pondělí 30. srpna 2021

Pětiminutový deník vděčnosti

Pětiminutový deník vděčnosti – pro více radosti, štěstí a optimismu sepsala psycholožka a koučka v oblasti štěstí, vztahů a transformace Sophia Godkingová, PhD. Která pořádá přednášky a semináře, ve kterých učí zásadám a praktikám pro štěstí, zdraví a vědomé žití. Godkingová píše publikace, skupinově vzdělává i individuálně koučuje. Kromě toho má ráda pěší turistiku, cyklistiku, kempování, túry, salsu, jógu, pádlování, čtení či hudbu. Více se o ní můžete dočíst na stránkách TheHappinessDoctor.com

Aby byl život skvělý, nemusí být dokonalý.

- Annette Funicellová

Toto dílo o duševní rozvoji chce dosáhnout toho, aby se čtenáři podívali na svůj život jinak. Aby si začali všímat malých i velkých radostí a nepovažovali je za samozřejmost. Cílem je zjistit, jakých darů se vám již teď dostává, jak je život krásný a bohatý. Zjistit na čem vám skutečně záleží a být za vše vděční.

Součástí knihy je i část věnovaná tomu, jak používat deník – který pomáhá k důslednému každodennímu projevování vděčnosti. Deník totiž přináší dobré návyky, kterých je potřeba se držet. Podle autorky stačí vyplnit deník a ten v nese do života optimismus, vděčnost, duševní klid a štěstí. A zároveň vás jeho vyplňování donutí k zamyšlení.

Vděčnost posiluje naši schopnost vyrovnávat se se stresem a podporuje nás v prožívání přítomnosti, zatímco pozitivní emoce jako štěstí nám pomáhají rozpoznat, komu nebo za co můžeme být každý den vděční.

Čtenáře čekají různé deníkové výzvy – deník se může stát pomocníkem na několik týdnů, měsíců či na celý život. Prací s publikací byste měli lépe poznat sami sebe a měli byste si vytvořit zdravější a šťastnější život.

V knize nejsou očíslované strany. Čtenář tedy může publikaci otevřít kdekoli a kdykoli má čas, vyplnit datum a pustit se do psaní. Z toho každá strana obsahuje pobídky k zamyšlení a k inspiraci. A Pětiminutový deník se tak stává společníkem pro klid v duši.

Buďte spokojení s tím, co máte. Radujte se z věcí takových, jaké jsou. Když si uvědomíte, že vám nic neschází, bude vám patřit celý svět.

- Lao-C´

Obsahuje i inspirativní citáty od moudrých lidí ze všech možných oblastí života. Také silné pozitivní afirmace – tvrzení pomáhající rozvíjet optimismus a pozitivní pohled na sebe a svůj život, v duchu si je můžete opakovat. A nechybí různé otázky. Například nezapomenutelná vzpomínka, co dává vašemu životu smysl, nebo věc, kterou jsem vždycky chtěla udělat.

Pětiminutový deník vděčnosti je zajímavá a především skladná publikace s uklidňující obálkou. Během čtení jsem narazila na řadu zajímavých citátů i pozitivních tvrzení a spolu s různými otázkami mě donutili k přemýšlení. Celá publikace vlastně směřuje k tomu, aby člověk pochopil vděčnost jako nezbytnou součást šťastného, zdravého a smysluplného života. Jelikož podle Sophie Godkingové - tajemství štěstí začíná u vděčnosti. A na tom něco je, člověk by měl být vděčný za to co má. Může se zdát, že sousedovi jablka jsou červenější, ale může to být pouhý klam. Co závidíte jiným, mohou oni závidět vám. Proto je třeba radovat se z maličkostí a hlavně se zbytečně nestresovat.

Ukázka:

Vděčnost je uznání, které pociťujeme vůči lidem, zkušenostem a věcem v našich životech za to, že nám nějakým způsobem pomohli nebo nás podpořili. Vděčnost prožíváte, když jste plní života a radosti a jste spokojení s životem takovým, jaký právě v daném okamžiku je. Vděčnost v sobě už nějakou dobu rozvíjíte, jestliže se sami cítíte být víc odolní, spokojení a optimističtí obecně vnímáte větší soucit, laskavost a propojení s ostatními.

Hodnocení: 3,6/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Naopak mám dojem, že čím víc ti přijde že je život skvělý, tím spíš se něco po****

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle druh seberozvojových knih mě vždycky zajímala... Bohužel držet se jejich rad není vždy tak snadné. :)

    OdpovědětVymazat