pátek 15. října 2021

Cesta za tebou za 80 dní

Cesta za tebou za 80 dní aneb Poznat svět i sebe, získat práci… a nezamilovat se je dalším romantickým titulem z oblíbené edice 7lásky. KC Dyer je pseudonym kanadské autorky žijící v Britské Kolumbii, která se ráda prochází po lese a píše příběhy. Napsala například Finding Fraser či Facing Fire.

Romy Keeneová ráda pracuje v rodinném knihkupectví, na kterém ji nesmírně záleží. Ovšem nový majitel navýšil nájem, který si již nemohou dovolit. Úzkostná, uzavřená knihomolka se vždycky bála dobrodružství. Ale naskytla se jí neuvěřitelná příležitost a to boj o místo ve velmi zajímavé soutěži o pracovní pozici s kupou peněz, která by umožnila záchranu milovaného knihkupectví.

Hrdinka se musí rychle rozhodnout a okamžitě se sbalit a vyrazit. Sebere tedy veškerou odvahu a rozhodne se změnit svůj život. Vydá se na dlouhou cestu kolem světa ve stylu Philease Fogga ve 21. století. Má za úkol zmapovat dovolenou pro klienta a to ve velmi krátkém časovém úseku a navíc má zadaných v itineráři 10 stanovišť, které musí projít a v zádech odhodlaného protivníka, který má stejný cíl.

Skoro se mi podlomí kolena z vlny únavy, která mě najednou zaplaví. Tsunami vyčerpání a strachu a – sama tomu nemůžu uvěřit – nadšení.

Tohle díle je autorčinou osmou publikací a podle jejích slov, ji bavilo psát nejvíc. Aby děj působil autenticky tak kvůli čtenářům udělala průzkum a procestovala několik kontinentů a setkala se s mnoha kulturami. Aby mohla do knihy zanést různé detaily, plazila se blátivými otvory, procházela podzemím, přešla přes most Niagaru, jela nejvýše položenou lanovkou, brázdila nebe nad Alpami, dostala se do rušné ulice v Bombaji a taky si prohlédla špionážní loď. Navštívila různé knihovny i Foggův Reformní klub v Londýně.

Opravdu obdivuji autorčino nadšení a angažovanost. Dílu to rozhodně prospělo, kniha mě okamžitě vtáhla do děje. Autorka zažila okradení od kapsářů, dotkla se jedovatce, na vlastní kůži prožila monzunové deště a kroupy. Chtěla vzít čtenáře s sebou na cesty, aby zažili sucho, moře i řídký vzduch a to se jí povedlo.

Dílo vypráví o Američance Romy, kterou ovládal strach, a žila ve své ulitě obklopená knihami. Pro záchranu knihkupectví je ovšem ochotná zariskovat a vrhá se do velkého dobrodružství. Jednotlivé kapitoly uvozuje datum, místo, popis fotky, hastagy a počet lajků. Hrdinka totiž jakoby přidává příspěvky z její cesty. Cesta za tebou za 80 dní ukazuje i fakt, jak instagram a facebook ovlivňují společnost.

„Ramono,“ řekne potuchu, „já kvůli vám dost riskuju. ExLibris na vás spoléhá. Jestli si myslíte, že tuhle výzvu nezvládnete, ještě pořád můžete vycouvat.“

Hrdinka postupně překonává svůj strach, vylézá ze své ulity, otvírá se a začíná žít. Je to pro ní obrovská výzva a mění se v dobrodruha. Vydává se do Itálie, Francie, Anglie, Egypta nebo třeba Indie. Přeplouvá bouřlivý Atlantik, prolézá hrobky v Paříži a málem ji ušlapou v Bombaji. Ale cesta jí prospívá, zoceluje a už se jen tak něčeho nezalekne.

Tohle dílo je naprosto úžasné. Opravdu skvělé, zábavné, dobrodružné čtení, ve kterém se čtenář dozví celou řadu zajímavosti o různých místech. Autorka se dotkne tématu boje za lidská práva, uprchlíků, lovení velryb, rasismu, předsudků, nenávisti či náboženství. KC Dyer zároveň upozorňuje, že cestování člověka změní, a že dobří lidé jsou všude.

Cesta za tebou za 80 dní jistě potěší nejen čtenáře dobrodruha. Jelikož je to příjemně vystavěný, milý, okouzlující, oddechový příběh, který zahřeje na duši – plný dobrodružství a s nádechem romantiky.

Ukázka:

„Vybraný kandidát dostane chytrý telefon s kvalitním fotoaparátem a předplacenou kreditní kartu na přiměřené ubytování, vybavení a cestovné. Může se cestovat jakkoliv, jen ne letecky.“ Zdvihnu ruku. „Promiňte? Jak bych mohla cestovat kolem světa bez letadla?“ Pokrčí rameny. „Naším cílem je připravit klientům realistický zážitek na základě románu o Phileasi Foggovi. Komerční lety v tom příběhu samozřejmě nejsou, protože kniha byla napsána dávno před vznikem turistických aerolinek. Kandidát dostane velmi krátký časový limit, takže neočekáváme, že by leteckou přepravu nikdy nevyužil, ale trváme na tom, že nesmí jít o komerční aerolinky. Náš klient chce zažít skutečné Foggovo dobrodružství – bez příkras.“ Na chvíli nejsem schopna slova. Pak se ke mně Teresa Cipherová předkloní. „Máte platný pas?“

Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. Já byla naprosto nadšená. Vůbec jsme to nečekala, ale kniha mi opravdu sedla. :D doufám, že se dočkáme dalšího dílu o Exlibris. :)

    OdpovědětVymazat