úterý 7. ledna 2020

Ta lepší z nás



Ta lepší z nás aneb Nepřátele si držte nablízku a sestru ještě blíž je napínavý thriller o dvou sestrách, z nichž každá je úplně jiná. Jsou jako voda a oheň. Jde o psychologické drama popisující především rodinné problémy.

Nicky se provdala za pohledného právníka Adama, kterému porodila syna Ethana. Krátce na to se potýká s vážnými problémy týkající se alkoholu. Po další eskapádě, Adam získává syna do své péče a s Nicky se rozvádí. Její sestra Chloe nechce ztratit synovce a tak udržuje vztah s oběma muži a postupně zcela nahradí Nicky.  

Po letech je Chloe úspěšnou redaktorkou ženského časopisu, který se nebojí ožehavých témat. Feministicky laděné články dělají z Chloe terč kritiky a nenávisti mnoha mužů, kteří se nemohou vyrovnat s rovností žen ve společnosti. Chloe tak mnohdy dostává plno nepěkných zpráv, na druhou stranu je uznávanou a oceňovanou osobou.

Jejím světem otřese hrozivá událost, Adam je nalezen mrtvý v bytě a policie začíná vinu svádět na Ethana, obě se sestry se tedy znovu spojí a budou bojovat za svobodu jejich milovaného syna.

„Vědě jsem to. Viděla jsi, jak se teď Chloe chovala jako robot? Jako kdyby se snažila přijít na to, jak se má chovat nevinný člověk, jehož partner je zavražděn. Jako kdyby se to snažila dokonale předvést jako před kamerou.“

Kniha je složená ze čtyř částí pojmenovaných podle knižních hrdinů - začíná se Adamem, pak přichází na řadu Nicky, Ethanem a nakonec Chloe.

Dramatický děj přináší příběh dvou sester s odlišnými charaktery. Nicky je odmalička rebelka, která si užívá života. Je neřízená střela, která se rychle dostává do problémů. Kvůli alkoholu se podívala i do léčebny. Zato Chloe je spořádaná, musí mít všechno pod kontrolou, před lidmi chce vypadat, co nejlépe. Na její image ji nesmírně záleží, co si myslí ostatní je pro ni důležité.

Příběh je to jistě zajímavý, postupně odkrýváme veškerá temná rodinná tajemství a na hrdiny pohlížíme zase v jiných světlech. Čtenář se dočká hned několika zvratů a překvapivých momentů.
Ta lepší z nás popisuje osud jedné netypické rodiny s ukrytými problémy, ale taktéž objasňuje případ zapeklité vraždy.  V knize hraje důležitou roli soudní proces. Autorka Alafair Burkedříve pracovala jako státní zástupkyně a na jejích dílech je vidět, že v oblasti trestných činů se opravdu vyzná a její díla tak působí uvěřitelnějším dojmem, vychází totiž z praxe a ze získaných poznatků.



„Mě jste krmili tím samým příběhem,“ řekla potichu. Položila jsem ruce a viděla, jak se do mě vpíjí očima. „Ty i Adam, oba dva. Neustále jste mi tvrdili, jak je Ethan šťastný. Jak dobře se mu vede. Vypadalo to tak, že kdybych se objevila, tohle všechno bych zničila. Jako kdybych byla virus, který by mohl tu dokonalou rodinnou bublinu napadnout.

Příběh začíná skokem do minulosti o 14 let zpět. Kniha Ta lepší z nás je plná lží, přetvářky a nedorozumění. Zápletka knihy je zajímavě vymyšlená, ale začátek příběhu se rozbíhá pomalejším tempem. Je zde hodně dopodrobna popsaná práce hlavní hrdinky a z díla je jasně cítit feminismus. Jde ovšem o napínavé dílo, které jistě překvapí.

Alafair Burke je americká autorka, která je podle New York Times jednou z nejpopulárnějších autorek, napsala již dvanáct románů například Manželka a spolu s Mary Higgins Clarkovou je spoluautorkou oblíbené série V podezření. Kromě psaní Burke vyučuje i trestní právo.

Ukázka:
Kolikrát jsem si už všimla, že Adam má mnohem víc společného se mnou než s vlastní ženou? Kolikrát jsem držela jazyk za zuby jen proto, abych nebyla nařčená, že chci zničit jediný zdravý vztah, který moje sestra kdy měla? Teď jsme tu byli vzdáleni od sebe přes sedm set kilometrů a spojení pouhým signálem mobilního telefonu a bylo naprosto jasné, na čí stranu se postavím. Adam mě potřebuje. Náš vzájemný příběh – nezávislý na Nicky – se rozvine až mnohem později, ale dalo by se říct, že tato noc by mohla být označena za úplný začátek. Vůbec jsem netušila, že se za další čtyři roky stanu druhou manželkou Adama Macintoshe ani, že o deset let později budu tím, kdo najde jeho mrtvé tělo.


Hodnocení: 3,7/5

Velice děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku!




3 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Klidně můžeš. :D Sali, knihu ti ráda kdykoli půjčím. :)

      Vymazat
  2. Při čtení mi strašně vadilo množství odborných termínů, které mě nutily odbíhat od hlavního problému a navíc jsem nepochopila názvy kapitol. Byla tam například kapitola nazvaná Chloe ale s ní to nemělo co dělat. Prostě špatně vymyšlené.

    Ze začátku to vypadalo, že bude kniha super, pak mě lehce zklamala, ale na druhou stranu není vůbec náročná na čtení, ale thriller to opravdu není.

    OdpovědětVymazat