pátek 16. září 2016

Nové knihy

Knihovničku už mám beznadějně naplněnou, ale přesto vesele pořizuji nové kousky. Budu muset zabrat další skříň. O prázdninách jsem se krotila, ale tenhle měsíc mi to nějak nevyšlo. :D

Začalo to pořádnou objednávkou z Dobrých knih. 



Pokračovala jsem návštěvou Levných knih. Shodou okolností jsem měla hrozně málo času, takže jsem stihla jen vběhnout, rychle vzít to, co mi vlezlo do cesty a jít. Měla jsem seznam s tituly, které chci, ale v té rychlosti jsem objevila jen tyhle dvě knihy.

Archiv, který jsem zařadila do projektu září s Cooboo. Takže dneska začnu číst. :) Anotace vypadá více než slibně. ;-)



Představte si místo, kde mrtví odpočívají na policích jako knihy. Každé tělo má svůj příběh, život uspořádaný v sérii vzpomínek, do kterých může nahlédnout jen Knihovník. Těm tělům se říká Historie.
Šestnáctiletá Mackenzie Bishopová pracuje pro Archiv jako Správce. Jejím úkolem je chytat a vracet Historie, které se sem tam probudí a utečou, Historie, které jsou často zmatené a agresivní. To všechno dělá s vědomím, že někde v Archivu odpočívá i tělo jejího dědy, který ji sem před čtyřmi lety přivedl, a mladšího bratra, s jehož ztrátou se zatím nevyrovnala.
Jedním z mnoha pravidel Archivu je, že v něm musí být naprosté ticho. Některé Historie totiž mají lehký spánek a stačí málo, aby se vzbudily. Ale teď jako by někdo neklidné mrtvé budil záměrně, z Archivu jich uniká víc a víc, a někteří mají dokonce pozměněné vzpomínky. A je na Mac, aby vypátrala, proč se to všechno vlastně děje a kdo za tím stojí, pokud možno dřív, než celý Archiv padne a ona přijde i o to málo, co z jejích blízkých zbylo


Holka a ne ledajaká za cenu 29 Kč jsem ji tam nemohla nechat, už jsem stihla knihu v rychlosti prolistovat a musím říct, že to bude zajímavé čtení, autorka umí pobavit.



Otevřená, šokující, neuvěřitelná, ale pravdivá. Taková je knížka Leny Dunham - Holka, a ne ledajaká (Not That Kind Of a Girl), na kterou čeká celý svět. Debut z pera režisérky, scénáristky, producentky, herečky, ale hlavně hvězdy HBO seriálu Girls přichází, aby zanechal všechny čtenáře s otevřenou pusou. Za svoji práci byla nominovaná na několik cen EMMY a získala dva Zlaté glóby. Teď však přichází jako spisovatelka, která odhaluje své nejhlubší nitro, jak fyzické, tak i psychické. Její styl je přímý, ostrý, vtipný a sarkastický. S humorem sobě vlastním se zpovídá z těch nejtrapnějších i nejdůležitějších okamžiků svého života. Silné scény, které nikoho nenechají chladným; zážitky, které by člověk neprozradil ani nejlepšímu příteli Lena Dunham otevřeně a sebekriticky nabízí na zlatém podnose. Vztahy, sex, drogy, rodina, problémy, úspěch, váha, vzlety a pády, takový je život Leny Dunham a ona z něho čerpá to nejlepší pro své umělecké aktivity i pro knihu Holka, a ne ledajaká (Not That Kind Of a Girl). Random House za ní zaplatil 3,7 milionů dolarů. V roce 2015 vychází ve 23 zemích světa. 

Jelikož od konce září začnu zase jezdit na vysokou a ta se nachází kousek od LK, dokoupím si tam zbytek.


A nakonec tu mám balíček s knihou od slovenské autorky, která mě zaujala obálkou a dystopickým dějem.



Víte, o jaké knize je řeč?



Ano, je to Adaptace, já prostě tenhle žánr můžu.



Zoya měla všechno – domov, přátele, rodinu… A pak lidstvo zdecimovaly války. Teď nemá nic. Přišla i o svůj domov. Ale přizpůsobila se. Vpřed ji pohání jen naděje, že ji vzácná mapa dovede do posledního útočiště na Zemi. Lidé zkoušení válkou a nemocemi se také přizpůsobili novému světu a bojují o každou minutu života. Osamělá dívka putující neznámou krajinou je pro ně snadnou kořistí. Když Zoje pomůže neznámý Šimon, poruší tím křehkou rovnováhu poválečného společenství a musí za to zaplatit životem. A tak se Zoye vydává na cestu zničenou krajinou s nadějí, že ji mapa po jejím mrtvém kamarádovi skutečně dovede před brány města, kde ještě vládne lidskost. Tedy měla by… Dystopická verze budoucnosti v nejnovějším románu Miroslavy Varáčkové Adaptace má až nebezpečně blízko k realitě, která může zabušit na dveře už zítra.


A příští týden očekávám další balíky. :)

7 komentářů:

  1. Super prírastky! S tým nedostatkom miesta v knižnici ťa naprosto chápem. :) Maj sa nádherne a krásne prírastky užívaj.

    OdpovědětVymazat
  2. Archiv jsem si taky minulý týden pořídila, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné knihy :). Archiv a Adaptaci mám taky :).

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné přírůstky! :)
    Z DK jsem chtěla také objednávat, ale nakonec mě přemohlo špatné svědomí kvůli šetření na zrdcalovku, takže jsem nakonec odolala :D
    Adaptaci mám doma také, ale pořád jsem se k ní jaksi nedostala. Každopádně se na ni moc těším :)
    Přeji pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky snažila odolat nákupu, ale bohužel bezúspěšně. :D

      Vymazat