pondělí 16. ledna 2017

Zlo je v každém z nás

zdroj
Kriminální román s prvky thrilleru je plný krve, pomsty, podrazů a akce. Setkáme se s federály, tajným agentem, nájemným vrahem, vyšetřovatelkou ve výslužbě a nechybí ani mafie.

Od první stránky, kdy jsem otevřela knihu, na mě dýchal testosteron. Kniha úplně zavání mužským pohledem na svět a je podle mě psána především pro tuto část čtenářů, kteří si čtení určitě užijí. Mně chvíli trvalo, než jsem si zvykla na autorův styl psaní a brutalitu scén, opravdu jsem měla pochybnosti, zda mě (citlivou, jemnou dívku) bude kniha bavit, ale nakonec i mě příběh vtáhl do děje.

Tenhle žánr vyloženě nevyhledávám, ale Zlo mě nalákalo popiskem, že půjde o druhého Jacka Reachera, kterého jsem si oblíbila. A potvrdilo se, že já osobně mám pro takové drsné, osamělé hrdiny slabost. A myslím, že nejsem jediná.

„Vesmír je nekonečný. To znamená, že i ta nejmenší pravděpodobnost se už někdy uskutečnila, nebo k ní někdy v budoucnu dojde. Ať si představíš cokoliv, když tomu dáš nekonečné množství šancí, jednou se to stane.“

Zlo je psáno z pohledu více hrdinů, z nichž tím nejvýznamnějším je bývalý policista a agent, který se díky drogové mafii dostane do velkého průšvihu a ztratí svoji lásku. Protloukává se životem pod ochranou svědků a snaží se na sebe neupozorňovat. To se ale rychle změní, když se ztratí mladá Alyce Raynová, která mu připomene a oživí všechny chyby, které za svou kariéru udělal. Objeví se výčitky svědomí a Marsshall vezme spravedlnost do svých rukou.

Příběh plný grázlíků upozorňuje na fakt, že ruka zákona je v některých případech opravdu krátká a pouliční byznys vzkvétá. Vše se změní, když se do nelegálního byznysu zaplete nelítostný Marshall se svou honbou za nevinnou dívkou.

Teď už mu přeběhl mráz po zádech. Napadlo ho to, ale dokud to jméno nezaznělo nahlas, nebylo stále ještě skutečné. New York si pro něj přišel. Věděl, že tak či onak k tomu jednou dojde. Byl to logický předpoklad, nebo možná spíš pesimistický.

Ze začátku jsem se ztrácela v ději, který skákal od minulosti do přítomnosti, od postavy k postavě, ale během několika kapitol jsem pochopila, kdo je kdo. A už bez problémů jsem se nechala unášet svižným dějem. U kterého si nestačíte ani na chvíli vydechnout, protože v následující kapitole na vás čeká další akce nebo alespoň nějaké to překvapení.
                                                                                
Jelikož se pohybujeme mezi kriminálními živly, je tomu přizpůsobená i mluva, která je nespisovná a pro nějaké to ostřejší slovíčko nechodí daleko.

„Trocha opatrnosti neuškodí.“
„Vyser si voko. Nabonzuješ mě?“
„No vlastně jsem tě tak trochu nabonzoval. Řek bych, že tu bude každou chvíli.“

Zlo si vybrala společnost Warner Bros, aby se stalo předlohou pro vysokorozpočtový film. Ben Sanders je mladý novozélandský autor, který má na svém kontě ještě dalších tři romány, z nichž se všechny staly bestsellerem, a to je napsal v době, kdy studoval na vysoké škole.
Příběh končí otevřeně, autor si tak nechal prostor pro možné budoucí pokračování.


Hodnocení: 3,5/5

Děkuji nakladatelství Leda za poskytnutí recenzního výtisku!


5 komentářů:

  1. Na Zlo se chystám, já právě to skákání z minnulosti do přítomnosti prostě miluju :)

    OdpovědětVymazat
  2. A to já jsem zase cílovka takovéto knihy, byť jsem ženská, thrillery můžu a čím temnější, tím lepší. Proto mám Zlo v hledáčku a doufám, že se k němu brzy dostanu :) Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se ti bude kniha líbit. :) A najdeš v ní to, co u správného thrilleru hledáš. :)

      Vymazat
  3. Mě se kniha moc líbila, zhltla jsem ji s nadšením :-)

    OdpovědětVymazat