neděle 25. února 2018

Divotvůrce


Divotvůrce je zábavná fantasy kniha o nenadaném čarodějovi s dobrým srdcem. Tuhle knihu pro mládež bych popsala jako dobrodružné, originální a především poutavé vyprávění, které pobaví.

Kellen pochází z mocné čarodějnické rodiny, přesto je to ztracený případ. Ze všech zasvěcenců, kteří se chystají projít čtyřmi těžkými zkouškami je tento hrdina jediný bez magie, která se mu obloukem vyhýbá, i když se Kellen ze všech sil snaží, aby nezostudil rodinu a neskončil jako služebník a otrok čarodějů (protože tenhle nelehký osud čeká všechny, kteří neprojdou zkouškami). Kellen ovládá kouzla pouze v teoretické rovině, naštěstí je vyzbrojený důvtipem, inteligencí a může se spolehnout na své triky, lsti a podvody, kterých má v rukávu schovaných přehršel.

„Dávej si pozor, kam plaveš, synu rodu Ke. Muži se často utopí, když se v neznámých vodách ponoří příliš hluboko.“


Tahke série zaujme nejen povedenými obálkami, ale i sympatickými postavami a poutavým dějem, u kterého se zaručeně pobavíte. Kniha je psána ich- formou z pohledu milého hlavního hrdiny - 15 letého Kellena, který to v životě nemá vůbec lehké. A odmala musí válčit s nepříznivým osudem.
Kniha pro mládež nás seznamuje s novým světem a my postupně odkrýváme mnohá tajemství a zjišťujeme, že nic není takové, jak se na první pohled může zdát. V ději hrají výraznou roli karty, jejichž význam je důležitý (taky mají své čestné místo na obálce knihy). Umí totiž předpovídat budoucnost, na druhou stranu se skvěle hodí na hraní, ale především jsou neocenitelnými pomocníky v boji. Prostě mají všestranné využití.

Staří mistři čarodějové říkají, že kouzla mají svou chuť. Ohnivá kouzla jsou koření, které pálí na špičce jazyka. Dechová magie je jemná, takřka chladná, a chutná jako lísteček máty mezi rty.

Zajímavý na knize jsou především průvodci Kellena, kteří mu zkříží cestu a zároveň výrazně ovlivní jeho cestu. Moji nejoblíbenější postavou je zrzavá, svérázná, schopná, drzá a především tajemná Ferius Parfax, která Kellenovi nejednou zachránila život a samozřejmě nemohu nezmínit agresivního, mluvícího a totálně nevyzpytatelného kočkoveverčáka Reichise, který příjemně okoření děj.
Kniha je chytlavá a napínavá hned od prvních stránek, kdy hlavní hrdina vyzve na souboj nejobávanějšího spolužáka, kterého se pokusí přelstít nebo bude ponížen. Kellen využije všech úskoků, které ho napadnou, ze všech sil se snaží něco dokázat a především najít své místo v životě.

„Dějiny píší vítězové,“ pravila, „ale pravda si vždy najde způsob, jak se zjevit.“

Do příběhu jsou zapojeny i mocenské machinace a politické záležitosti. Zemřel klanový kníže a na jeho místo si brousí zuby nejeden uchazeč. Všechny klany chtějí uspět a o to víc na Kellena padá zodpovědnost. Jeho vlastní otec, jak se zdá, Kellena považuje za hanbu rodu. Jeho 13 letá sestra je jeho úplným opakem, Shalla je považována za jednu z nejtalentovanějších osob na škole, o to víc se Kellen za svůj neúspěch stydí.


„Nepotřebuješ žádné úskoky, Kellene. Ty si myslíš, že ano, ale jenom proto, že si nevěříš.“

Autor si vytvořil i vlastní slovník nových výrazů a obohatil příběh například o Jan´Tepy (ti, co projdou zkouškami, kteří perfektně ovládají magii) a Sha´Tepy, kteří se poté, co pohoří u zkoušek stanou služebníky a otroky. V ději nechybí ani nekhekové,bájná stvoření, která podle pověstí vyškrabávají oči čarodějům.

Divotvůrce je neotřelý příběh, který je čtivý a obsahuje spoustu chytlavých hlášek a mnoho sarkastických průpovídek, které zpříjemní den. Tahle série v žánru young adult se určitě řadí k těm povedenějším a zaručeně si získá řadu obdivovatelů. Je to milá, zábavná oddechovka plná triků, kouzel, karet a kočkoveverčáků. Už 19. března se dočkáme pokrčování téhle napínavé série, které si nenechám ujít.

„Jeden je lhář a druhá je zrádkyně rodiny,“ konstatoval otec. „To je naše krev opravdu tak slabá? Tak zkažená?“

Sebastien de Castell je kanadský autor, který žije ve Vancouveru se svou ženou a dvěma agresivními kočkami. Za svůj život okusil už mnoho profesí, byl nejen archeolog, učitel, projektový manažer, herec, ombudsman, hudebník, designér, ale třeba i choreograf bojových umění.  Castell se proslavil fantasy sérií pro dospělé s názvem The Greatcoasts, která byla nominována na řadu cen. V českém překladu tomuto spisovateli bude vycházet již druhý díl série Divotvůrce.

Ukázka:
„Nedělej to, Kellene,“ naléhala Nephenie a zrychlila krok, aby mi stačila. „Ještě je čas odstoupit.“ Nephenie si povšimla mého váhání a zbytečně dodala: „Tennat se vytahuje po celém městě, že ti zpřeráží hnáty, jestli se mu postavíš.“ Usmál jsme se, hlavně proto, že to byl jediný způsob jak zabránit, aby se strach, který mi svíral žaludek, neprojevil na mé tváři. Ještě nikdy předtím jsem nepodstoupil čarodějnický souboj, ale byl jsem si celkem jistý, že zkamenět před soupeřem strachy není zrovna účinná taktika.

Hodnocení: 4/5

Děkuji Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

8 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá dobře. :) Myslela jsem si, že to není kniha pro mě, i když teď po přečtení tvé recenze, uvažuju, že knihu pořádně prostuduju. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. :) Kniha prostuduj - má, co nabídnout. :)

      Vymazat
  2. Já jsem Divotvůrce dočetla zrovna dneska. Docela dlouho jsem váhala nad tím, jestli mu dát čtyři nebo pět hvězd.
    Bylo to milé - pro mě především oddechové - čtení, které se četlo vyloženě samo, na druhou stranu, i když byl příběh pěkný, byl celkem jednoduchý a místy poměrně předvídatelný. Ale líbil se mi Kellen s Ferius a hlavně Reichis a jeho hlášky, takže jsem se nakonec rozhodla pro pět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem váhala stejně jako ty, jestli mám dát čtyři nebo pět hvězd. U mě to nakonec vyhrály ty čtyři, ale bylo to fous veverčáka Reichise. :D

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla na podzim a moc se mi líbila :) Vážně byla taková neotřelá, úsměvná a hlavně jsem si oblíbila Reichise :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Příběh to byl pěkný, jsem zvědavá na pokračování. :)

      Vymazat
  4. To je náhoda, dneska jsem zrovna taky vydala recenzi :)

    OdpovědětVymazat