čtvrtek 4. ledna 2018

Oheň a voda

Oheň a voda je volné pokračování knihy Nepřátelé a milenci, které jsem s napětím očekávala. První díl si mě okamžitě získal a já se už několik měsíců dopředu těšila, až se ponořím do dalšího příběhu od Simony Ahrnstedtové.

V romantické knize Oheň a voda se setkáváme i se starými známými hrdiny a zjišťujeme, jak se jim změnil život. Okrajově tedy nahlédneme do společného života Davida i Natalie. Ovšem hlavním hrdinou je proutník Alexander De la Grip, kterého už známé z předchozího dílu.



Isobel něco vyděsilo a utekla. Podle ní to určitě mezi nimi skončilo. Ale Alexander to ví líp. S Isobel ještě není hotov. Zdaleka ne.


Isobel ráda pomáhám těm, kteří to potřebují, jako dobrovolnice by se rozdala, když se od své šéfové dozví, že významný sponzor Alexander De la Grip přestal přispívat, rozhodne se jednat. Postaví se tomuto mocnému muži a je rozhodnutá získat jeho finance za každou cenu zpátky. Nečeká, že Alexander chce na oplátku společnou večeři. I přes prvotní prostesty – Isobel nakonec souhlasí a zjišťuje, že Alexander není tak špatný společník, jak se na první pohled zdálo. 
Dva rozdílné světy i rozdílné charaktery, přesto je to k sobě táhne.

Isobel Sørensenová  je jednou z postav, která vám prostě musí být sympatické. Je to sečtělá, inteligentní, ctižádostivá, pracovitá žena, která staví na první místo práci, pro kterou žije. Je empatická, praktická se silnými morálními zásadami. Je to zaměstnankyně Medpaxu – humanitární organizace, která pomáhá potřebným a Isobel se nebojí nasadit vlastní život pro záchranu nevinných.

Alexandr je rozený playboy a lamač dívčích srdcí. Téměř každý týden má jinou známost, věrnost mu nic neříká. Rád obráží večírky a rozhodně se nekrotí ani v alkoholu ani v postelových radovánkách. Kromě toho, že je neuvěřitelně krásný je navíc i extrémně bohatý a zábavný. Všechny ženy mu padají k nohám, až na Isobel, které se těmto typům vyhýbá.

„Důvodem tohoto rozhovoru je: vy jste řekla něco hnusnýho, já jsem se šíleně naštval, típnul peníze, co chodily organizace zachraňující lidské životy, a tím jsem zapříčinil masové umírání dětí v Africe?“ ujasňoval si.

zdroj


V knize Oheň a voda se dočkáme dokonce dvou romantických příběhů. Kromě Isobel a Alexandra si posvítíme na život Petera, který kvůli obrovské chybě z mládí ztratil nejen práci, respekt, ale i svou manželku. Na scéně se objevuje Gina mladá uklízečka, která je přistěhovalkyní z chudé rodiny. Zdá se, že ona je jediná, která vidí v Peterovi dobro.  

První díl byl pro mě lepší, uvěřitelnější, takový osobnější. Ve dvojce autorka prostě zkombinovala, co se dalo. Asi chtěla zaujmout všechny ženské čtenářky, protože do děje zasadila nejen detektivní prvky, které hraničily se superhrdinstvím, ale i sado-maso hrátky, které mi chvílemi připomínaly Padesát odstínů šedi. Autorka podle mého zbytečně tlačila na pilu, příběhu by prospělo více jednoduchosti.

Isobel Sørensenová  byla krásná. Stejně krásná jako lesní požár, exploze nebo přírodní katastrofa.

I přes určité výtky je kniha opravdu čtivá a samotný příběh nenudil, naopak byl dramatický a akční. Rozhodně si nenechám ujít třetí díl série Nepřátelé a milenci, který bude určitě velmi napínavý. Tentokrát se ústřední postavou stane odvážný Tom Lexington a jeho protějškem bude novinářka Ambra Vinter.

Švédská autorka Simona Ahrnstedtová má české kořeny (narodila se v roce 1967 v Praze) a zaměřuje se na psaní romantických příběhu. Dříve se soustředila především na historické romány, Milenci a nepřátelé byli jejím prvním románem ze současnosti. Žije nedaleko Stockholmu se svými dvěma dětmi. Ahrnstedtová je zapálená feministka a to se výrazně projeví i v příběhu, který vytvořila.

Ukázka:

„Vypadá to tu draze,“ podotkla. „Mám rád, co je drahé.“ Položil jí ruku tam, kde končí páteř. Náramně dobře v ní dokázal vyvolat dojem, že je vyvolená, žádoucí. Kolikrát už tohle dělal? Obletoval ženu, tak dlouho, až ztratila hlavu a nedokázala myslet na nic jiného než na sex? Vstoupila do výtahu. Asi by ji neměl přitahovat bohatý muž s pochybnou morálkou. Isobel pochopila, že právě tím Alexander je. To, že si nastudoval spousty informací o Medpaxu nebo že dává miliardy miliard mladým internetovým nadšencům, nehraje roli. Jeho hlavním zájmem je svádění a dobývání. 

Hodnocení: 3,7/5

Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Přiznám se, že ani jednu knihu neznám, ale už jenom ten název evokuje něco výjimečného :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, první kniha se mi zalíbila na první pohled a o druhém díle jsem se dozvěděla až nedávno. Ráda bych si je obě přečetla, protože nevypadají vůbec špatně a jako romantická oddechovka naprosto ideální. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Přesně, jak říkáš jako romantická oddechovka jsou naprosto ideální.;-)

      Vymazat