čtvrtek 25. června 2020

Víš, kdo se dívá?

Víš, kdo se dívá? je thriller od irské autorky Catherine Ryan Howardové, která sepsala místy napínavý příběh, ve kterém hrají důležitou roli skryté kamery.

Kniha nemá očíslované kapitoly, ale je koncipovaná jako videokazeta, takže oddělené části knihy mají popisky jako přetočit dopředu nebo třeba přetočit zpět. Čtenář tak ví, zda půjde do minulosti či nikoliv. Tohle členění rozhodně dodává knize na zajímavosti.


Natalie O´Conorová je mladá, oblíbená influencerka, která na fotkách sdílí zcenzurovanou část svého života. Má hodně fanoušků, ale také nepřátel. Natalie je poslední dobou nesvá, kolem ní se dějí znepokojivé věci a jednoho dne vezme vše do svých rukou, sbalí kufry a vyjede se dopátrat pravdy. Nikomu o svém plánu neřekne a zmizí. Dny ubíhají a Natalií se nevrací, znepokojený manžel se obrací na policii. Tenhle případ zaujal i novinářku Audrey, která vidí článek o osudu Natalii jako důležitý milník v kariéře.

A ačkoli Andrewovi létala hlavou změť otázek – Kdo to byl? Jak se dostal dovnitř? Proč ona? Není náhodou ještě naživu? Je pořád ještě uvnitř? Co má teď dělat? ,- ta nejpalčivější zněla takto: Jak věděl, že tam ta kamera je?

Sledujeme minulost i přítomnost z pohledu několika různých protagonistů. Takže nikdy nevíme, jakým směrem se následující část knihy posune a co nám autorka odhalí. Jednotlivé části do sebe postupně začínají zapadat a na čtenáře tak čeká zajímavé rozuzlení.

Autorka se toho nebojí a hned úvodní stránky přinášejí popis hrůzného činu, který zachytila kamera. Poté se střídají vypravěči mezi, kterými je populární hvězda instagramu Natalie, novinářka Audrey, seržant Flynn, recepční Jennifer nebo majitel chatek Andrew. Prostě různorodá sorta lidí, která má odlišný život a jiné informace, které se postupně spojují v celek.



Dotkla se obálky a potěšila se pevností vazby. Byla skutečná. Žádný výplod její představivosti. Protože tohle jí opakoval: že si věci vymýšlí. Že jí hrabe. Že je paranoidní.

Víš, kdo se dívá? je chvílemi mrazivé a děsivé. Mně osobně se příběh dobře četl, kniha je čtivá, zabývá se zajímavým tématem. Thrillerů a detektivek nemám tolik načtených, takže jsem byla spokojena. Ovšem náročnější čtenář může být zklamaný. Dílo přináší paranoiu, hledání důkazů, dochází k narušení soukromí a nejděsivější je fakt, že kamery jsou všude kolem nás a nikdo netuší, kdo se zrovna dívá. Všichni jsme neustále sledováni a ani si to neuvědomujeme.

Víš, kdo se dívá vypráví o nabourávání se do soukromí lidí, o slídění, o posedlosti, vydírání a autorka taktéž zabrousila i do citlivého tématu pedofilie. Čtenář postupně odkrývá minulost, protože každý má nějaké tajemství.

Ukázka:
Jak dlouho by jí trvalo, než by si všimla obrysu, který sem nepatří? Obrys stojí jako přikovaný v rohu, obě paže svěšené. Oblek má tmavý a jakoby nafouknutý – několik vrstev, možná proti zimnímu chladu. Ruce v rukavicích, kukla přes hlavu. Kukla je trochu shrnutá k jedné straně, takže oči je sotva vidět a průřez pro ústa odkrývá jenom část tváře. Dívá se. Dívá se a čeká. Čeká, než použije nůž s dlouhým zoubkatým ostřím, který drží přitisknutý k boku. Čas plyne. Spící žena se zavrtí – nohy se pohnou, obrátí se, paže zapluje pod přikrývku -, ale neprobudí se. Tmavá postava se přibližuje k posteli, až stojí přímo vedle ní, nakloní se nad ženu. Žena se nevzbudí. Ruka v rukavici, ta, která nedrží nůž, se natáhne a něžně pohladí ženu po tváři, ale ona se ani teď nevzbudí. Vetřelec opíše
palcem a prostředníčkem kruh a cvrkne ženu po tváři, silou, protože – to už je teď jasné – chce, aby se probudila. Čas zamrzne.


Hodnocení: 3,7/5

Velice děkuji Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Mě osobně kniha moc nezaujala, takže ji s největší pravděpodobností číst nebudu. Ale téma je rozhodně zajímavé. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze a velmi si cením, že v recenzi jsi napsala, že nejsi tolik zběhlá ve čtení tohoto žánrů a kniha se ti líbila! Vážně tleskám. !!
    Nevím, proč blogeři píší recenze- myslím tím ted ty ze spolupráce - na knihy, které vlastně vůbec nečtou žánrově, ale přirom každý ví už podle psaní, že vůbec netuší o čem píše :D

    Jsme hrozná, já to vím, ale pro mě taková recenze, pro milovníka thrillerů a detektivek, nemá prostě smysl. Tady jsem knihu četla a přesně vím, co jsi chtěla říci a proc se ti kniha líbí a pochopí to i další !! :)
    Pěkná práce !

    OdpovědětVymazat