pátek 14. října 2016

Shannarův meč

zdroj

Když jsem se dozvěděla, že Omega bude vydávat Shannarův meč v novém kabátě, tak jsem byla nadšená a věděla jsem, že tuhle knihu prostě musím mít.  První díl této trilogie vyšel už v roce 1977 a díky seriálu The Shannara Chronicles (Letopisy rodu Shannara), který se momentálně vysílá na Prima Cool si opět našel nadšené čtenáře.

První řada seriálu Letopisy rodu Shannara je na motivy druhého dílu, který nese název Shannarovy magické elfeíny. Takže i když máte všechny díly shlédnuté dopředu, tak vůbec nebudete vědět, co vás v Shannarově meči čeká a na, co se máte připravit. A že se toho bude dít hodně.

Shannarův meč je velmi napínavý a pozoruhodný příběh, který zaujme milovníky fantasy literatury (mezi které se já osobně řadím), ve kterém se setkáme elfy, trolly, gnómy, trpaslíky, démony, ale i lidmi.

V tomto díle zjistíte všechny důležité informace o Čtyřzemí, jeho historii, původ ras, seznámíte se s hlavními hrdiny a vydáte se s nimi na dlouhou a nebezpečnou cestu proti zlu.  Příběh je vyprávěn vypravěčem, který se věnuje několika hlavním postavám, například mocnému a tajemnému druidovi Allanovi, který oplývá magickou mocí.

Příběh nás zavede do Čtyřzemí, které je na pokraji další války mezi znepřátelenými rasami. Pán černokněžníků (nelítostný mág) chce dobýt celou říši a zabránit mu v tom může mladý, nezkušený Sheai (napůl elf a napůl člověk), který o tom, že je posledním žijícím dědicem Shannarova rodu a tudíž jediným, který může pozvednout bájný meč, neměl nejmenší tušení. Má obrovskou zodpovědnost za celé národy a spolu s dalšími vybranými, udatnými válečníky se vydává na nebezpečnou cestu, která prověří jejich osobnost a zocelí ducha. Na cestě naši hrdinové budou muset překonat opravdu mnoho překážek a nelehkých úkolů.


Brooksovi je hodně vytýkáno, že se více než inspiroval Tolkienovým Pánem prstenů, jelikož jsem toto dílo nečetla, tak nemohu porovnat, ale je možné, že by to výrazně změnilo můj názor na knihu.

Kniha mě překvapila množstvím stran a nahuštěným písmem, myslela jsem, že nad čtením strávím opravdu hodně času, ale opak byl pravdou, knihu jsem během několika dní přečetla, protože jsem nutně musela zjistit, jak tato náročná výprava dopadne.

zdroj

Ze Shannarova meče jsem já osobně nadšená. I když uznávám, že autor děj zbytečně nafoukl častými a někdy i zbytečnými popisy postav i prostředí. A hrdinové mi někdy připomínali Jamese Bonda, protože se jim podařilo vyváznout z téměř všech problémů. A když už jsem u toho pomlouvání, tak mapa by také nebyla na škodu. :D

Každopádně se už hrozně těším na zbývající díly, které by měly vyjít v nakladatelství Omega v průběhu příštího roku a pokud sledujete seriál, víte, že se máme na co těšit. :)

Ukázka:
Touha po vládě nad ostatními je stále velké riziko, dokonce i u rasy, která v minulosti svým bezohledným konáním málem zničila, a měla by tedy nejlépe znát cenu hrabivosti. Velké války, války mezi rasami, války kvůli vlastenectví a války v tažení za mocí možná skončily, ale dnes čelíme novým nebezpečím, která ohrožují soužití všech živých tvorů více než kdy dříve!


Hodnocení: 5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Omega a Knihy Dobrovský.
Knihu si můžete objednat zde.






4 komentáře:

  1. Já jsem seriál asi před dvěma týdny dokoukala - nebylo to nic extra, ale co se týče knižní předlohy, vidím v tom velký potenciál. Na knížku jsem taky nedávno narazila v knihkupectví a vzhledem k tomu, jak moc ji chválíš, nejspíš se porozhlédnu i po ní :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem od seriálu čekala trochu víc, ale kniha mi vše vynahradila. ;-) Pokud jsi milovnicí fantasy, pak by se ti příběh měl líbit. :)

      Vymazat
  2. Já jsem zatím na vážkách, hlavně mi tam chybí mapa, a když se na to podívám důkladně, jedná se vlastně o kopii Pána Prstenů a sám autor se tím také netají, už jen proto bych knize nikdy nemohla dát plný počet hvězd, protože nápady jsou převzaté od jiného autora. Je to škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jak už jsem psala mapa by rozhodně neuškodila. A je možné, že pokud bych četla Pána prstenů mé hodnocení by se výrazně změnilo. Ale bohužel v tuhle chvíli nevím, jak moc se Brooks inspiroval, ale mě se prostě Shannarův meč četl skvěle.

      Vymazat