čtvrtek 18. května 2017

Nové Pompeje

zdroj
Nové Pompeje jsou plné pletichaření, polopravd, konspiračních teorií a nebezpečí. Trochu si přiblížíme přírodní katastrofu, která se odehrála před mnoha lety v Pompejích a měla za následek smrt mnoha obyvatel. Napínavý příběh nás nejprve přenese do antického období a poté do současnosti plné překvapení a zvratů.

Kniha je založena na střídání dvou dějových linií. Jedna se týká ženské postavy Kirsten Chapmanové, která znenadání zmizela ze svého pokoje. Její případ byl prošetřen a dívka, byla prohlášena za nezvěstnou. Sama Kirsten neví, co se s ní doopravdy stalo, ale je rozhodnutá tomu přijít na kloub. Děje se s ní něco opravdu zvláštního. 

„A pak se to všechno ukáže.“
Nick ucítil, jak se mu stahuje žaludek. To se přece nemůže dít. „Co se ukáže?“
„Lidé mizí, Nicku. V jednom kuse mizí.“

Druhá linie je věnována inteligentnímu Nickovi Houghtonovi, kterého fascinuje historie, především tragický osud Pompejí. Je zapáleným vědcem, který se svými znalostmi zaslouží o pozornost ze strany mocné společnosti Novus Particles, která si hraje na boha a ovlivňuje lidské životy. Nickovi je nabídnuta fascinující práce, může se stát historickým poradcem v novém projektu nazvaném Nové Pompeje a splnit si tak svůj dávný sen - setkat se tváří v tvář s opravdovým starověkým Římanem.

„Není důvod žít ve strachu,“ zašeptal, „když už jsme mrtví.“
Novus Particles je soukromá korporace, která má volný přístup k nejmodernějším technologiím. Umí přemisťovat předměty, zvířata, ale především lidské bytosti z minulosti do budoucnosti. Tím se otevírá otázka - kdo si zaslouží zachránit a kdo už ne? Společnost není veřejností úplně oblíbená, protože každý se snaží přesvědčit vůdce, aby jim vrátili jejich milované, které potkalo neštěstí. Spolu s přemisťováním lidí souvisí i možnost ovlivňování současnosti, jaký dopad může mít takové zahrávání si s lidskými osudy? Nejen tím se zabývá tato pozoruhodná kniha.

„Tak,“ prohlásila, „neztrácejte příliš času luštěním minulosti, když ta pravá hádanka je budoucnost.“

Další kniha zabývající se otázkou cestování v čase, tentokrát s příměsí vědy a nejrůznějších vědeckých teorií – originálně zpracovaná. Otevírá brány fantazii a alternativní historii. Zjistíme, co by se stalo, kdyby všichni ti nešťastníci nezemřeli v rozžhavené lávě pod vulkánem Vesuvem, ale byli přeneseni do uměle vytvořeného města, postaveného podle architektonických plánů. Objevíme oživlou repliku, která kypí životem a politikou. V knize se dozvíte mnohé o tamním životě Římanů, o jejich zvycích, kultuře nebo architektuře.


„Naší základní prioritou je to, abychom v souladu s mandátem OSN vyhnuli potencionálním změnám minulosti. Současnost, a stejně tak budoucnost, se o sebe umí postarat samy.“

Nové Pompeje se pyšní krásnou obálkou, která skvěle vystihuje celý příběh a ukazuje spojení současnosti s minulostí. Příběh propojuje prvky sci-fi, historického románu a thrilleru. Rozhodně se nemůže řadit k oddechovému čtení, čtenář by knihu měl číst pozorně, aby mu nic neuniklo a pochopil její zápletku. Začátek je pozvolný, autor se rozehřívá ke konci má kniha rychlý spád a měla jsem, co dělat abych stíhala pochod autorových myšlenek.



Pompeje jsou debutem anglického spisovatele Daniela Godfreye. Financial Times tento thriller zařadil mezi nejlepší knihy roku 2016. Už letos vyjde v zahraničí pokračování s názvem Empire of Time. Godfrey vystudoval geografii, píše povídky pro My Weekly a Writers' Forum. Ve volném čase nepohrdne dobrým sci-fi příběhem.

Ukázka:
„To bylo před dvanácti lety, že?“
„Ano.“
„Tak to potom nevím, jak bych vám měl odpovědět. Nemůžeme transportovat předměty nebo lidi z doby bližší než třicet let. To jsme od začátku říkali jasně, i když nám někteří lidé nevěří. Přenosy z blízké minulosti jsou ze své podstaty riskantní a šance na přežití jsou dost mizerné. Z takového časového horizontu k nám nemůžeme přenášet ani obyčejné částice hmoty.“
„Jenom jsem se potřeboval zeptat, než se rozhodnu.“
„Nechtěl bych být necitlivý,“ pokračoval Whelan. „Ale každý rok se odehraje řada podobných incidentů, jako byl ten, který vyústil ve smrt vaší matky. A těla se po nich často ani nenajdou.“

Nové Pompeje jsou napínavým příběhem s originálním prostředím, ve kterém jsem se bohužel v závěru začínala ztrácet a některé skutečnosti nebyly řádně dovysvětleny (i když je možné, že vše do sebe zapadne v dalším díle, který si pro nás autor chystá ;-)).

Hodnocení: 4/5

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete objednat v Knihkupectví Dobrovský.

5 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Knihu jsem v týdnu dočetla a pěkně mě překvapila :) ten otevřený konec, potřebuji pokračování :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Také se těším na pokračování, jsem zvědavá, jak to celé nakonec dopadne. :)

      Vymazat
  2. Knížka zní hrozně dobře, určitě se po ní poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se po ní koukni, myslím, že by se ti mohla líbit. :)

      Vymazat
  3. Mám dočteno a snad bude i brzy recenze.. Kniha byla velkou neznámou, ale nakonec mile překvapila :) Povedená recenze ;)

    OdpovědětVymazat