středa 20. března 2019

Světla na obloze

Oficiální anotace:
Ósa, sedmnáctiletá dívka, žije se svou rodinou na nehostinném a chladném ostrově a musí si, spolu s ostatními, své živobytí tvrdě zasloužit. Život na ostrově by ovšem plynul bez větších zvratů, nebýt nepříjemné epidemie, která si jednou za čas vybere na životech ostrovanů krutou daň.
Lisa Lueddecke rozehrála ve svém díle příběh, který plyne ve svižném tempu a obsahuje všechny prvky dobrého fantasy příběhu – propracovaný svět obývaný zvláštními bytostmi i linie příběhů popisujících emocionální dramata, touhy a rozdílné charaktery postav. Tyto postavy pod tlakem dramatických okolností objevují samy sebe, svou pravou motivaci a své skryté síly a schopnosti. Ósa se vydá na strastiplnou cestu s cílem zachránit svůj lid a zastavit zbytečné umírání. I když si sama o sobě myslí, že je veskrze neužitečná, dokáže čtenáři i lidem ze svého milovaného ostrova Skan, že naděje nikdy neumírá, pokud se byť jen jediná slabá a bezvýznamná lidská bytost odmítne vzdát.

 
Světla na obloze jsou prvním dílem nové fantasy série od mladé britské autorky Lisy Lueddecke. Jde o její debutový počin, který se povedl. V zahraničí již vyšel prequel k této sérii s názvem A Storm of Ice and Stars a snad se ho brzy dočkáme i v české republice.

Kniha na mě působila takovým pohádkovým dojmem. I přesto, že je příběh místo temný a jde v něm o život. Ale samotné tajemné prostředí mě okouzlilo. Hlavní hrdinové žijí v malé vesničce Skan, která je opředená řadou pověr a legend. Mezi nejsilněji zakořeněné varování patří barva oblohy. Kdy zelená symbolizuje pohodu a klid, modrá značí silnou bouři a červená znamená morovou ránu. Tedy událost, z které mají všichni hrůzu.

„Když na nebi zazáří barva zelená,
naše královna je šťastná, spokojená.
Když modrá záře bude se ti zdát,
bouře ti vezme vše, co máš teď rád.
Rudé, rudé jako krev je dnešní nebe,
pro koho smrt přijde si, když ne pro tebe?“


Příběh ihned upoutá svojí povedenou obálkou, která je mnohem lepší a hezčí než zahraniční verze. Co se týká obálek tak s nimi si v Knihách Dobrovských opravdu vyhrávají a je to na nich znát. Pochválit musím i název, který skvěle vystihuje příběh.

Tato kniha vyšla pod novou značkou King Cool, o které ode mě ještě hodněkrát uslyšíte. Zaměřuje se totiž na mládež a přináší příběhy s nádechem fantastiky nebo sci-fi prvky. Samozřejmě nemůže chybět ani romantika.

„Naši předkové se připluli po neznámých vodách a věděli, že život tu nebude snadný. Věděli, že to bude zatraceně těžké, a přesně takové to i je. Slabí prohrávají, Annneko. Křehký člověk se snadno zlomí.“



Světla na obloze jsou takovou drastičtější pohádkou s kouzelným prostředím. Hrdiny čeká velké dobrodružství, kromě děsivého proroctví si na obyvatele Skanu brousí zuby i bájná stvoření, která je chtějí zlikvidovat.

Příběh je opravdu čtivý. Jde o poutavé, tajuplné chvílemi děsivé čtení, které jsem si užila. Především snové okolí plné zářivých světel je zakalené nebezpečnými tvory, prokletím a morem. Mně se tenhle jednoduchý příběh dobře četl, mohu ho doporučit jako oddechové čtení nejen na studené zimní večery. Bylo to milé seznámení s hrdiny a odpočinula jsem si od starostí v práci. A i  když je tahle recenze jen  plná pozitiv k dokonalosti přeci jen něco scházelo. Příběh pěkný, ale ne dechberoucí, kniha zajímavá, ale ne nezapomenutelná.

Ukázka:
Gregor se mi zadíval do očí a já cítila, jak se mi ježí chlupy na zátylku a mrazení se mi rozběhlo dolů po páteři. „Vyprávěl, že tam viděl a zažil celou řadu podivných věcí. Svrchu na něj padaly kameny, které nemělo co uvolnit. Někdy viděl stín, který nemohlo vrhat nic živého, a přesto se pohyboval jako živá bytost. Slyšel zvuky a hlasy, které k ničemu nepatřily. Někdy celé hodiny pátral po tom, kdo nebo co ty zvuky vydává a šel po těch prchavých hlasech pořád hlouběji do nitra Kallských hor, dokud se neztratil a všechny ty skály a led se mu neslily v jedno. Mnohokrát už nedoufal, že ještě někdy najde cestu ven, a i kdyby ano, bál se, že zešílí dřív, než se tak stane.


Hodnocení: 3,8/5

 Velice děkuji Knihám Dobrovský za poskytnutí tohoto pohádkového fantasy příběhu!

2 komentáře:

  1. Zní to opravdu moc hezky. A tedy mohu říci, že jsi mě na ni dost nalákala. To s tím nebem, které určuje, co se bude dít, se mi opravdu líbí. Takže uvidím, zda se k ní dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se ke knize v budoucnosti dostaneš, tak přeji pěkné čtení. :)

      Vymazat