pátek 23. července 2021

Nevlastní sestra

Nevlastní sestra aneb Její příchod všechno zničil je mrazivým thrillerem od Sandie Jonesové britské autorky žijící v Londýně s manželem a třemi dětmi. Kdyby prý Jonesová nebyla spisovatelkou, stala by se návrhářkou interiérů. Kromě psaní románů přispívá jako novinářka na volné noze do Sunday Times či Women´s Weekly.

Je autorkou románu První či Matčina hra – což je psychologický thriller o ničivém vztahu mezi Emily jejím přítelem a jeho matkou. Více se můžete dočíst v této recenzi.

Obálka knihy upozorňuje, že po přečtení díla už nebudete otvírat dveře cizím lidem s takovým klidem. Hlavní hrdinové jsou toho zářným příklad, jelikož tím, že vpustili do domu neznámého hosta, nevratně změnili svůj osud.

"Nevíš o té ženské ani ň. Zničehonic se tady ukáže, tvrdí, že je dítě mého zesnulého manžela, a ty chceš vážně věřit tomu, co říká? Hodláš jí dovolit, aby pošpinila památku tvého otce? Může to být naprosto kdokoli. Ale řeknu ti, kdo to určitě není…“

Tenhle psychologický thriller vypráví o napjatých rodinných vztazích. O rodině, která se odcizila navzájem. Při jedné vyžadované rodinné večeři dojde k neskutečnému překvapení. Na dveře nečekaně zaklepe nezvaný host. Mladá žena se ptá po mrtvém tátovi, který je údajně i jejím otcem. Nastupuje naprostý šok a nevěřícnost.

Jess všem dokonale zamotala hlavu a tohle utajené nemanželské dítě začíná otvírat staré rány. Vzniká obrovský zmatek a rozbíhá se pátrání a odkrývaní tajemství. Dochází k vylévání zlosti a vše se postupně začne vymykat z rukou.

Dílo je vyprávěno z pohledu dvou hlavních hrdinek: sester – Kate a Lauren. Každá z nich je úplně jiná a obě si navzájem závidí. Každá řeší jiné problémy, a i když na prvním pohled vypadají spokojeně, tak se trápí.

Za ta léta se chytila do pasti, kdy dokáže štěstí a sebeúctu ostatních posuzovat jedině podle toho, jestli mají, nebo nemají děti. Používá jejich schopnost mít dítě jako nějakou měnu, která jim přináší takové bohatství, o jakém se jí nesnilo ani v těch nejdivočejších snech.

Kate stravuje touha po dítěti, dochází na umělá oplodnění a každý neúspěch ji vnitřně ničí. Na druhou stranu má čas na svou skvělou kariéru redaktorky.

Lauren zase touží po kariéře a času sama pro sebe. Má velkou rodinu, ale strádá a manželství prochází krizí. Navíc se její manžel změnil v agresora, který ji terorizuje.

Nevlastní sestra je čtivá, svižná kniha a stejně jako čtení Matčiny hry jsem si užila. Dílo přináší šok, domácí násilí, nevěru, tajemství i lásku. V rodinném dramatu nechybí konspirační teorie. Kdo je vlastně Jess? Je to podvodnice? Vydává se za někoho jiného? Nebo jim jejich milovaný tatínek neřekl všechno? Kde najdou pravdu? Pokud rádi čtete psychologické thrillery o ničivých vztazích, Nevlastní sestra je knihou přesně pro vás.

Ukázka:

Cože?“ zalapá Kate po dechu a svět se s ní roztočí. Podívá se na matku, která zůstane stát s otevřenou pusou, jako by zamrzla v čase. „Ale… to není možné,“ zakoktá. Její hlas zní, jako když jí hrdlo svírá něčí ruka. „Myslím, že byste měla radši odejít,“ zní Rosina první slova. „Nevím, kdo jste ani co chcete, ale nemáte právo sem takhle vpadnout.“ „Jmenuju se Jess a chci jen vidět svého otce – to je všechno.“ „jenže tady nikdo takový není,“ prohlásí Kate, která jako by se najednou vrátila do přítomnosti. „Přišla jste na špatné místo. Hledáte špatného muže.“ „Omlouvám se – já jsem jenom chtěla…,“ spustí Jess. „Odejděte odsud – okamžitě!“ vyštěkne Rose tónem, jaký u ní Kate nikdy předtím neslyšela.

Hodnocení: 3,2/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře: