pátek 21. října 2016

Knihovna

Když jsem vešla do místní knihovny, netušila jsem, že odejdu domu s takovou hromadou nových knih. Ale nějak se mi nashromáždili rezervace a já mám teď, co číst asi do Vánoc. :D


Nejdůležitější knihou, kterou mi hned zabrala sestra je nový Harry Potter. 



Pak jsem si půjčila dvě detektivky, které moc často nečtu. Výjimkou je Lars Kepler, takže mnozí už tuší, že jsem si domu přinesla Playground - tedy novou sérii od této nadané dvojice.


 Přístavní město plné násilí je nebezpečné místo. A ze všeho nejnebezpečnější je dětské hřiště.

Jasmin Pascalová­-Andersonová má hodnost poručíka švédské armády. Během mise NATO v severním Kosovu se její jednotka ocitne v boji. Jasmin ztratí dva ze svých mužů a sama je těžce zraněna. Na minutu a čtyřicet vteřin se jí zastaví srdce, načež je znovu přivedena k životu. Po probuzení mluví o své zkušenosti z klinické smrti: byla převezena do tajemného přístavního města, které představuje přechod mezi životem a smrtí a panuje v něm krutý a nespravedlivý systém. Jasmin je ze svých zážitků zmatená a rozrušená. Co se jí stalo během těch vzácných vteřin, kdy se jí zastavilo srdce? A jak se jí podařilo z města uniknout a vrátit se do života?


A pak mě zaujala svojí anotací Kulka, tak snad nebudu zklamaná.


Když profesorku francouzské literatury Caroline začne pobolívat zápěstí, ani v tom nejdivočejším snu by ji nenapadlo, že preventivní magnetické rezonance odhalí kulku v oblasti krčních obratlů… Šokovaná Caroline se následně dozvídá, že je adoptovaná, protože její biologické rodiče zastřelili v Atlantě, když jí byly tři roky. Ona sama byla postřelena také, ale přežila. Pachatel nebyl nikdy dopaden.
Caroline tedy vyhledá novináře, který o vraždě kdysi psal. Ten jí navrhne, že s ní udělá interview, což by mohlo přitáhnout pozornost veřejnosti, aby se o své minulosti mohla dozvědět více. A opravdu, Caroline se začínají ozývat pamětníci – bývalí sousedé, policista, jež případ vyšetřoval či otcův kamarád. Jenomže i vrazi čtou noviny


Dále tu mám pokračování sérii a to přesně pátý díl Crossfire, který má být zároveň zakončením celého příběhu. 


Zamilovat se do něj byla ta nejjednodušší věc na světě. Stalo se to okamžitě. Úplně. A nezvratně.
Vdát se za něj bylo jako uskutečnit si nejsmělejší sen. Ale zůstat v manželství s ním, to je boj. Láska se mění. Ta naše se stala přístavem, kde se ukrýváme před nečasem, a sama je zároveň děsivou bouří. Dvě zraněné duše se spojily do jedné.
Prozradili jsme jeden druhému svá nejhlubší a nejhorší tajemství. Gideon je zrcadlo, v němž se odráží moje nedostatky… a taky krása, kterou jsem sama v sobě neviděla. Dal mi všechno. Teď musím dokázat, že dovedu být jeho skálou a útočištěm, tím, čím je on pro mě. Společně jsme schopni čelit lidem, kteří se nás zlomyslně pokoušejí rozdělit.
Nejtěžší je však pro nás zápas o přísahu, kterou jsme se jeden druhému zavázali. Slib věčné lásky, to byl pouhý začátek. O lásku se musí bojovat, a to nás buď osvobodí, nebo… navěky rozdělí.


A neodolala jsem ani Šťastně až navěky.


Kniha povídek ze světa Selekce. Než se America přihlásila do Selekce, jiná žena musela projít touto soutěží, aby se stala královnou. Aspen nikdy nevěřil, že se vymaní z chudoby, která provázela všechny příslušníky jeho kasty. Avšak poté, co se stane strážcem, dokáže, že kasty nemusí určovat lidskou budoucnost. Marlee Tamesová se přihlásila do Selekce a prince Maxona zbožňovala, ale nikdy by si nepřipustila, že se může zamilovat i do někoho jiného. Princ si nikdy nemohl vybrat, co bude dělat – o všem rozhodoval jeho otec, ale nyní nastal okamžik, kdy vše musí vzít pevně do svých rukou.

Sbírka povídek ze světa Selekce, v níž se hlavními postavami stávají princ Maxon, strážce Aspen, účastnice selekce Marlee nebo současná královna. Titul navíc obsahuje bonusové scény, epilog, mapy a ilustrace. 

Součástí knihy jsou krásné ilustrace.


A nakonec něco na pobavení My dokonalé, které jsou psané formou fejetonů.


Schováváme si igelitky, nevíme u kadeřnice kam s kabelkou, ukazujeme na školním srazu omylem vyfocený vlastní zadek, dáváme sluneční brýle do lednice, smažíme na octu místo na oleji, zobeme pilulky, protože ubližujeme růžovým poníkům, a posíláme bývalým láskám esemesky, jejichž obsah se za střízliva bojíme vyslovit i samy před sebou.
Jsme dokonalé ženy. Občas hozené do komedie, někdy do dramatu…
Fejetony píše Kl ára Mandauso vá už téměř deset let. Nejdříve pro magazín Ona Dnes, později na svém blogu na serveru iDNES.cz, za který dostala v roce 2010 ocenění Blogerka roku. Jak autorka říká, jsou pro usmání.
Je nás málo dokonalých, říká moje teta a já tuhle větu miluju. Mluví sprostě, kouří jako spojené koksovny a je učitelka. Když byly její děti malé, psala mé mamince dopisy s větami „už jsou zase nemocný, počítám, že brzo umřou“.



Co říkáte na knihy? Nečetli jste nějakou?






8 komentářů:

  1. Moc pěkné věci sis vybrala, hlavně ať se všechny líbí! Já se určitě budu těšit na recenzi na HP a taky na Playground :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, také doufám, že se mi knihy budou líbit. :) Tak brzy to zjistím, ale ještě předtím musím dočíst Nedej se. :D

      Vymazat
  2. Četla jsem jenom Harryho a musím říct, že se čte opravdu rychle. Bohužel jak je to psané formou divadelní hry, tak to prostě není ono. :/
    Šťastně až navěky vypadá dobře, ale kupovat se mi nechce a pochybuji, že jí naše knihovna bude mít... :/
    Hezké počtení. :)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V naší knihovně teprve nedávno koupili Selekci, ale naštěstí doplňují celou sérii, za což jsem ráda, protože Šťastně až navěky jsem si také nechtěla kupovat.:D

      Vymazat
  3. Moc pěkné knihy. HP je už také doma, ale toho jsem si musela koupit. Nad Keplerem uvažuji, ale trochu mě děsí, že už to není klasický Kepler, jako třeba Stalker.
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stalker je pro mě nejlepší detektivka, takže se trochu bojím, že z téhle nové série budu zklamaná, ale třeba se mýlím. ;-)

      Vymazat
  4. Super úlovky! :)
    K Harrymu bych se chtěla také jednou dostat a stejně tak i ke Playground :) Od Keplera jsem zatím četla jen Hypnotizéra a ten byl úžasný, takže chci v sérii pokračovat a po této knize se poté také podívat :)
    Šťastně až navěky už mám konečně doma a neskutečně moc se na její čtení těším <3
    Užij si čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Snad se ke knihám brzy dostanu a ty si užij čtení knihy Šťastně až navěky. :)

      Vymazat