušil, jestli by podobně folklórní nástroj fungoval na herní postavu.

Hodnocení: 4,4/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí recenzního výtisku!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat