pondělí 18. května 2020

Hříšní světci



Hříšní světci jsou prvním dílem fantasy série Bohové a netvoři, která je inspirována slovanským folklórem. Tenhle debut v žánru young adult přináší vyprávění plné magie a bohů.

Jde o prvotinu americké mladé autorky Emily A.Duncan , která pracuje jako knihovnice. Ráda píše, čte a hraje videohry.

Knihu lze popsat jako takovou krvavou pohádku o dvou znepřátelených zemích s náboženskými rozdíly, které mezi  sebou vedou stoletou válkou.

„Údělem oceli je projít žárem bitvy,“ odrecitovala Anna úryvek z Kodexu. „Boží úmysly jsou nevyzpytatelné.“


V knize se střídají vypravěči. Prostor dostává Naděžda a jejím mužským protějškem je Serafín. Jsou to zástupci znepřátelených zemí, kteří pocházejí ze zcela odlišných společenských poměrů a vyznávají jinou víru.

Příběh nás zavede do kláštera ukrytého v horách, kde žije schovaná Naděžda - svatodějka. Tedy mladá dívka obdařená obrovskou mocí. Umí mluvit s bohy, kteří ji propůjčují svou sílu a ona tak dokáže neskutečné věci. Na oplátku ovšem dodržuje jejich pravidla a řád. Bohové ji vedou a ona je následuje jako prostředník moci. Její nudný a nalinkovaný život pod božským dohledem nabourá válka, která ji donutí utéct a zachránit se. Naděžda tak konečně poznává, jaké je to žít a nejenom přežívat. Shodou náhod brzy narazí na prazvláštní skupinku, která ji bude na nové cestě doprovázet.

A pak je tu Serafín - nadaný krvemág, který ovládá všemožná kouzla a navíc je synem vládnoucího krále, takže významná osoba. Jeho cílem je vyhrát válku a přitom zničit všechny svatodějce. Do nelehkého úkolu se ale přimíchá politika, boj o moc i neshody s otcem.

Dílo si mě získalo povedenou obálkou, která mě okamžitě nalákala na čtení. Kromě ní kniha nabízí mapu říše a především netypická, nevšední jména postav.  Čtenář si tak přečte třeba o Serafínovi Meleském, Naděždě Laptěvě, Marženje, Ostě či Malachiášovi. 




Válka byla stále na blízku a kaljazinské děti dobře věděly, že musejí utíkat hned, jakmile děla zaslechnou a jakmile ve vzduchu ucítí kovovou příchuť magie.

Tato fantasy kniha přináší magii, náboženství, politiku, intriky, lži, bohy, náboženské rozdíly, proroctví, ale i krev a boj. Jelikož jde o dílo určené mládeži, není se čemu divit, že nechybí ani milostné vzplanutí, citové výjevy či naivní chování.

Autorka Emily A. Duncan teprve nastínila nový temný svět, ve kterém dochází k válce mezi kacířskou Tranavií, kde mágové používají magii krve a Kaljazinem, který věří v bohy. Věřím, že následující části budou více propracované. Hříšní světci bohužel zatím mají ploché postavy, o kterých se toho mnoho nedozvíme. V ději je i pár hluchých míst, ale fantasy svět je pozoruhodný, náboženské problémy a válka poutavé. A i přes pomalejší rozjezd mě kniha překvapila několika zvraty a vygradované vztahy mezi postavami mě přesvědčily, že se musím pustit do dalších dílů této trilogie.

Ukázka:
„Uteč,“ řekl. „Ještě není pozdě. Naďa se na něj usmála. „Ale je.“ V tu chvíli, jakoby na souhlas s jejími slovy, se znovu rozezněly zvony, tentokrát se znepokojivou osudovostí. Vzduch kolem nich byl stále ztichlý, až na vzdálený dozvuk děl, jež bez ustání střílela na úpatí hory. Pokud padne Rudnja, pak přijde na řadu klášter. Městečko pod horou bylo sice dobře opevněné, ale kdo ví, když se nepřátel dokázali dostat až do srdce Kaljazinu. Nikdo nečekal, že válka zavítá takhle daleko na západ. Všichni počítali s tím, že se boje udrží na východní kaljazinské hranici, kde začínala tranaviánská zem, a dole pod ní ležela Akola. V ledu, který pokrýval schody, se znenadání objevila puklina a rozeběhla se napříč zmrzlou hmotou. Chvíli se šířila ve zlomených liniích a pak se led začal drolit. Kosťa vzal Naďu a táhl ji za sebou zpátky do dvora.


Hodnocení: 3,8/5

Velice děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!


1 komentář:

  1. Tahle kniha si mě získala krásnou obálkou a hlavně inspirací Ruskem. :) Hned je mi díky tomu sympatičtější. Určitě si ji přečtu.
    Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat