pondělí 11. října 2021

Klíč

Klíč aneb minulost jedné ženy skrývá klíč k budoucnosti druhé je román s krásnou obálkou vyprávějící o křivdě, ztracené lásce, tragédii i naději. Na svědomí ji má britská autorka Kathryn Hughesová, která po škole na obchodní akademii pracovala v pojišťovnictví, poté provozovala obchod s dárkovými předměty a nyní se věnuje spisovatelské dráze.

V melancholickém, emotivním ději se prolínají dvě časové linie. Minulost od roku 1956 a přítomnost od roku 2006. Dějovou kulisou se stala nemocnice pro duševně choré – Ambergate.

„Těm bláznům tady je nutné ukázat, kdo je tu pánem, nebo si tu budou dělat, co chtějí, a s námi je amen.“

Sarah dělá průzkum pro svoji knihu a není to nikde jinde, než v Ambergate. Tedy bývalé nemocnice pro duševně choré, tato budova byla již před lety uzavřena a nyní chátrá. Hrdinku nezastaví ani zákaz vstupu, na který nedbá a neohroženě prohledává chodby. Nachází staré kufry plné majetku hospitalizovaných osob. Jeden z nich patří Amy Sullivanové, kterou zde zanechal její otec jako mladou dívku, jelikož nad ní zlomil hůl. Ale ve které jistý pan doktor viděl dobro a víru v uzdravení.

Zdravotní sestra Ellen Crosbyová chce pomáhat lidem, rozhodla se jít do nemocnice pro duševně choré. Být zdravotní sestrou je jejím snem, ale brzy zjišťuje, že na oddělení je to úplně jiné než si jaké praktiky se na oddělení dodržují.

„Zapomeňte na šest týdnů ve zdravotnické škole. To byla procházka růžovým sadem. Teď jste přišla fárat do dolu.“ Odmlčela se, aby nechala svoje slova patřičně vyznít. „Jste si jistá, že na to máte žaludek?“

Dramatické vyprávění je zasazené do nevábného prostředí ústavu s psychicky nemocnými lidmi. Popisuje běžný den na oddělení, ukazuje v jakých podmínkách a podle jakých pravidel tu pacienti žili, ukazuje používání barbarských metod léčení s pochybnými výsledky.

Dílo je prostoupeno temnou skličující atmosférou, beznadějí, zoufalstvím i zneužíváním. Postupně odkrýváme bolestné vzpomínky několika hrdinů a jejich různé duševní problémy spolu se šancí na uzdravení.

„Musíme najít klíč, kterým odemkneme, co se tady nahoře děje. Klíč k vaší svobodě se nenachází na svazku hlavní sestry. Je tady, ve vaší hlavě. Prosím, dovolte mi, abych vám pomohl.“


Kniha ukazuje, jak to v ústavech chodilo. Přibližuje pacienty – mnohdy zlomené lidi s různými životními osudy. Nechybí elektrošoky, děsivé incidenty i frustrace z ponurého místa, které je ovšem jejich domovem. Na ústavu jsou pacienti často závislí, jelikož mnohdy nemají kam jinam jít. Já osobně jsem dílo odehrávající se v ústavu ještě nečetla, o to víc na mě zapůsobilo. Při čtení mě mrazilo a po dočtení se mě držela melancholická nálada. Pokud máte rádi dojemné ženské romány a nevadí vám popisy z ústavu – Klíč si přečtěte.

Klíč je dojemné, spletité vypravování od šikovné spisovatelky Kathryn Hughesové, od které jsem zrovna nedávno dočetla velice povedený ženský román nesoucí název Dopis, který vypráví o cestě jednoho psaní, které mělo moc měnit lidské životy. Navíc je zde popsáno soužití s tyranem. Hrdinka už nechce být oběť, ale nemá kam jít a má strach změnit svůj život. Tak omlouvá odporné chování svého muže a stále mu odpouští, když se někdy chová kajícně. Autorka na díle strávila tři roky a sepsala opravdu povedené dílo, které chytne za srdce. Mně osobně sedlo více než Klíč. Ale rozhodně bych si v budoucnu ráda přečetla další díla téhle autorky, jelikož má čtenářům co nabídnout.

Ukázka:

„Byla jsem vyděšená a vůbec se za to nestydím. Měly jsme jen posbírat nočníky, jenomže ty pacientky byly ty nejvíc narušené v celém ústavu. V životě jsem nepracovala tak rychle. A když jsem pak došla na konec oddělení, po mé kolegyni nebylo ani stopy. Pomyslela jsem si, že od ní bylo opravdu hnusné, že mě tam nechala a utekla na hlavní oddělení.“ Pak přešla do šepotu. „Jenže to bylo jinak. Zorganizovali jsme sice pátrací akci, ale našli jsme ji až odpoledne pod postelí jedné pacientky.“ Ellen stála jako přikovaná. „To je strašné!“ „To jsou jen slabá slova.“ Do tónu hlavní sestry se opět vmísil hněv. „Takže když vám řeknu, že se mě pacientka pokusila pokousat, snad pochopíte, jestliže zareaguji tvrdě.“ Ellen sklonila hlavu a zadívala se na podlahu. „Ano, sestro, promiňte.“ „Byla pak v pořádku… myslím vaše kolegyně?“ „To rozhodně nebyla.“ Sestra Atkinsová udělal děsivou dramatickou pauzu. „Našli ji uškrcenou.“

Hodnocení: 3,6/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. Klíč jsme četla v létě, Dopis jsem dočetla dnes a obě knihy se mi líbily moc. :) Autorka prostě umí psát a vtáhnout čtenáře.
    Už se nemůžu dočkat další knihy Tajemství, která má brzy vyjít. :)

    OdpovědětVymazat