pondělí 20. září 2021

Za dveřmi tma

Za dveřmi tma je samostatným debutovým thrillerem britské autorky Anny Baileyové, která se narodila v Británii, ale tvůrčí psaní vystudovala v Americe. Chtěla se stát novinářkou, ale osud tomu chtěl jinak a ona začala pracovat ve Starbucks. Nakonec se vrátila zpátky do rodné země a začala psát toto znepokojivé dílo, do kterého promítla své zkušenosti s americkou kulturou a povahou.

Ospalé maloměsto Whistling Ridge je svědkem zločinu. Abigail Blakeová je milá 17 letá dívka, která se jednoho večera nevrátila z večírku domů, a tím začalo vyšetřování nevysvětlitelného zmizení. Abigail držela celou svoji pošramocenou rodinu pohromadě a teď když je pryč se začíná všechno rozpadat. Její bratr Noah se cítí odstrčený, přišel o možnost studovat na vysoké škole, zhřešil a otec z něj chce jeho touhy vytlouct. Jude nejmladší z dětí, žije s tím, že je pro ostatní neviditelný. Kulhá a otec ho kvůli tomu nebere jako sobě rovného. Sebastian je hrubián a opilec, který si vybíjí zlost na své rodině. Prožil si za války hrozné věci a nedokáže žít s tou vinou. Matka ze strachu jen přihlíží.

Pak tu máme Emmu, která se velmi trápí. Abigail nechala na večírku a teď utápí své výčitky v alkoholu. Kromě toho kvůli své tmavé pleti nezapadá do města, které ji na tuhle odlišnost neustále upozorňuje. Stejně je na tom Rat pocházející z Rumunska, který je považován za přivandrovalce a snadno se stává terčem pomluv a nenávisti. Je jiný a to městu stačí, aby ho považovala za podezřelého.

Mám ztrácet čas snídaní? Mám jet do školy autem, nebo autobusem? Ke komu si přisednu při obědě? U koho mám největší šanci, že na mě nebude civět s nechutí, jako by našel zespodu na lavici přilepenou žvýkačku? Když ale zahájí nový den douškem alkoholu, bude to od ní vyžadovat pouze jedno rozhodnutí: Mám pít dál?

Vypravěč náhodně skáče od jednoho hrdiny k druhému a nahodile střídá přítomnost s minulostí. V ději nechybí protest, pomsta, rebelie, drby, klepy či předsudky. Výraznou roli hraje i náboženství a vštěpování hodnot. Dílo neopomene ani homosexualitu či domácí násilí, nevyhýbá se nejrůznějším palčivým tématům.

Kniha je rozdělena na úseky před a po zmizení Abigail. Příběh oplývá mrazivou až hrozivou atmosférou. Podává pravdu o tom, co se skutečně odehrálo. A čtenář celou dobu čeká na závěrečné rozuzlení. Autorka navíc zvolila zajímavý styl vyprávění.

Tenhle detektivní thriller vypráví o zmizení mladé dívky, které strhne masku spořádanému maloměstu. Ukazuje, že mnoho obyvatel má své prohřešky a tajemství. A tahle trhlina na fasádě místní komunity způsobí, že sousedé si jdou po krku a pomlouvají se navzájem. A nikdo není zcela bez viny.

Strach, který měla z manžela, z jeho pěstí a řevu, způsobil, že jeho spokojenost povýšila nad svou vlastní i nad spokojenost svých dětí. Jenže co je to za lásku, je-li vynucená hrozbou? A co se odehrává v Samuelovi, když mu taková podoba lásky vyhovuje?

V příběhu se místní pustí především do těch, kteří nezapadají, protože ti si to podle nich mají odskákat. U mnohých přetrvává nedůvěra v přistěhovalce, odmítají je respektovat a je zde patrná dokonce nenávist. Dílo upozorňuje na mnohé problémy doby, ukazuje rasismus, předsudky nemorální chování, týrání, apod.

Za dveřmi tma je poutavá, ale zároveň pochmurná četba. Takový depresivní příběh o rozpadající se rodině, které vládne tyran, který rád ubližuje a ponižuje. A bylo opravdu děsivé číst o všech zvěrstvech, co napáchal.

Pro mě osobně nebylo lehké knihu číst. Je děsivé, jak se někteří lidé neumí chovat a týrají tak své okolí. Čtení o domácím násilí nebo útokům na lidi, kteří se něčím vymykají mi nedělalo dobře. Kniha byla na můj vkus až moc depresivní a užírala mě nespravedlnost. Na mě jsou přeci jenom zmiňovaná témata až moc těžká a děsivá. Ovšem milovníci temných thrillerů si přijdou na své.

Ukázka:

Další den je neděle a Blakeovi si zatím nedokážou představit, že se jako obvykle v kostele posadí do řady na skládací plastové židle, ale Abigail vedle nich sedět nebude. Další den je neděla a Emma by měla odbarvit Abigail vlasy, protože se jí už zrzavá barva omrzela, i když ví, že rodičům se to nelíbí a budou tvrdit, že vypadá jako coura. Další den je neděle a Emma leží v posteli, nespí, poslouchá, jak vyjí kojoti, a přeje si být jedním z nich. Ráno si zkontroluje telefon, ale zprávu od Abigail, že se dostala v pohodě domů, tam nenajde. Pohledem zabloudí k prádelníku, kde leží neotevřená krabička s odbarvovačem, a jakýmsi šestým smyslem vše pochopí. Na konci týdne se bude Abigail prázdně usmívat ze stovek letáků připíchnutých na telefonních sloupech, tabulích a nástěnkách zdejší kongregace.

Hodnocení: 2,8/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Ani já o těchto tématech nečtu moc ráda. :/ Proto jsem si také tuhle knihu nechala ujít.

    OdpovědětVymazat