čtvrtek 19. května 2022

Hadí oči

 Hadí oči aneb sériový vrah nebo agentka FBI. Kdo z nich bude kořist? je druhým dílem detektivní série o Nině Guerrerové. Americká autorka Isabella Maldonado žije se svojí rodinou ve Phoenixu. Před tím než začala psát kriminální romány, vystřídala několik zaměstnání. Byla kapitánkou u místní policie, vyjednavačkou, mluvčí, náborovou instruktorkou, koordinátorkou jednotky pro boj s organizovaným zločinem nebo velitelkou okresní stanice. I když od policie již odešla, stále je členkou Společnosti Národní akademie FBI. Ale působí i v Mezinárodním spolku spisovatelů či Sesterstvu zločinu.

Hlavní hrdinka je Nina Esperanzová, která zažila nevýslovné hrůzy, jako dívka byla unesena a zneužita, ale povedlo se jí utéct surovému únosci. Rozhodla se změnit své jméno a stát se vyšetřovatelkou, aby pronásledovala podobné zrůdy a zavřela je do vězení. Hrdinka je tvrdohlavá a houževnatá bojovnice a dokázala se z malé vystrašené dívky stát tvrdou zvláštní agentkou FBI. A to i přes velkou nepřízeň osudu, pěstounskou péči, své etnikum, únos i těžké dětství. Nina má dodnes problém být součástí týmu, bojuje se svojí přirozeností a má problém s důvěrou i komunikací. Skrývá se za obrannými zdmi, jelikož jako malou ji nikdo nechtěl a tak neumí přijímat lásku.

Že prý hada nemůžeš vycvičit, ale můžeš ovlivnit a kultivovat některé jeho reakce, pokud ho správně motivuješ. Jeho mozek se opravit nedal, mohli jsme se ale pokusit vylepšit jeho chování.

Zvláštní agentka FBI Nina Guerrerová má na starosti nový případ. Je nalezen mrtvý manželský pár i s novorozencem. Téměř vše nasvědčuje tomu, že se jedná o sebevraždu manželky následující po vraždě svých blízkých. Jedině Nině se místo činu zdá naaranžované a něco jí na případu nesedí. Nina objevuje shodu s jinými vraždami, ve kterých je obětí matka, otec i dítě a kde se viníkem stává žena. Vynořuje se 28 letý koloběh, kdy pachateli procházelo mnoho hříchů. Dochází k otevírání starších případů, spojování skutečností i jednotlivých databází, hledání pachatelových chyb i znovu prohledávání důkazů.

Kniha má skoro čtyři sta stran, ale stránky rychle ubíhají, jelikož je celé dílo nabité akcí. Jednotlivé kapitoly jsou datované a nechybí ani místo, kde se odehrávají. Hadí oči obsahují úryvky z minulosti hrdinky, její těžké dětství v dětském domově i sirotčinci. Jako miminko byla vhozena do popelnice a od té doby toužila být milovaná a aby se o ni někdo staral.

Ona si vybrala cestu slabosti, on si vybral sílu. Ona usilovala o spravedlnost. On se rozhodl žádat od světa odplatu. Ona získala slávu a obdiv, on zůstal neznámý. A přitom to tak nemělo být! To on měl být slavný a obdivovaný. A tahle Bojovnice neměla vůbec existovat!

Je znát, že autorka byla zaměstnaná u policie, rozhodně ji to při psaní velmi posloužilo. A ona tak mohla věrohodně mnohdy i z vlastní zkušenosti popsat průběh vyšetřování, jeho postupy či metody k hledání pravdy. Využila odborné znalosti, ale pomáhali ji experti z oboru vražd i profilovači zločinců, jelikož profilování zde hraje důležitou roli.

Zajímavé jsou ukázky a kapitoly z pohledu samotného vraha, který je ještě nebezpečnější, jelikož hodlá napravit své chyby. Jedná se o sociopata a psychopata, který je vysoce inteligentní, narušený, bezohledný, manipulativní, nemá výčitky svědomí, je emocionálně prázdný a umí se přetvařovat. Dozvídáme se něco i o jeho minulosti.

„Co tím myslíte?“ nechápala Nina. „Událost, která člověka navede na jinou trasu,“ vysvětlil Wade a doprovázel svá slova gesty ve vzduchu. „Změna trajektorie. Událost, která kdyby se nestala, celý život toho člověka by se odvíjel jinak.“

Tenhle nervy drásajícím thrillerem přináší další napínavé vyšetřování. Tentokrát zaměřené na sériového vraha, který si své oběti vybírá podle záhadného vzorce. Vraždí vždy ve stejné datum a to na přestupný rok, tedy 29.2.

Mně osobně se kniha velice dobře četla, jelikož byla stejně jako první část neskutečně napínavá a dramatická. Jedná se o opravdu čtivý příběh a nadupanou detektivní sérii. V ději se střídá a mísí minulost spolu se současností. Děj se odehrává ve Virginii. Obsahuje i duchařskou legendu o Llorně – odkaz na hispánskou kulturu. Kdy se žena zblázní, když přijde na nevěru muže a pomstí se mu smrtí dětí a pak zabije sebe v některých verzích ještě předtím manžela.

Ukázka:

„K vraždě v New Yorku došlo dvacátého devátého února.“ „Stejně jako ve Phoenixu.“ Nina se otočila k Wadeovi. „Proč by měl být přestupný rok tak důležitý?“ Wade odložil pero a začal vypočítávat na prstech. „Stejný typ obětí, stejný modus operandi – způsob smrti se liší, ale pokaždé se snažil obvinit matku.“ „Podle otisku stejná velikost a značka bot,“ doplnil ho Kent. „Stejné datum.“ „A ani v jednom případě nejsou na místě činu stopy po vloupání,“ přidala se Brecková. „Vrah pokaždé vnikl do domu tak, že nikoho neprobudil, a současně tam pro policii nezanechal skoro žádný důkaz, že tam byl.“ Buxton přikývl. „Jsem ochotný souhlasit s tím, že ty dva případy souvisejí.“ „Takže teď další otázka: existuje takových případů víc?“

Hodnocení: 4,6 /5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat