středa 20. července 2022

Nepřítel živých

 Nepřítel živých je pátým dílem série Pouť mrtvého od ruského autora Pavla Korněva. Což je populární ruský autor, který kombinuje různé žánry jako je sci-fi, dobrodružné fantasy, detektivní příběhy či steampunk. Kdysi byl ekonomem, který léta pracoval pro velkou banku, než se jeho debut Led (vydalo nakladatelství Fantom Print v roce 2015) stal bestsellerem a on se již naplno mohl věnovat jen psaní. Mezi jeho další koníčky patří běh, plavání a vaření piva.

Popravdě bych mnohem raději dál klamal lid, ve dne předstíral, že jsem doktor, a za bezměsíčných nocí se vkrádal na hřbitovy, oživoval mrtvé a štval je na své nepřátele. Chtěl jsem situaci ovládat, ne být bezmocnou obětí.

Tahle fantasy série je v žánru LitRPG, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi. Jedná se o čtivé i dramatické dílo, kde nechybí napětí, akce, drama, boje, oživlé mrtvoly, magie i úkoly.

Hlavní hrdina zažil děsivou zkušenost, vyzrál nad osudem a povedlo se mu vrátit mezi živé z virtuální reality. Snažil se vést nový život v utajení, ale vypátrali ho. Pokud nechce žít v neustálém strachu, musel se vrátit do hry. John Doe je nekromant a strážce mrtvých, kterého si najala firma, aby nalezl určitou osobu a předal jim požadované informace, za to se dostane do programu na ochranu svědků a dobro zmizí z hledáčku svým nepřátelům. V příběhu opět způsobí nejeden poprask a vytvoří si mocné nepřátele. Jde si svou vlastní cestou a to i bez mentora. Získává nová přízviska jako sabotér či terorista, s hrdinou se tedy čtenář opravdu nebude nudit.

Ztráta masa jasně říkala, že tento druh chirurgického zásahu zahájí pacientovu proměnu v kostěnou chiméru. Což nepřipadalo v úvahu. Tak fajn. Pořád jsem měl srdce, ne? 

Energetická kapacita: + 100

+ 10 % k síle příjemce

+ 10 % ke hbitosti příjemce

+ 10 % ke konstituci příjemce

Příjemce bude infikován upírstvím.

V knize se setkáváme se starými dobrými postavami, které jsme poznali v úplném začátku, vrací se jako bumerang. Hrdina má zase na krku Nea, kterého musí hlídat. Je z něj nemrtvý, on chtěl žít ne umřít, snaží se, aby znovu získal svoji autonomii. Dochází k propojení světů a v trhlinách v pravidlech. Objevují se nové questy i nová dobrodružství. V ději nechybí zombie, neuroviry, katakomby, obřady, pitvy, hroby, chirurgie, sešívání, transplantace.

Bylo to jako Vánoce! Jsem bojový nekromant, o tom nebylo pochyb! Mohl bych na své nepřátele poštvat celý dav zombiů, stát se na jejich úkor silnějším a rychlejším, přenést na ně veškeré poškození a zároveň oživovat mrtvé – nepřátelské vojáky i ty své – a posílat je zpátky do bitvy! Rychle jsem si spočítal, jakou energii by to vyžadovalo. Ach. To nevypadalo dobře. Na druhou stranu, co jsem čekal? Tak přece funguje herní rovnováha.

Hrdina si jako svou postavu vybírá nekromanta, což není obvyklá volba, člověk na to musí mít povahu, jelikož je obklopený mrtvolami, smradem a musí kuchat nejrůznější těla a k tomu všemu to přináší určité nevýhody ve hře. Umí vzkřísit mrtvé, stávají se jeho loutkami, ale odčerpávají mu dost energie. Nekromanti jsou navíc pronásledováni, proto nesmí být odhalen a tak se schovává za maskou morového doktora.

Nepředvídatelné a velmi dramatické vypravování je plné oživlých mrtvol, pitev, kostí i nekromancie. Hrdina musí vymýšlet spoustu plánů, čeká ho řada rozhodnutí a mnohokrát se musí postavit tváří v tvář nebezpečí. Kromě toho ho čekají vymahači, levelování, říše mrtvých, instruktoři, vylepšování dovedností, nová výstroj či hledání syna zločineckého bosse. Jedná se o čtivé, poutavé a napínavé čtení.

Operace byla úspěšná!

Tvůj pacient přežil!

Zkušenost: +300

Obdržel jsi novou dovednost: Polní chirurg

+6 % k Chirurgii

+2 % k Anatomii

Kniha má kolem třista stran a skládá se ze tří hlavních částí a epilogu. Série se mi jevila, že je koncipována jako trilogie, ale autor využil otevřených vrátek a možností, které mu virtuální svět nabízí a od čtvrtého dílu měl pro hrdinu nachystaný nový svět i novou postavu. Zároveň ani Nepřítel živých není úplným závěrem a můžeme se tak těšit na pokračování.

Ukázka:

Parazit se zvedl z kamenného kvádru, přistoupil k nám a nevěřícně vrtěl hlavou. “Kdo by si to pomyslel? Nekromantický léčitel!“ Uculil jsem se. „Jo, holka pro všechno.“ Nechal jsem Caina, aby se zotavil, sedl jsem si na náhrobek u jeho nohou a studoval změny ve svých statistikách. Můj intelekt i vůle se zlepšily. Po chvíli úvah jsem investoval zbývají dva body do smyslů. V tuto chvíli bylo mojí prioritou zvýšit si magickou energii. Neo mě vycucával jako vysavač! „Proč se do boje nezapojil kněz? Jeho zásah mohl všechno změnit!“ Parazit na mě upřel hadí oči s vertikálními zorničkami. Potom pokrčil rameny. „Co by bez svojí božské magie zmohl? Možná jsi jenom strážce tohoto hřbitova, a ne jeho pán, přesto by mu to nedovolilo obrátit se na svého boha.“ „Navíc stejně vyhrál, a to bez ohledu na výsledek,“ pokračoval Parazit ve vysvětlování. „Pamatuj na má slova, jakmile se vrátí zpátky do města, určitě svolá na drzého nekromanta nájezd. Bude těm naivním idiotům kázat, popíše tě jako vtěleného ďábla, udělá z komára velblouda a slíbí jim celý svět, když tě zajmou. Brzo tady bude horko.“

Hodnocení: 4,2/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. Tenhle žánr není nic pro mě, ale ráda čtu na tuhle sérii tvé recenze. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je milé. :) Ale zkus tenhle žánr v budoucnu zkusit, věřím, že tě mile překvapí, tak jako mě. ;-)

      Vymazat