pátek 12. května 2017

Dcera čerodějnice


zdroj
Dcera čarodějnice je výjimečný pohádkově melancholický příběh, který vás okouzlí. Autorka spojila fantasy a historický román a vzniklo něco neskutečně poutavého. Příběh o opravdové čarodějnici s dobrými úmysly, která nemůže najít klid ani bezpečný domov.

„Jestli mne vyslechneš“ začala jsem, „povím ti příběh o čarodějnicích. Příběh o kouzlech, lásce a ztrátě. Příběh o tom, jak čistá neznalost vede ke strachu a jak smrtící takový strach může být. Vyslechneš mě?“

Elizabeth Jane Hawksmithové je už 384 let za svůj dlouhý život si toho mnoho prožila  - smutek ze ztráty nejednoho milovaného člověku, morovou epidemii, světové války nebo lovce čarodějnic. Elizabeth (Bess) si pomalu začala zvykat na život plný skrývání a osamění, do doby než potká mladou, naivní Tegan, která se nedá snadno odradit. Ráda tráví s Bess čas v její chaloupce a pomáhá jí vyrábět masti a léčiva. Je to zaujatá žačka, kterou si Bess brzy oblíbí, otevře ji své srdce a svěří jí svůj neobyčejně pestrý a kouzelný život.

Vypráví například o své minulosti, kdy ještě byla obklopena láskou a vřelostí. Bess prožila šťastná léta po boku milující rodiny. Spolu s její maminkou se učila základům léčitelství, hrála si se sourozenci a užívala si mládí. Pak se vše změnilo, do místní vesnice pronikl mor a rozpoutalo se tak peklo na zemi. Lidé trpěli a všude panoval strach, tak zavolali obávaného lovce čarodějnic a z Batchcombe se stalo město duchů. (To je pouze malá ochutnávka z jedné krátké kapitoly Elizabethina života.)

„Kouzla jsou nádherná. Pocit, že ti proudí v žilách, že zaplňují tvou mysl, tělo a duši, nemá srovnání. Jako bys byl napojený na nekonečný a prastarý zdroj energie. Jsem pouze vodič, nic víc. Ale přesně v tu chvíli jsem požehnaná, prostě to vím.
Dcera čarodějnice mísí přítomnost s minulostí. Zanese nás do Londýna roku 1888, do Flander 1917, nebo do Batchcombe  1627. Čtenáři se stanou součástí kouzelného dobrodružství plného čar a magie. Jednotlivé příběhy z různých historických etap jsou psány čtivě a navíc zasáhnou vaši citlivou stránku.
Kapitoly ze současnosti jsou psány deníkovou formou a vyprávěny z pohledu hlavní postavy, která si zapisuje záznamy do Knihy stínů. Naopak kapitoly z minulosti jsou psány er –formou.

„Zákon Wiccy musíš dbát, v lásce a víře v něj musíš stát.
Žít a nechat žít, takový je řád, spravedlivě dávat a spravedlivě brát.
Bystrý zrak a jemný dotek mít, naslouchat a na slova skoupá být.
Luna směrem k slunci dorůstá…“

Hlavní postava je silná, odhodlaná osobnost – inspirativní žena, která si už několik staletí tahá tíhu utrpení, smutku a samoty všude s sebou. Stále mění útočiště ve snaze zbavit se jejího pronásledovatele, který je odhodlaný stát se jejím partnerem. Ať Bess uteče kamkoli, on ji pokaždé vypátrá a zničí vše, co je jí drahé.

Nebezpečí přijde jako vždy z daleka. Nikde na mne nečíhá, ale pronásledujeme mne. Nesmím dopustit, abych se začala cítit v bezpečí, byla bych pak zranitelná.

Dcera Čarodějnice mě bavila od začátku do konce. Konečně jsem po delší době mohla dát knize plný počet hvězd. Autorka mě svým neobyčejným stylem psaní vtáhla do děje. Nevím, jak se jí to povedlo, ale zahrnula do příběhu i počasí. :D Časté popisy, (které v některých příbězích přeskakuji) jsem si u Dcery čarodějky užívala, a přenesla jsem se tak do malé, vyhřáté chaloupky, obklopené bylinkami, ptačím zpěvem a vůní lesa.

zdroj

Pokud se neposune datum vydání, tak na konci roku se můžeme těšit na pokračování příběhu s názvem Návrat čarodějnice. Který si já osobně nenechám ujít. ;-)

Ukázka:
Když jsem Tegan vyprávěla o Elizině proměně z nesmrtelné ženy uvázané k Zemi v čarodějnici ve všech ohledech, ukázala jsem jí jen malou část ze slávy kouzel. Zvýšené smysly a sexuální probuzení jsou jen část toho, co zažije skutečně mocná čarodějnice. A já vím, že do téhle skupiny patřím. Gideon se o to postaral. Doufám, že nikdy nezjistím, jakou smlouvu uzavřel s ďáblem, ale viděl ve mně vysněnou společnici. Proč by mne jinak tak urputně pronásledoval po tak dlouhou dobu?

Četli jste tuhle knihu? Také se vám líbila?
Hodnocení: 5/5


Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete objednat v Knihkupectví Dobrovský.

8 komentářů:

  1. Skvělá recenze! :)
    Rozhodně se do knihy pustím!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Kniha tu na mě čeká k přečtení, tak se těším až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju blogerské recenze, protože vždycky objevím tolik dalších nových knížek jako třeba Dceru čarodějnice :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak na tuhle knihu jsi mě opravdu navnadila. Co nejdřív si ji musím přečíst :).

    OdpovědětVymazat