středa 7. dubna 2021

Mlha nad Shadow Sands

Mlha nad Shadow Sands aneb Zlo číhá i tam, kde ho nevidíš je druhým dílem nové série od oblíbeného autora Roberta Bryndzy, který proslul svými thrillery. Bestsellerem se stala již série s inspektorkou Erikou Fosterovou. Jedná se o britského autora, který se několik let živil jako herec. Ke psaní ho přivedla úspěšná divadelní hra, kterou sám sepsal a za kterou sklidil úspěch. Kromě thrillerů v začátcích vytvořil i romantické komedie. Nyní žije s manželem na Slovensku.

Autor rád komunikuje s fanoušky, váží si veškerých zpráv a zpětných vazeb. Na základě připomínek dokonce přepsal toto dílo a do děje přidal fascinujícího sériového vraha Petera, kterého čtenáři s chutí nenávidí. Líbí se mi, že autor dá na názor čtenáře a zajímají ho názory druhých.

„Kate, vždycky jsi byla idealistka. Představovala sis, že jako policistka můžeš konat dobro. Jenže zlo už existuje. Poldové nemůžou šířit dobro o nic víc než Zoubková víla. Můžou jen lidem zabránit v tom, aby dělali špatné věci…“

Máme tady další případ Kate Marshallové – bývalé policistky, která je nyní soukromou vyšetřovatelkou. A nesmí chybět její věrný mladý asistent Tristan Harper. Kromě děsivého, temné hovyprávění o vodní nádrži, která skrývá němé oběti. A oblasti plné podezřelých úmrtí. Dozví se čtenáři i něco více z osobního života hrdinů.

Kate Marshalová pokračuje ve výuce studentů, ale shodou okolností se připletla i k nálezu mrtvého těla. Spolu se svým synkem narazili na nebožtíka při společném potápění a není se čemu divit, že jí případ začne zajímat, zvlášťě když policie velmi rychle celou věc uzavře jako nešťastnou náhodu a zdá se že dokonce zametá stopy. Na Kate se s prosíkem obrací matka oběti, která vypovídá, že mladý muž, který byl nalezen utopený je výborný plavec, který se pravidelně účastnil soutěží v plavání a že není možné, aby se utopil. Na celé události se hrdince opravdu něco nezdá a tak se rozhodne pátrat. A další pohřešovaná osoba na sebe nenechá dlouho čekat.

„Simon byl střízlivý. Byl zdatný plavec. I kdyby šel plavat do nádrže, měl by rozum. Nešel by do vody oblečený a v botách. Kemp je po vodě necelý kilometr od elektrárny a další necelý kilometr je to k místu, kde ho našli. Skoro každý den trénoval. Stokrát přeplaval padesátimetrový bazén.“

Jak jsem již od Bryndzy zvyklý, opět jde o poutavý thriller. Který hned v úvodu čtenáře přivítá drsným začátkem, ve kterém jsou zprostředkovány hrůzné poslední minuty života mladého plavce. Právě části z pohledu oběti jsou pro mě nejděsivější části každého příběhu a vždy mě z toho mrazí.

Autor v závěru díla upozorňuje, že zmiňované přímořské město, univerzita i obyvatelé jsou smyšlení speciálně pro dějovou linku. Ale pokud by měl Bryndza někam Mlhu nad Shadow Sand zasadit, bylo by to podle něj na jižním pobřeží Anglie vedle města Budleigh Salterton.


Magdalena patřila mezi praktické ženy. Nevěřila v mýty a během studia ji neopustilo logické myšlení. Duchové, skřítci a mýtická stvoření neexistují. Ale když ji obalila masa mlhy tak husté, že neviděla víc než pár centimetrů před sebe, zpanikařila.

Hlavní hrdinka má za sebou drsnou minulost. Odhalila totiž sériového vraha, ale bohužel šlo o muže, s kterým měla intimní život. Ztratila kariéru, propadla pití a přišla o syna. Nyní se snaží napravit poničený vztah s rodinou a znovu se vrátit k práci, která ji bude naplňovat. Jde o zajímavé pozadí celé série, z které mrazí.

Kniha s sebou přináší zmizelé lidi, kteří tiše mizí již roky, rezervoár plný tajemství, mýty, legendy či anglickou mlhu – hustou a mrazivou. A jak už to tak bývá, samotné vyšetřování se stává nebezpečné. Čtenáře čeká napínavý i čtivý příběh, který se čte hrozně rychle. Součástí děje je i mučení, nenávist, podezření, či rodinná i partnerská dramata. Já si jako vždycky čtená moc užila a nemůžu se dočkat pokračování. Bryndza je pro mě vždy sázkou na jistotu.

Ukázka:

Simonovi docházel dech, ale přinutil se plavat ještě rychleji. Svaly ho námahou pálily. Plavecký trénink se přihlásil o slovo, takže počítal jedna, dva, tři, a na čtvrtý záběr zvedl hlavu, aby se nadechl. Pokaždé, když se dostal ke čtvrtému tempu, se hučení motoru přiblížilo. Byl dobrým plavcem, ale zranění ho zpomalovala. Když se nadechoval, cítil chrastění. Muž ho praštil do žeber a bolest mu pulzovala tělem. Při plavání zhluboka nabíral dech, jenže polykal vodu a vzduch se mu nedostával do plic. Přiblížil se ke stěně, tvořené mlhou visící nízko nad hladinou, a ta ho zahalila jako studená přikrývka. Simona napadlo, že by ho mlha snad mohla zachránit, ale náhle přímo za ním zaburácel člun a udeřil ho do zátylku. Poskočil dopředu a ponořil se pod vodu. Cítil bolest, jak se mu vrtule závěsného motoru zařízla do masa. Myslel si, že omdlí.

 

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

 

6 komentářů:

  1. Už by mohl vyjít další díl. Asi jsem se autorem docela namlsala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Známý a čtený autor a já od něj ještě nic nečetla... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem zatím vše od autora, pustila jsem se i do téhle série, ale pokračování si teprve musím koupit.

    OdpovědětVymazat