pondělí 26. července 2021

V temnotě

V temnotě je další dílem dramatické série nesoucí název Zoe Bentleyová od nadaného finského autora. Mike Omer umí dokonale vykreslit myšlenky sériových vrahů. Jedná se o povedený propracovaný detektivní thriller plný napětí.

Mike Omer píše velice čtivé a znepokojivé příběhy. Jeho díla jsou zarážející a nevšední. Rozhodně o nich budete přemýšlet. Autor se zabývá psychikou sériových vrahů a má štěstí, že jeho ženu jeho koníček nevyděsí, ale je mu velkou oporou a pomáhá mu se psaním.

Pokud by to věděla, nikdy by nevylezla z bytu. Ale já to vím. A ty taky. Utápějí se ve světě svých fantazií a posedlostí, které jsou stále složitější a složitější. Stále živější. A pak nejednou nejsou schopni odolat potřebě ty představy naplnit. A začnou jednat.

Příběh nás zavede do Ameriky roku 2016, kde se na internetu objevilo hrůzné video, které zobrazuje pohřbívání zaživa natáčené naživo s nápisem experiment číslo 1.

Vyšetřovatelé mají co dočinění s vrahem, který přivádí k životu své představy a plní si fantazie. Slídí a sleduje vytypované jedince a pak s nimi experimentuje a natáčí je u toho a oběti se pomalu kupí. Je vidět, že má snahu se zviditelnit, upozornit na sebe a ukázat, jak je schopný a inteligentní.

V knize se objevuje více vypravěčů, příběh je tak různorodější. Ukazuje realitu z různých úhlů pohledu spolu s odlišnými myšlenkami.

Kniha poukazuje na to, jak je v dnešní době snadné vystopovat člověka přes sociální sítě, kolik důležitých informací o sobě někdy i nevědomky prozrazujeme. A že bychom si měli uvědomit, že se pak můžeme stát snadnými cíli.

V temnotě je děsivé čtení. Čtenáře čeká přes 400 stran napětí. V dílech tohoto finského autora jsou určité části psány z pohledu psychopatů a vrahů a to velice věrohodně, až z některých pasáží mrazí. V knize nechybí temnota, napětí, ponižování, šikanování, nebezpečí i smrt.

Nemohla pohnout rukama. Měla je svázané za zády, cítila, jak jí cosi pevného tiskne ob ě zápěstí k sobě. V ústech měla roubík. Z temnoty se začala vynořovat směsice pocitů a útržků vzpomínek. Bolest. Bolelo ji celé tělo, ale nebyla to bolest současná, byla to ozvěna bolesti dřívější.

Hlavní hrdinkou knihy je opět inteligentní forenzní psycholožka Zoe Bentleyová, která se zaměřuje na profilování vrahů. Jejím partnerem je zvláštní agent Tatum Gray. Aby toho hrdinové neměli málo, tak kromě pohřbívání zaživa, Zoe ještě řeší zapeklitý Gloverův případ.

Rod Glover - sériový vrah, který znásilňoval a škrtil. Policie na něho byla krátká, ale Zoe ho v dětství jako jediná odhalila a on je jí teď posedlí. Zoe nedá Glover spát, zvlášť když ji mučí tím, že obtěžuje její milovanou sestru Andreu, která nyní také žije ve strachu, kdy si pro ní nebo pro Zoe přijde.

V ději se nám snoubí minulost s přítomností. Dokonce jsou zde části popisující dětství vraha, či části popisující pohřbívání zaživa. V temnotě je opravdu znepokojivý příběh, který ovšem není pro každého.

Ale já osobně jsem autorovi propadla ihned po přečtení knihy V mysli vrahů. Již tenkrát na mě příběh neskutečně zapůsobil. Nic podobně děsivě popsaného jsem nečetla. Mike Omer dokáže tak věrohodně sepsat myšlení vrahů, že jsem se pak několik dní bála chodit po tmě venku. Opravdu čtivé, napínavé a především znepokojivé dílo, které vyčnívá nad ostatními podobnými mrazivými detektivními thrillery. Pokud tenhle žánr čtete, nenechte si tato díla ujít. Já se nemohu dočkat další části.

Ukázka:

Napřímil se, aby si trochu narovnal a protáhl záda, a do hrobu se přitom sesunulo pár hrstek písku. Zrnka zarachotila na víku bedny a zůstala na něm ležet. Podráždilo ho to. Chtěl, aby bylo všechno čisté a úhledné, až to bude hotovo a on se na to bude dívat a hodnotit své dílo. Pak se ale musel sám pro sebe zasmát, protože si uvědomil absurditu celé situace. Zrovna se chystal zasypat bednu celými tsunami zeminy. Co na tom mohlo změnit pár zrnek písku, která dolů dopadla předčasně? Napadlo ho, jak to asi zrovna teď vnímá další účastník experimentu. Vlastně účastnice. Nejspíš už zaslechla šustění písku nad sebou. A je docela dobře možné, že už i pochopila, co to pro ni znamená.

Hodnocení: 4,8/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Obdivuju, když autor dokáže věrohodně popsat myšlení a jednání vrahů a zločinců. Na mě to ale bude až moc děsivé a mrazivé... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky obdivuji autory, kteří umí psát takto věrohodně. Ohromně fascinující čtení, ale jak píšeš poněkud mrazivé.

      Vymazat