čtvrtek 21. října 2021

Beze svědků

Beze svědků je nervy drásajícím mysteriózním thrillerem od britské autorky Lisy Jewellové, která žije se svou rodinou v Londýně a dříve pracovala jako PR asistentka v módním odvětví a jako recepční. V roce 1998 vydala první román Ralph´s Party. Za svou plodnou kariéru již vydala dohromady osmnáct titulů.

Lisa Jewellová umí šokovat a beze sporu se řadí mezi mé oblíbené autorky současnosti. Její díla jsou neokoukaná, děsivá i strhující. Příběhy má zamotané, opředené tajemstvím a bravurně vystavěné a navíc znepokojivé. Četla jsem její psychologické thrillery Rodina z podkroví a Pod dohledem a byla jsem nadšená. Knihy mě vtáhly okamžitě do děje a čtení jsem si užila. Laďka tak byla nastavena opravdu vysoko, ale přesto dílo Beze svědků předčilo mé očekávání.

A pak přijela policie.

A pak to celé vypuklo.

A dodnes to neskončilo.

Dílo je vyprávěno opravdu různorodě. Chvíli vypráví vypravěč a chvíli je děj vyprávěn z pohledu samotných postav ať už oběti či viníka. Takže jsou čtenáři autenticky předávané hrůzné skutky, děsivé myšlenky či prožité noční můry. Chvíli jsme v současnosti a chvíli se dostáváme do minulosti. Je to opravdu zajímavě podané vyprávění.

Beze svědků aneb vzorná studentka, milovaná dcera, bezvadná kamarádka a najednou je pryč. Tento příběh popisuje nenadálé zmizení 15 leté Ellie Mackové, která se nevrátila z návštěvy knihovny. Bezproblémová, oblíbená dívka mající život před sebou se nenašla, nikde žádní svědci, žádné důkazy a případ pomalu upadal v zapomnění, jelikož pátrání nikam nevedlo. Ovšem matka oběti Lauren se se situací nikdy nesmířila a přestala žít, uzavřela se před svými zbývajícími dětmi, rozvedla se.

Něco jí chtějí ukázat. Možná úlomek kosti, cár zkrvavené látky, fotku napuchlé mrtvoly plovoucí v bahnité vodě v jakémsi odlehlém zákoutí. Po deseti letech, kdy se nic nedělo, se konečně něco dozví.

Lauren se rozpadl celý svět, po zmizení Ellie už nikdy nic nebylo tak jako dřív a ona přestala žít, jen přežívala. Je zlomená, trhlinu v životě nedokázala nic zaplnit, uzavřela, ztratila kontakt se svými zbývajícími dětmi, rozvedla se. Až po deseti letech dochází ke zvratu, jsou nalezeny ostatky Ellie a Lauren již ví, že se dcera domů nevrátí. Jedna kapitola se uzavřela, ale pak potkává Floyda Dunna a jeho zádumčivou, zvláštní dceru Poppy, která jako by z oka vypadla zesnulé Ellie.


Snaha házet vinu na druhé bývá vyčerpávající. Snaha házet vinu na druhé dokáže člověka připravit o rozum… to ohromné množství důsledků, kdy se každá odbočka větví do milionu dalších odboček pokaždé, jakmile si některou z nich neuváženě zvolíte, a vyšle vás na pouť, z níž už nenajdete cestu zpět.

Strhující a temné vypravování plné tajemství, zděšení, hledání, víry, psychických problémů, zoufalství, smutku, žalu, vyšetřování i nehynoucí lásky. Není se čemu divit, že dílo získalo v roce 2018 cenu Goodreads Choice Award.

Beze svědků je neskutečně mrazivá a především znepokojivá kniha. Během čtení jsem měla několikrát husí kůži. A trnula jsem hrůzou, co se ze zmizelou dívkou vlastně stalo. Příběh je složen z pěti částí a je nesmírně napínavě zpracovaný. A jeho čtení mohu jedině doporučit, rozhodně je to čtenářský zážitek.

Ukázka:

Stačil ovšem jediný špatný krok, nepatrný zádrhel v časové ose, a všechno bylo pryč. Nejen jejich láska, prostě všechno. Mládí. Život. Ellie Macková. Všechno se rozplynulo. Všechno navždycky zmizelo. Kdyby dokázala vrátit čas, rozplést jeho zašmodrchané vlákno a poslat ho jako klubko vlny opačným směrem, spatřila by na přízi uzlíky, varovná znamení. Při zpětném pohledu se všechno zdálo od začátku zcela evidentní. Jenže tehdy, když ještě neměla z ničeho rozum, nic takového nepředvídala. Spadla do toho rovnýma nohama, nic zlého netušíc.


Hodnocení: 4,3/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. Naprosto věřím, že jde o skvělou knihu. Ale já si mrazivému a znepokojivému čtení spíš vyhýbám... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No není to žánr pro každého, ale kdo mrazivé čtení vyhledává, tak za mě je tohle jedno velké doporučení. :)

      Vymazat