neděle 31. října 2021

V jabloňovém sadu

V jabloňovém sadu aneb Myslela si, že má všechno. Dokud nezjistila, že štěstí na ni čeká úplně jinde. Je ženským románem od autorky Susan Wiggsová, jejíž díla se pravidelně umisťují na seznamu bestsellerů deníku New York Times. Podle jejího románu V jabloňovém sadu dokonce vzniká filmová adaptace. Wiggsová je bývalá učitelka, absolventka Harvardovy univerzity a kromě toho vášnivá turistka, amatérská fotografka, lyžařka i golfistka. Momentálně žije na ostrově v Pugetově zálivu.

Hlavní hrdinkou díla je sympatická Tess Delaneyová – odbornice na starožitnosti, která pátrá po starých pokladech a vrací je právoplatným majitelům nebo organizuje aukce. Objasňuje kousky historie a odhaluje nejasnosti. Ovšem nějaké skutečnosti by měly zůstat tajemstvím, jelikož pravda se ne vždy dobře poslouchá.

„Ale přišla jsem na to, že lidská představivost a vynalézavost neznají mezí. Našla jsem poklady na všech představitelných místech, od šedesát metrů hluboké vyschlé studny po vnitřek parního válce. Někdy je nejrozumnější ukrýt předmět přímo na očích. Měla jsem klienta, který si stradivárky nechával na plastovém stojanu vedle otlučené kytary a ukulele z Maui. Dvakrát ho vykradli a v obou případech zloději housle přehlédli.“

Pomáhá jiným, ale její vlastní minulost je pro ni záhadou. Její matka ji odmítá prozradit cokoli o otci a ani tu pro dceru není, jelikož kvůli práci stále cestuje. Zvykla si, že nemá rodinu a proto je pro ní obrovský šok, když ji jednoho dne zaklepe na dveře kanceláře bankéř s novinkou, že ji její dědeček odkázal půlku jabloňového sadu. Tess je touto zprávou zaskočena, zvlášť když se dozvídá i o své sestře. Tahle událost se stane zvratem v jejím hektickém životě.

Součástí knihy jsou i nejrůznější recepty popsané do detailu se surovinami i postupem. Například si čtenář může podle návodu připravit levandulový koláč, jablečné čatní, hroznovou a rozmarýnovou focaccia, pečenou horkou čokoládu nebo dánský jablečný koláč.

„Krok první: dechová cvičení.“ „super. Jestli existuje jedna věc, kterou dokážu dělat bez nácviku, je to dýchání. K sakru, narodila jsem se a už jsem věděla, jak na to.“ „Dechová cvičení se dělají vleže.“ „Tomu se jinak říká spánek.“ „Jsou doporučené meditace. Nepředpokládám, že meditujete.“ „Jak jste to uhodl?“ Znovu se podíval na seznam. „Jóga?“ „Nene.“ „Jakékoli pravidelné cvičení?“ Zamračila se na něj. „Pobíhání po letištích. A po nákupech.“

Tess se se strachem vydává do Archangel (malebného místa), kde se poprvé seznamuje se svobodným empatickým bankéřem Dominicem Rossi a se svými příbuznými. Tessa se dříve neustále nervovala a sužovala ji neléčená úzkost. Nyní začíná rozkvétat, postupně si zvyká na zdejší pomalé tempo, přírodu, děti a zdá se, že je poprvé v životě zamilovaná.

Dílo je zasazené do líbezného prostředí a vypráví o rodině, přátelství, vřelosti, lásce i těžkostech. Nechybí ani popisy krajiny. Navíc kniha V jabloňovém sadu odhaluje zapomenuté příběhy a oživuje staré vzpomínky. A v neposlední řadě se odkrývá rodinná historie i za období druhé světové války.


„A pokud nevěříte, že vzpomínky jsou cennější než peníze, pak možná ještě nemáte ty správné vzpomínky.“

Od autorky Susan Wiggsové jsem nedávno četla knihu Knihkupectví ztrát a nálezů, která je rovněž ženským románem. Jedná se o milostné, něžné, vřelé i dojemné čtení. Příběh mi vháněl slzy do očí, jelikož hrdinka čelila mnoha ranám osudu, přišla o své blízké, zdědila obchod i s dluhy a dědečka s děravou hlavou. Ale zároveň mě nabíjel nadějí a optimismem. Dílo ukazuje, jak je důležité se nepoddat ranám osudu a především se nebát jít za svými sny.

Pokud rádi čtete jednoduché, oddechové, ženské romány o lásce, které jsou navíc dojemné, tak sáhněte po dílech Susan Wiggsové.

Ukázka:

„Takže nám vypršel čas. Rekordní sklizeň nebude… Řekněte nám, co můžeme očekávat,“ vybídla ho Tess. „Pane bože, Tess. Všichni známe odpověď,“ pronesla Isabel, vstala a začala přecházet po místnosti. „Budeme to tu muset vyklidit. A pak… ach bože.“ Přitiskla si dlaně na obličej. „Poslouchej,“ Tess se postavila. „Dostaneš se z toho. Je to jen byznys. Nic jiného.“ „Ne,“ odpověděla Isabel, spustila ruce a došla k ní. „Možná pro tebe, ale pro mě, dědečka a pro lidi, kteří tu jsou celé roky, je to náš život.“ „Pak si najdeš nový život,“ namítla Tess. „Lidé to dělají každý den -“ „Pro někoho to platit může,“ odsekla Isabel. „Ale ne pro mě.“ „Nemůžeš dovolit, aby tě to porazilo.“ Tess cítila, jak ji začíná bolet hlava. Otočila se k Dominikovi. „Co bychom potřebovali k nápravě? Zázrak?“ „Ano, zázrak by byl skvělý.“


Hodnocení: 3,5/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. Na tuhle knihu se strašně těším. Autorčina předchozí kniha Knihkupectví ztrát a nálezů se mi totiž líbila hodně a mile mě překvapila. :))

    OdpovědětVymazat