čtvrtek 25. května 2017

Nebezpečí je blíž, než si myslíš

zdroj
Bestie je zvíře vypráví mrazivý příběh plný děsu, pomsty a strachu. Kniha je mixem žánrů - young adult, fantasy a nechybí ani prvky hororu. 

Mluvil o Bestii, která číhá v propasti plné plamenů. Jak trhá hříšníkům maso z kostí a oni křičí, jak jim dlouhými černými drápy vyškrabuje oči z důlků a jak jejich utrpení nikdy nekončí.

Začátek knihy nemohl být zvolen lépe. Nahání hrůzu, až vstávají chloupky. Úvodní stránky mi připomínaly legendu vyprávějící o dvou sestrách, které byly zrcadlovým odrazem té druhé. Narodily se do temných dob, kdy byly lidé pověrčivý. Strach z neznámého a skutečnost, že od příchodu sester na svět nezapršelo, bylo rozhodnuto, že tyto „čarodějnice“ musí opustit svůj domov a žít v divočině.  Vlastní otec se od nich časem distancoval a po smrti matky vyplula na povrch jejich temná stránka. A sestry se rozhodly pro pomstu.


Sestry vtrhnou do vesnice a způsobí obrovskou zkázu. Do popředí se dostává sedmiletá nebojácná Alys, kterou odmala fascinují příběhy o Bestii. Po řádění nespoutaných sester je nucena s ostatními dětmi prchnout do sousedního Defaidu. Panika a strach se šíří po okolí. Propuká davové šílenství a pod vlivem strachu lidé dělají špatná rozhodnutí. Alysin život nebude zdaleka jednoduchý a čeká ji nejedna zkouška.

Bestie měla velký potenciál, který nebyl zcela naplněn. Úvod mě navnadil, těšila jsem se, co dalšího mě při čtení ještě čeká, ale ono se vlastně to nejzajímavější už událo. Navíc mnoho věcí nebylo dovysvětleno a autorka v podstatě nechala čtenáře, aby si domýšlel sám. Ani v závěru jsme se nedočkali šokující konce. Děj se prostě táhnul a najednou bez větší zápletky skončil.

Dobře si pamatovala na kázání nejvyššího staršího o Bestii, jak umí vyhledat ty, co podlehnou pokušení, a jak je svede ze správné cesty.



zdroj

Příběh vypráví vypravěč, který střídá hrdiny a skáče od zlých dvojčat k nevinné dívce, která přišla o rodinu. První část je opravdu nabitá a je četla s vykulenýma očima, taková fantasy vyvražďovačka. Ve zbylých částech autorce pomalu docházel dech. Pokud se těšíte na nějakou akci, tak v knize je pár momentů, které si užijete. Jsou zde i děsivé pasáže, které jsou zapříčiněné negativními lidskými vlastnosti. Ve výsledku si za všechno mohou lidé sami, svojí povahou a pověrčivostí.

Bestie je zvíře zaujme svojí temnou obálkou a ilustrace nás provází i při čtení. Kniha je rozdělena do pěti částí a každá je oddělena od zbytku textu obrázkem stromů a nechybí ani část básně, na kterou narážíme velmi často v průběhu čtení. Děj mi připomínal Smrtnou zimu díky stejnému prostředí a lidskému chování a předsudkům společnosti. Lidé se schovávají za víru a dřevěné opevnění a čelí tak strachu z neznámého.

Bestie je divé zvíře
pospěš zavřít bránu
jinak k tobě ve tmě přijde
neutečeš k ránu

Bestie je divé zvíře
s drápy ve tvých dveřích
vcucne duši, olízne se
nezaplní teřich

Bestie je divé zvíře
s rozmlsanou tlamou
pošmákne si na masíčku
kůži nechá stranou

I po přečtení anotace jsem nebyla připravená na to, co mě čeká a byla jsem opravdu překvapená. Čtenáře mohu ujistit, že ať předpokládáte cokoli, tak zjistíte, že se mýlíte – už samotný název je zavádějící.

zdroj

Peternelle van Arsdale žije v New Yorku a živí se jako editorka. Nevěřila, že by mohla vydat vlastní knihu, ale povedlo se. Bestie je zvíře vyšla na začátku roku 2017 a díky superrychlé práci nakladatelství Slovart si ji můžeme přečíst i s českým překladem. Arsdale momentálně pracuje již na druhém příběhu, který bude stejně tajemný a zároveň pohádkový.

Ukázka:
Že tam jsou, vycítila ještě dřív, než je uviděla – ty ženy. Nebylo to tím, že by vydaly nějaký zvuk. Alys upoutalo právě to, že z nich žádný zvuk nevyšel, že zaznamenala jejich přítomnost, aniž by k ní patřila nějaká těla. Ale těla přitom měly, to viděla. Ty ženy. Ženy vyrobené z bláta a listí. Vznášely se v trávě, až jejich velké šedé oči, které zářily ve tmě, jako by v nich plálo vnitřní světlo, padly na Alys. A Alys se přesto nebála. Zvědavá byla, to ona. Takové ženy ještě neviděla. 

Recenze psaná pro Literární svět.

Hodnocení: 3/5

5 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Na knížku se chystám :) Všude jsem četl, že je tak trochu zvláštní, tak se jí nechám ráda překvapit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :) Knihy mě zklamala, čekala jsem od ní víc. Ale třeba se zrovna tobě zalíbí. ;-)

      Vymazat
  2. Hodně lidí knihu recenzuje .) Já se na ni sice nechystám, ale možná někdy ještě změním názor :D

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to moc zajímavě. Už dlouho hledám nějaký mix fantasy a hororu, který by mě zaujal a tohle zní dobře. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat