úterý 5. března 2019

Ať se nespálíš


S vědomím konce je prvním dílem fantasy série od české autorky Evy Molíkové Vávrové, která píše pod pseudonymem Molly Crow.  Nejedná se o debutový román, autorka již dříve napsala knihu s názvem Bez duše, která je taktéž primárně určená mládeži a objevují se v ní prvky fantasy.

Hlavní hrdinka Sally Bakerová již prožila mnoho životů, rodí se totiž z generace na generaci s jediným cílem – vyhubit lidstvo. Je totiž z části člověk, ale z části ničivý element – oheň. Dřímá v ní obrovská ničivá síla, která čeká jen na to, až ji vypustí. Hrdinka žije své prázdné životy v ústraní, nenápadně se straní okolí. Vše se změní, když potká charismatického a především okouzlujícího Briana Levina, který ji z ní nepochopitelného důvodu touží poznat a je neodbytný. Sally mu nechce ublížit a tak se sexy Briana snaží držet od těla, ale jejich vzájemná přitažlivost jí to značně komplikuje.

Stačil jediný pohled do jeho očí, aby se ve mně spustila touha stejně silná jako vnitřní požár. Mám pocit, že se tomu říkalo chtíč? Ano, to je ono. Chtěla jsem ho.

Kniha mě velmi mile překvapila. Před začátkem čtení jsem neměla žádná očekávání, tudíž jsem byla ráda, že se z příběhu vyklubalo příjemné, jednoduché čtení. S vědomím konce je nečekaně hodně čtivě napsané. Hlavní hrdinka není žádná oblíbená hrdinka, právě naopak. Je to vražedkyně, monstrum, prostě jedna velká katastrofa, která si od všech drží odstup.

Tuto knihu jste mohli zaregistrovat i na startovači, kde ji podpořila řada lidí. Ti, kteří přispěli  největším darem, jsou v knize dokonce jmenováni. S vědomím konce přináší zlobu, vinu, bezmoc, tíha poslání, děsivé vzpomínky, zbavení se lidských pout, morální dilema.

Kniha má určitě potenciál zaujmout mladé dívky, ale rozhodně nesedne každému. V podstatě jde o love story s fantasy prvky. Česká autorka přišla za zajímavým nápadem, který trochu pohřbila pod neustálým flirtováním. V příběhu se řešila jedna a ta samá věc stále dokola. Ona je nebezpečná, nechce Briana ohrozit, a tak se ho snaží držet od těla, ale jelikož je to k sobě táhne, vždy podlehne a pak ho opět odhání.

Byla jsem přesně jako oheň: nepředvídatelná, vznětlivá, nebezpečná. Nikoho jsem si nesměla pouštět k tělu! Možná proto mě tolik dráždilo vědomí, že bych si ho k tělu moc ráda pustila.

 I přes určité nedostatky byla kniha čtivá a děj rychle odsýpal. Na české poměry jde o zajímavé dílo, které potěší především mladé slečny s romantickou duší. Kdybych příběh četla před pár roky, určitě by se mi líbil ještě víc. Závěr knihy byl každopádně překvapivý a rozhodně mě nalákal na pokračování.

Ještě jednou chci poděkovat samotné autorce Molly Crow za poskytnutí recenzního výtisku s podpisem. Psaní recenze se poněkud  protáhlo, ale konečně je na světě. Pokud rádi podporujete české autory, není vám cizí žánr young  adult, nevadí vám romantika a neodradí vás fantasy prvky, pusťte se do S vědomím konce.  Jde rozhodně o zajímavý příběh, který překvapí.

Ukázka:
Všechno kolem hořelo. Bylo to jako být konečně doma. Najednou jsem nemohla pochopit, proč jsem se tomu tolik bránila. Výkřiky bolesti byly pro mě jako rajská hudba. Přinutilo mě to k úsměvu, až jsem se neudržela a musela se z plných plic zasmát. Nedokázala jsem si vzpomenout, proč jsem v minulých životech vždy prohrála. Bylo zvláštní, že jsem si pamatovala vše až na jejich konec. Jediné, čím jsem si byla jistá, bylo, že jsem pokaždé musela udělat něco špatně. Dnes to tak ovšem nebude. Můj požár se rozléval po širokém okolí jako nekonečné rozbouřené moře. Zničil všechno a všechny. Nic ho nemohlo zastavit, ba ani zbrzdit.

Hodnocení: 3,5/5

4 komentáře:

  1. Jako musím říci, že to zní velmi zajímavě. Navíc ještě od české autorky, to bych opravdu mohla zkusit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě knihu zkus, autorka bude jistě za každého nového čtenáře ráda. :)

      Vymazat
  2. České autory mám ráda a přiznám se, že o tomhle díle jsem letmo slyšela, ale zatím jsem se k němu nedostala. Budu si jej muset napsat na svůj seznam :)

    OdpovědětVymazat