sobota 30. března 2019

Shannarova píseň přání

Shannarova píseň přání je třetím dílem fantasy série Shannarův meč. Jedná se o dobrodružnou výpravu po světě obklopeném magií, kde čeká nebezpečí na každém kroku.
Já už jsem se dlouho těšila na návrat do Čtyřzemí, tuhle sérii jsem si oblíbila. A to nejen kvůli skvělému seriálu Letopisy rodu Shannara, ale kvůli popsanému dobrodružství a silným hrdinům.

Allanon opět zavětřil možnou zkázu světa a vydává se znovu hledat do řad rodinu Ohmsfordů. Tentokrát je vybraná ženská hrdinka Brin, která ovládá píseň přání, aby překazila plány temnotě. Brin je vyděšená, ale odhodlaná pomoci.  Jako jediná má moc svoji písní změnit skutečnost. Vydává se tak na cestu za zničením knihy, která pomocí černé magie přetváří své následovníky v mocné nepřátele. Briin bratr nečekaně dostává v příběhu také svoji roli a zažívá vlastní zrádnou výpravu, na které ho provází celá řada zajímavých společníků.  Společně musí bojovat a nevzdávat se.

Cítím, že se blíží něco zlého, něco strašného. Nevím, co to je. Mám pocit, že mě někdo sleduje, celou dobu mě někdo pozoruje, ale nikde nikoho nevidím.

V knize nalezneme spoustu soubojů, příšer, pochybností, magie, odhodlání, proroctví, ale především odvahy. Shannarova píseň přání stejně tak jako její předchůdkyně je vyprávěna vypravěčem a odehrává se v budoucnosti.  Kdy vláda lidí byla zničena válkou a zbraněmi, které přetvořily přeživší a vznikly nové rasy, které mezi sebou snaží vytvořit rovnováhu, ovšem válka je stále  nablízku a připravena se hlásit o slovo.  

Opět na nás v knize čeká krásně zpracovaná mapa a setkáme se sterými dobrými hrdiny. Jsem ráda, že byla zmíněna Eretria a Wil. Samozřejmou stálicí je druid  Allanon, ale potkáme i nové tváře, které zamíchají s příběhem.

Tahle série není žádnou novinkou, právě naopak. Byla sepsána již před několika lety, když byl žánr fantasy ještě v plenkách. Autor byl jedním z průkopníků, i když mu mnozí nemohou odpustit, jistou podobnost s díly Tolkiena. Já jsem osobně ráda, že takových dobrodružných, čtivých děl vzniklo více a nějaká paralelami nemůže zkazit zážitek z četby.

Chci, abys mi věřila, jen protože říkám, že to tak má být. Žádám tvou plnou důvěru ve chvíli, kdy bys mi nejspíš věřit neměla. To vše po tobě chci a na oplátku nedostaneš nic. Vůbec nic.



Příběh se mi dobře četl, i přes fakt, že jde o stejný postup, jako v předchozích dílech. Na bedrech vybraných postav spočívá osud světa. A oni musí vsadit své životy, na záchranu ostatních, utkat se s černou magií a spasit zemi. Tenhle fantasy příběh je nejen pro dívky, ale i pro chlapce. Mohou ho číst mladí i staří. Dokáže zaujmout širokou skupinu lid, kteří nepohrdnou žánrem fantasy.

Jelikož je tahle série založená na prvcích s podobnými rysy, tak je prostě dopředu jasné, jak to celé skončí a je mi jasné, že to může řadu čtenářů odradit. Mně osobně se příběh četl dobře, i když musím uznat, že byl zbytečně některými popisy a scénami natažen a určité nepředvídatelnost by rozhodně neuškodila. Taktéž nejde o nejlepší díl, který jsem četla. Právě naopak, kvalitou dramatičností to šlo od skvělého prvního dílu dolu. Ale stejně mě čtení pořád bavilo a tahle dobrodružná výprava měla své kouzlo.

Ukázka:

Druida podle všeho již dvacet let nikdo neviděl, mezi posledními to byl Wil Ohmsford, všichni však jeho jméno znali. Každý věděl o temném, záhadném poutníkovi, který procestoval celé Čtyřzemí. Byl to myslitel, učitel a dějepisec, člen řádu druidů, učenců, kteří měli za cíl vyvést pokáze starého světa rasy z chaosu a pomoci vytvořit dnešní vzkvétající civilizaci.  Z toho řádu však přežil jen on sám. Právě on vzal před více než sedmdesáti lety Shea a FLicka Ohmsfordovy  spolu s Menionem Leahem  na pouť Temného mága.   Právě on přesvědčil Wila Ohmsforda, mladého léčitele ze Storlocku, aby chránil mladou elfskou dívku Amberle Elessedilovou  na cestě za Krvavým plamenem, aby mohly obnovit život kouzelného stromu Ellcrys a znovu uvěznit démony útočící na Západní zemi. Všichni příběhy o Allanovi znali. Proto také věděli, že když se starý poutník objeví, nevěstí to nic dobrého.



Hodnocení: 3,7/5

Děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!

7 komentářů:

  1. Skvělá recenze :) Ráda jsem koukala na seriál Shannara a proto bych si chtěla přečíst i knihy :) Vypadají lákavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě taky moc ráda koukala na seriál, a když už skončil, tak jsem nadšené, že jsem se mohla pustit do knih, které jsou plné dobrodružství. :)

      Vymazat
  2. Shannara me dost zlakala a uz pred nejakou dobou jsem si to dala na seznam... tak doufam, ze se mi bude libit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, že se ti bude líbit. :) První dva díly byly rozhodně ještě lepší. ;-)

      Vymazat
  3. Mě zatím tahle série vůbec neláká. Přitom si myslím, že by to mohlo být něco pro mě, ale nějak se toho bojím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není se čeho bát. :D Zkus se začíst do prvního dílu, a když to nebude nic pro tebe, je snadné sáhnout po jiné knize a třeba zrovna zjistíš, že tě tohle fantasy dobrodružství baví. :)

      Vymazat
  4. Já kolem ní chodila hrozně dlouho v knihkupectví, tak aspoň teď vím, že má cenu si ji přečíst :)
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat