úterý 11. července 2017

Podsvětí


Další kniha od české autorky, která na mě po Nahlížení čekala, byla fantasy s názvem Podsvětí - Artefakt. Kristina Hlaváčková se už představila světu svojí trilogií Dračí oči.

Kniha je rozdělena do několika dlouhých kapitol a je vyprávěna vypravěčem. Celý děj se točí kolem hlavní hrdinky, která je zprvu vykreslená jako smutná šedá myška  –  Sam je totiž maličká osůbka, s nevýraznou barvou vlasů, kterou opustil snoubenec. Později ji poznáváme blíže a zjišťujeme, že vůbec není obyčejná, ale skrývá mnohá tajemství. Navíc má odvahu a kuráž.

„Alex, vážně meč?“ zeptal se Robert najednou.
„Nejsem typ na baseballovou pálku,“ utrousila jeho sestra.

Hned na úvod se dočkáme akční scény, kdy hlavní hrdinka náhodou potkává svého bývalého přítele, o kterém si myslela, že je mrtvý. V úvodu tu tedy máme hned velký šok, po kterém následuje nebezpečná honička, protože zabijáci jsou jim v patách a kulky lítají všemi směry.

zdroj

Samanthu Alexandru Barnet Wolfovou postřelí, spadne do řeky a jako už mnohokrát předtím skončí v nemocnici. Jako zázrakem přežije, ale kolem ní se začínají dít divné věci a Sam neustále hrozí nebezpečí. Její bratr je policejní úředník a snaží se ze všech sil zjistit, kdo napadl Sam. V hloubi duše tuší, že z jeho sestrou se děje něco divného, ale ani v nejdivočejších snech by neuhodl pravdu.
Sam se několikrát někdo pokusí zabít, ale tahle holka ví, jak se má bránit a případným útočníkům to neváhá natřít. K tomu začíná vidět věci, které odporují zdravému rozumu. Snaží se zjistit, co je zač a jak je to s její rodinou. A čtenáři se postupně dostávají k magické části příběhu.

Vynořili se z přilehlých ulic. Chlapi v kožených bundách a zrcadlových brýlích. Znovu ji chytil za ruku a rozběhl se. Neuvěřitelně zrychlil. První kulka jim prosvištěla kolem hlav v momentě, kdy zabíhali za most.

Já fantasy knihy prostě miluju, čtu je opravdu často a ráda, ale v tomhle případě jsem byla spíše zklamaná. Kniha mi ze začátku připomínala detektivku, potom příručku ninja bojovníka a ke konci jsem se konečně dočkala nějaké té nadpřirozené části, ale mně osobně to nestačilo. Chtěla jsem trochu víc draků vlkodlaků a podobných příšerek. :D

zdroj


Ovšem velký plus vidím v postavě hlavní hrdinky, která je sympatická, nebojácná a ve světě se jen tak neztratí. Hrdinka má velké srdce a umí se o sebe postarat. Je mrštná a v žilách jí koluje magická krev. Je to rozená bojovnice, která přežila nejednu škaredou potyčku. Připomínala mi mrštného ninju.
Kristina Hlaváčková zasadila děj své knihy do historické Prahy – tedy reálného světa.  Magie tedy ožívá v současné moderní době.  Pokud se chcete účastnit rychlé honičky, toužíte použít meč nebo potkat draka, tak si přečtěte Podsvětí.  Autorka vás vezme na prohlídku nejen majestátní Prahy, ale navštívíte i Podsvětí, kde vás přivítá Golem i trojhlavý pes.

 „Dál není co vyprávět. Skončila jsem v nemocnici. Měla jsem roztříštěnou lopatku, prostřelenou plíci, zlámaná žebra, klíční kost, potrhanou hromadu svalů a kdo ví, co ještě. Mozek byl bez kyslíku asi déle, než je zdrávo, takže můžu být ráda, že chodím, mluvím a neslintám.“

Kristina Hlaváčková od dětství cestovala mezi Českou republikou a Nigérií. Pochází z architektonické rodiny a v současnosti Hlaváčková pracuje jako Office Manager. Kromě psaní se věnuje překladatelské práci a zamilovala si keramiku.  Je autorkou fantasy trilogie Dračí oči.

Ukázka:
„Podsvětí je azyl všech magických ras. Použití černé magie se trestá smrtí. Zabití a vážné ohrožení jiného se trestá smrtí. Nutná sebeobrana bude vyšetřena. Prozrazení Podsvětí smrtelníkům se trestá smrtí. Napadení Strážců se trestá smrtí. Vstup do zón zakázaných tvému druhu na vlastní nebezpečí,“ duněl Golem, aniž by se tón jeho hlasu jakkoliv změnil.
„Jasný?“ dokončil a Sam přitakala: „Ano, pane.“

Hodnocení: 3/5
Moc děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku! 

8 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá zajímavě zvlášť když je od české autorky. A trh obrázek schodů do neznámá je pěkně děsivý. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Na knihu jsem se kdysi chystala a pak na ni nějak zapomněla, takže děkuji za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká recenze :) Knihu jsem také nedávno přečetla a mám podobný názor. Chybělo mi tam více nadpřirozena, více fantasy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo musí mít dostatek nadpřirozena. :D

      Vymazat
  4. Knížka nevypadá vůbec špatně, poznamenávám si ji a možná se k ní někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám, také si poznamenávám knihy a doufám, že se k nim v budoucnu dostanu. :D

      Vymazat