sobota 31. srpna 2024

Rok v...

Krásný den, milí čtenáři,

dneska bych vám ráda představila úžasnou dětskou sérii Rok v... od nakladatelství Host. Kterou zatím tvoří sedm knih a brzy vyjde osmá část Rok v lese: Drobečci, na kterou se velice těším. Tentokrát vám blíže přiblížím čtyři podle mě nádherné díly, které mohu vřele doporučit.

Jedná se o bohatě ilustrovaná velkoformátová leporela určená dětem od dvou let. Ale z mojí zkušenosti musím říct, že rok a půl starý syn je z knih naprosto nadšený už nějakou dobu. Střídáme je a čteme denně. Umí najít skoro všechno, co mu dám za úkol a navíc dokáže spoustu ilustrací pojmenovat. Rozhodně mu prohlížení a trénink pomohl v rozvíjení slovní zásoby. A já mám radost, že se dokáže zabavit něčím takhle krásným a poučným.   

Začneme Rokem v lese, který získal největší ohlas a okouzlil nejvíce malých i velkých čtenářů. A i my s ním začínali. Podle mě jde o jedny z nejkrásnějších ilustrací celé série. Rok v lese je velice oblíbenou knihou pro nejmenší od Emilie Dziubakové, která se řadí mezi nejznámější polské ilustrátorky. Svým nezaměnitelným stylem ilustrovala desítky knih v Polsku i v zahraničí. 

Dozvíte se o zvyklostech zvířátek a sami si můžete vyprávět příběhy. Jsou zde zaznamenány proměny chování zvířat během celého roku. Publikace rozhodně podporuje dětskou představivost, cvičí jejich postřeh i logiku. 

Jedná se o bestseller a to i několik let po vydání (v České republice vyšla v roce 2017) téhle publikace nachází nadšené čtenáře a čtenářky. Rok v lese je poučná a navíc líbezná kniha plná veselých ilustrací, ve které je pořád, co hledat.  Na několika stránkách můžete prožívat zaznamenaná dobrodružství spolu se zvířátky. Můžete se zaměřit na určité zvířátko nebo je střídat. Hned v úvodu jsou jednotliví protagonisté představeni, aby všichni čtenáři věděli, na koho se vlastně dívají. 

Tato dětská kniha je složená jen z obrázků a nejsou v ní žádná slova. Emilia Dziubaková přišla s neotřelý nápadem i provedením. Rok v lese ukazuje chování zvířátek napříč všemi ročními obdobími. Zobrazuje různou denní dobu i odlišné počasí. A hlavně, jen tak neomrzí. ;-)


Rok na horách

Rok na horách je stvořen na podobném principu. Také uvnitř publikace hledáte zvířátka a pozorujete změny během celého kalendářního roku. Ale tentokrát jde o jiné prostředí. Příroda na horách je taktéž rozmanitá. A leporelo zachycuje dokonce tři prostředí a to podhůří, kterému dominuje potůček plný rybek, okolo louka, která vábí srnky, nebo třeba zajíce a ovčácký pes tu hlídá stádo oveček. Postupujeme směrem nahoru a ukázány jsou i strmé srázy hor, kde je plno stromů a nechybí medvěd či vlk. No a nakonec tu máme vrcholky hor, skalní útesy a lučiny, kde potkáme kamzíky a sviště. Na úplně každém obrázku je pak k vidění milý lesní duch.

Ilustrace má na svědomí polská ilustrátorka Małgosia Piątkowská, která v současnosti žije v Bristolu ve Velké Británii. Trpí nevyléčitelnou závislostí na kreslení. Využívá tradiční techniky, ale s nadšením zkouší i různé grafické programy. Svou práci miluje, protože díky ní může ostatním ukazovat, jak vidí svět. 

Na první straně nechybí seznámení se všemi, kteří se objevují v knize s malým popisem. Takže pokud si nebudete jistí názvem či jménem, není nic lehčího, než se podívat na malou nápovědu, která vše objasní. Na dvanácti dvoustranách je zobrazen celý rok a představí se různorodá horská prostředí. Na poslední dvojstraně je k nalezení hledání deseti rozdílů. 


Rok v pohádce

Rok v pohádce, jak už název napovídá přináší nejroztodivnější pohádkové postavy, které jsou zobrazeny celkem na třech lokacích, které se pravidelně střídají. Pokud vás zajímá, jaké to je, žít v pohádce, s chutí si otevřete tohle kouzelné leporelo. Setkáte se s mnoha pohádkovými hrdiny, třeba s jednorožcem, Karkulkou, Šípkovou Růženkou nebo třeba Vílou Květinkou. Ale pozor na Obra či Raráška.

Rok v pohádce, jak jsme zvyklý obsahuje dvanáct dvoustran, přičemž každá z nich vyobrazuje jeden měsíc roku. Opět nechybí na první straně seznamovačka se všemi hrdiny, které se pak na jednotlivých stranách snažíte najít. A někdy jsou opravdu dobře schovaní. ;-) A na konci na vás čeká hra Alchymistický labyrint s úkolem. Ztřeštěné, kouzelné a magické dílo přináší podivné obyvatele, lotroviny, čarování a hlavně hodně legrace. 

Ilustrace pod taktovkou polského grafika a ilustrátora Macieje Szymanowicze jsou nádherné. Jedny z nejhezčích z celé série. Tento původním povoláním loutkoherec dnes ilustruje dětské knihy, tvoří divadelní plakáty a navrhuje deskové hry. 


Rok na stavbě

A nakonec tu máme Rok na stavbě, který zaujme hlavně kluky a technické nadšence. Tentokrát dílo zobrazuje stejné pozadí a to místo stavby nový parkovací dům spolu se servisem. Je krásně vidět, jak každý měsíc postupuje celá stavba, začíná se projektem, výkopy, srovnáním terénu, přejde se na základy, postavení zdí, až po slavnostní otevření, které je naplánované na vánoční čas. Proto stroje nesmí zahálet a za každého počasí tvrdě dřou.

Zobrazuje staveniště a pokroky stavby, při různé práci je potřeba jiných strojů a nářadí, a tak nejsou všechny k vidění na každé straně, střídají se v úkolech a pomáhají si navzájem. Ale všechny jsou představeny na úvodní straně a je zde vysvětleno k čemu slouží. Nechybí třeba pilka, sekačka, jeřáb, buldozer, bagr nebo třeba míchačka. Na úplném konci je zobrazen gigantický robot, vyrobený z vozidel, strojů a jejich částí a děti mohou pojmenovat, z čeho se skládá

Artur Nowicki je polský výtvarník a autor ilustrací. V dětství snil o tom, že se stane pilotem, a tak kreslil samá letadla. Vášeň pro techniku mu zůstala i po absolvování výtvarné akademie, jeho knihy o vozidlech všeho druhu patří mezi dětmi k nejoblíbenějším. 

Jak vidíte jednotlivé díly série Rok v... ilustruje někdo jiný a zobrazují jiné lokace a jiné hrdiny. Je na vás, který díl vás zaujme nejvíce. Tyto publikace jsou vděčné a dají se prohlížet opakovaně. Pokaždé se dá zaměřit na něco jiného. I když knihu prohlížíme poněkolikáté, pokaždé objevíme něco nového, něco co nám dříve uniklo. Je to poučné, zábavné a hravé.  Detailní ilustrace rozvíjí vnímavost, logiku, fantazii,  procvičí se postřeh, děti se naučí nová slova a ilustrace přímo vybízí k vyprávění příběhů. Navíc tato série zabaví celou rodinu.

Hodnocení: 5/5 ♥

Za tyto přenádherné dětské knihy ze srdce děkuji nakladatelství Host!


4 komentáře:

  1. Jsou to opravdu moc krásné knihy 👍👍

    OdpovědětVymazat
  2. máme zatím jen Rok v lese, ale já jsem z knihy nadšená :) je tak bohatá, nejspíše pod stromeček pořídíme další :)

    OdpovědětVymazat