středa 21. července 2021

Ukradený příběh

Ukradený příběh je ženským románem od schopné autorky Elizabeth Colemanové, která píše divadelní díla a publikuje hry. Dokonce psala i pro řadu australských seriálů například Vražedné záhady slečny Fisherové či Bed of Roses. Kromě toho sepisuje prózy, které jsou součástí sborníků.

Ukradený příběh je jejím debutovým románem. Ovšem u Colemanové není poznat, že jde o prvotinu, jelikož má praxi v psaní, tudíž se její tvorba jen posunula novým směrem.

Humorný román nás zavede k sympatické zubní asistentce Vanesse Rooneyové, která řeší životní zlom, rozpadlo se její mnohaleté manželství, ve kterém již delší dobu chyběla romantika a hrdinka se necítila hýčkaná ani zbožňovaná. Její muž David nakonec skončil s jejich vztahovou poradkyní a Vanesse zbyly oči pro pláč a dva synové, které musí vychovávat. Hrdinka se pouští do psaní svého vlastní milostného románu a tím utíká od smutné reality a zároveň v díle zhmotňuje své představy o dokonalém partnerovi.

Vanessa věděla, že může trvat celé měsíce, než se jí z Voxu ozvou, ale už šestý týden od chvíle, kdy odevzdala rukopis, pořád kontrolovala e-mail, přinejmenším každou půlhodinu. I kdyby odečetla osm hodin denně na spánek (kéž by!), pořád to znamenalo 1 344 krát zkontrolovaný e-mail.

Vanessa se dokonce odhodlá a odešle své dílo do nakladatelství. Bohužel ihned poté nešťastnými shodami událostí přijde o všechna záložní data. A navíc rukopis, do kterého vložila tolik snahy, byl taktně odmítnut. Po čase na autogramiádě slavné autorky Charlotte Lancasterové zjišťuje, že její nová kniha jakoby z oka vypadla té její.

Že by slavná autorka okopírovala odmítnutý rukopis? Je možné, že by se slavná autorka snížila k něčemu takovému? Má se Vanessa postavit bezpráví a pustit se do žaloby? Má se pustit do boje za porušení autorských práv a vystavit sebe a svou rodinu médií a možné veřejné ostudě?

Jedná se o jiskřivé a vtipné čtení, jehož součástí jsou i útržky z Vanessina románu. Kromě jejího rukopisu v díle nechybí láska. Vanessa potkává Marcuse, který zhmotnil její představy o vysněním princi a zdá se jako ohromující partie – charismatický, štědrý a především pohledný. Téměř jako hlavní hrdina jejího díla.

„Mohlo to být horší,“ snažil se Dave utěšit Vanessu, když zaparkovali za rohem Marcusových kanceláří. „Každý, kdo tě kdy potkal, přece ví, že nejsi lhářka.“ Nasadila legrační výraz. „Jo, ale problém je v tom, že je tolik lidí, kteří mě nikdy nepotkali.“

Ukradený příběh přímo nabádá k tomu za sebe bojovat a postavit se bezpráví. Lidé umí být na sebe zlí a zákeřní, ale je důležité se nenechat zlomit. Kniha navíc ukazuje, jak mocná jsou média a jak dokáží zkreslit realitu.

Dílo je připodobňované k Bridget Jonesové. Proto jsem čekala více vtipných scének a humorných momentů. Ale stejně jako u Bridget i hrdinčin život byl nanic a tak si Vanessa napsala lepší. Kniha je potrhlá, veselá, ale i vážná. Nejde jen o lehké, milé čtení, ale řeší se zde i životní peripetie.

Ukradený příběh je průměrným románem pro ženy, jedná se o milé, oddechové a zároveň částečně vtipné čtení. Kniha nabízí skandál, vztahy, ponížení, plagiátorství, nespravedlnost, lži i lásku. Nechybí ani téma šikany či ponížení.

Ukázka:

A pak se Lachie přiznal, že zapomněl v tramvaji její notebook. Ještě teď jí při té vzpomínce tuhle krev v žilách. „Mami, promiň.“ „Prosím tě, řekni, že to není pravda.“ „To byla Jacksonova vina.“ „Já v té tramvaji ani nebyl!“ Jakson praštil Lachieho a Vanessa měla chuť se přidat. Tohle nemůže být pravda! V tom notebooku měla svůj román – celý rok krve, potu a slz a celoživotní sny. Ale utěšovala se skutečností, že může rukopis vytáhnout z odeslané pošty… Až na to, že nemohla, protože se ji Jackson snažil chránit před spamem a přeprogramoval ji schránku a koš tak, aby se každý týden vyprázdnily. Také bylo všechno ztracené. Neměla ani záložní kopii románu, protože před deseti dny Joy nešťastnou náhodou vyhodila externí disk.

Hodnocení: 3/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Myslím, že na první pohled lze předpokládat, že půjde o odpočinkový román pro ženy. :) Anotací mě ale zaujal.

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu mám také v plánu si brzy přečíst. Anotace mě zaujala, ale už na první pohled je evidentní, že půjde o takový odpočinkový román pro ženy - i když tedy řeší poměrně nepříjemná témata. Děkuji ti za pěknou recenzi. Skvěle napsáno.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat