pátek 18. února 2022

YDRIS 2

 YDRIS 2 je druhým dílem obsáhlé trilogie Odkaz Tastedarů od českého autora Květoslava Höninga, kterému moc děkuji za milou nabídku zrecenzování tohoto titulu. Jsem ráda, že po delší době mohu podpořit dalšího českého autora.

Oficiální anotace: Ydris: kniha druhá se vrací ke známým postavám prvního dílu. Spád událostí se zrychluje, cesty se protínají. Kdo spatří dalších dnů a kdo se shledá s bohy? Kým bylo manipulováno a kdo tahal za provázky? Jaké lži se ukrývají ve zdánlivých pravdách a která tajemství vytanou na povrch?

Avirské království momentálně obývají mnohé rasy. Mezi mnoha skupinami obyvatel, rody a cechy dochází k neshodám a bojům. Kromě toho, že si jdou nemilosrdně po krku, mají i nepřátele v podobě krvežíznivých démonů a stvůr, kteří čím dál tím, častěji opouštějí svoje úkryty a pochutnávají si na mase. Lidské rody se obrací proti sobě navzájem, místo toho, aby se spojili proti silnějšímu nepříteli, a tím jsou démoni.

Tma nikdy doopravdy neumírá. Stíny nám to ve dne připomínají.

Knihu vydalo v roce 2021 nakladatelství Nagis Finen Publishing a má přes pět set stran a 52 kapitol. Každá kapitola je věnována jinému hrdinovi. Takže nahodile skáčeme od jednoho dílčího příběhu k dalšímu a hledáme odpovědi. Mnohdy se mění i léta, která se počítají netypicky a to podle věku dvojí krve.

Moc se mi líbí jednoduchý design celé knihy, který dokonale ladí s prvním dílem a kterému vévodí temná černá barva. Toto je skvělá ukázka toho, že v jednoduchosti je krása. Celým příběhem jsou navíc protkané černobílé abstraktní ilustrace a nechybí ani nejrůznější verše, básně či úryvky písní a balad.

Skvělým pomocníkem v příběhu je čtyř stránkový seznam jednotlivých postav s určitými poznámkami o nich. V knize naleznete pro mě spoustu neznámých pojmů, které speciálně pro tuto trilogie pravděpodobně vymyslel autor. Dal si záležet, aby se přiblížil americkým fantasy příběhům, a přináší propracovaný svět s vlastním názvoslovím, minulostí i obyvateli.

„Je v tom plánu zabíjení?“ zajímala se Raša a Avernesovi při tom dotazu přeběhl mráz po zádech. Kestran přitakal. „Spousta zabíjení. Chystám se zradit Orseona Delrana a trůn získat pro sebe.“

První díl jsem četla už v roce 2018, takže jsem měla velký problém s orientací v ději. Jelikož v něm vystupuje opravdu hodně postav, takže to pro mě bylo hodně zmatečné. A měla jsem problém přijít na to kdo je kdo. Naštěstí je součástí díla seznam jednotlivých postav a především existují pěkně zpracované webové stránky, kde se čtenář dozví mnohé informace i zajímavosti. Dokonce si zde můžete přečíst úryvky z knih. Na webu naleznete i písně či obrázky nebo třeba slovník pojmů př. Avir je míšenec tastedarské a lidské krve nebo darl(a) – hlava rodu. Nechybí zde ani mapa Avirského království a zároveň i menší shrnutí prvního dílu. Odkaz naleznete zde.

V české fantasy knize toho nalezneme opravdu hodně – spoustu hrdinů, povedené ilustrace, dobrodružný příběh i vlastní názvosloví. Nechybí čarodějové, vědmy, barbaři, odpadlíci, bohové, lidé či démoni. Tedy opravdu různorodé bytosti i osudy. Odkaz Tastedarů nám nastiňuje působivý svět, který je krutý a ve kterém přežijí jen ti nejlepší. Krátké kapitoly jsou obohaceny ilustracemi, básněmi i písněmi.

Ydris 2 začíná pozvolna, dlouho mi trvalo, než jsem se zorientovala, ale postupně děj nabíral na obrátkách a ke konci na mě čekala celá řada překvapivých momentů. Závěr byl jednoznačně nejzajímavější a nejdramatičtější částí. V druhém díle se více dozvídáme o magickém světě i hrdinech, vše blížeji poznáváme. Mísí se zde vzpomínky s minulostí i přítomností.

Zde, na chladném severu, dcery a synové Waleyrské divočiny sílí, a jakmile přijde den odplaty, Selmenor padne na kolena a shoří. Taková je jejich víra.

V ději se čtenář může těšit na rodové války, vize, spojenectví, divočinu, démony, bestie, tajemství, lži, velezradu, boj o moc i trůn, korupci, bezpráví, vydírání, zabíjení, násilí, pletichaření, i zakázanou magii.

Mně osobně se kniha i přes počáteční rozpaky, kdy se příběh hodně táhl, celkem líbila, na české poměry jde jednoznačně o zdařilé dílo. Líbí se mi myšlenka, propracovanost, obálka, webové stránky, ale ději prostě stále ještě něco chybí. Zatím jsem se neposadila na zadek, ale věřím, že nadcházející část přinese ještě více napětí, bojů, dramatičnosti, zvratů i informací o hlavních hrdinech.

V prvním díle zdobily obálky dvě jména, druhému dílu již vévodí jen jedno a to Květoslav Hönig, který se narodil ve Zlíně a momentálně studuje lesnictví. Má talent na atletiku a Starraft2. Kromě psaní knih mezi jeho koníčky patří kreslení a vandrování.

Ukázka:

„Zlo už zase vylézá ze svých děr. Zhoršuje se to s každým uplynulým dnem. Meče válečníků jsou teď potřeba jinde než v pouličních a rodových válkách.“ Mladý avir nebral Farengarova slova na lehkou váhu, věděl však, že Bratři si stěžují na démony odjakživa. „Opravdu je to tak zlé? Království dokázalo překonat Stínověk dokonce i po morové ráně, kdy se to tu démony jen hemžilo. Nevěřím, že by teď situace byla zdaleka tak špatná jako tehdy.“ Farengarova tvář ztvrdla. „Pokud vím, nevytahuješ paty z města. Tak mi neříkej, jak to tam venku vypadá.“ Wrael sňal z hlavy klobouk a vysmekl rytířovi omluvnou úklonu. Gesto působilo poněkud posměšně, ale mladíkova tvář zůstávala vážná. Farengar se opřel o zábradlí ochozu. „Víš vůbec, proč Stínověk skončil?“ „Myslel jsem, že je to obecně známá věc.“ „jistě, všichni věří, že se démoni stáhli zpět do Hlubin, protože začali prohrávat. Že je síla Bratrů, čáry kněžek a meče ostatních Aviřanů zatlačily zpět do děr. Já jsem tam ale byl. Království pomalu, ale neomylně umíralo. Ano, pobili jsme přitom hordy démonů, avšak zdaleka ne všechny. Prostě se jednoho dne stáhli nazpět, přestali útočit.

Hodnocení: 3/5

Tímto bych chtěla poděkovat samotnému autorovi za poskytnutí recenzního výtisku, krásné záložky a milého vánočního perníčku!

 

Žádné komentáře:

Okomentovat